Elżbieta Batory

Bardziej niż nieprawdopobobne, niemożliwe, niewiarygodne... i nie pasujące do pozostałych kategorii.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Post autor: Ivellios »

Wiesz gdyby to były tylko legendy, to nie pozostałyby po nich liczne narzędzia tortur :P
Cogito pisze:Z niektórych źródeł wynika, że kąpała się w krwi dziewic...
To akurat fakt. Są nawet na ten temat zapiski.

Co do tej porady od czarownicy, ja znam inną wersję, jakoby Erzsebet Bathóry sama wpadła na pomysł kąpania się w krwinkach po tym, jak na jej policzku wylądowała krew uderzonej przez nią służącej. "Ela" stwierdziła wówczas, że "dobrze jej to robi na twarz"...
Cogito pisze:Znacie jeszcze inne metody tortur stosowane przez Elżbietę?
Ja słyszałem o jednej, polegała ona na zamykaniu dziewczyny w "dusidle" wypełnionym od środka metalowymi szpikulcami, krew spływała do umieszczonej pod "dusidłem" miski.

Auć...

Obrazek

A tu ilustracja przedstawiająca samą Erzsebet...

Obrazek

Wiki:

W 1604 roku Elżbieta nie tylko straciła męża, ale też poznała niejaką Annę Darvulię, tajemnicza kobieta, która (korzystając ze strachu Elżbiety przed nadchodzącą starością) stała się najprawdopodobniej główną inspiratorką zbrodni dokonywanych przez hrabinę - gdy Elżbieta w złości uderzyła służkę tak mocno, że krew z jej nosa padła na twarz hrabiny. Spojrzawszy w lustro, Elżbieta zauważyła, że pojawiające się już zmarszczki zniknęły z jej oblicza. Darvulia wykorzystała złudzenie, jakiemu uległa jej pani i przekazała jej "starożytną mądrość": odbierając komuś krew, można przejąć fizyczne i duchowe cechy tej osoby.

Od tej pory krwawe tortury stały się niemalże codziennością na čachtickim zamku. Nawet gdy Elżbieta była chora i tak osłabiona, że nie była w stanie zejść z łóżka, maltretowano służące; według zeznań z procesu, jedną z nich przyprowadzono do łoża Elżbiety, a ta zaczęła pożerać służbę żywcem.
Awatar użytkownika
Simisti
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

Post autor: Simisti »

Ha! ...jak ja napisałam o Elżbiecie Batory to dostałam opieprz.....
Śmiem zauważyć, że 3/4 Twojego postu tyczącego się Elżbiety Batory powinno się znaleźć w innym temacie,a właściwie już tam jest. Przeczytaj też inne tematy, bo niema sensupisać czegoś po raz 10.
Pozdrawiam Wszystkich i żegnam.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Post autor: Ivellios »

Simisti pisze:Pozdrawiam Wszystkich i żegnam.
Bez przesady, nie musisz od razu odchodzić.
_Nameless_
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: _Nameless_ »

Smarowanie miodem i wystawiania na pozarcie robactwu...
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

Simisti pisze:Pozdrawiam Wszystkich i żegnam.
Nie zatrzymuje, i tak wiem, że wrócisz. Za dużo takich "żengam" widziałem.
_Nameless_ pisze:Smarowanie miodem i wystawiania na pozarcie robactwu...
Masz dusze poety :P
Raziel
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: Raziel »

_Nameless_ pisze:Smarowanie miodem i wystawiania na pozarcie robactwu...
To była podobno pierwsza tortura jaką zobaczył jej mąż. I wtedy zaczął się niepokoić.
_Nameless_
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: _Nameless_ »

To musiała być pierwsza... bo najbardziej pomagała na bóle głowy... przy zamarzaniu krzyk jest znikomy... tylko na poczatku cos słychać, potem grardło powoli zamarza i nie ma sily wrzeszczeć, to świadczyło juz o tym, że mordowanie sprawiało Elżbiecie przyjemność
cleric
Senior forum
Senior forum

Post autor: cleric »

Cogito pisze:a nawet jeśli byłoby to możliwe (ale nie jest ), poznać ją osobiście...
O_o masz ciekawe pragnienia nie ma co..
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

Cogito pisze:Bo ja "lubie" psychopatów, a jakbym ją poznała i chwile pogadała, to na pewno bym się o niej coś dowiedziała ;)
Głośno piszczysz? bo jak tak, to rozmowa nie byłaby długa :D
Południca
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Południca »

Podobno doradziła jej to wiedźma - Darvulia
Pozwolę sobie na małego offtopa. Moze ktoś wie o niej cokolwiek. Darvulia, kobieta, która po częsci skłoniła Elżbiete to owych poczynań. Kim była? Z góry dziękuje.
Pozrawiam.

Wróć do „Niewyjaśnione zjawiska”