Świadomość, Światło i Miłość to wartości, które są naturalne dla każdej istoty ludzkiej, dlatego znajdują się ponad religiami czy systemami filozoficznymi. W tym dziale podyskutujesz na tematy związane z rozwojem duchowym
A teraz powaznie : Metoda zazen, to cos jak medytacja Zen, tylko ze polega na...... medytowaniu praktycznie caly czas Tutaj możecie troszeczke o tym znaleźć (bardziej u dołu strony)
Ale ponawiam pytanie , Czy ktos to praktykuje/praktykowal ?
Dzięki Maeveen za stronkę :wink: Najbardziej podoba mi się ostatnie zdanie, cytuję:
" Uważa się, że każdy praktykujący kontynuuje regularnie swoje Zazen, zazwyczaj po około 6-7 latach osiąga stosunkowo duży wgląd w swoją najgłębszą istotę."
chodzi mniej wiecej o cos jak medytacja ciagla ? podobno swietna sprawa tylko trzeba duzo pracy zeby miec jakies wyniki (jak we wszystkim zreszta) ogolnie polega to na tym ze podczas medytacji otwieramy oczy starajac się utrzymac spokoj umyslu. Po kilku tygodniach takiego otwierania oczu probojem wstac, potem chodzic, i tak caly czas staramy się wprowadzic medytacje do normalnego zyciua az wkoncu bedziemy medytowac caly czas chociarz czasami dobrze jest od niej odpoczac
No tak, cos w tym stylu Jak chcesz wiedziec dokladniej, to zajrzyj na te strony, ktore wyżej podałam, szczególnie ten drugi link, jest naprawde dobry
Niestety zazen chyba jest nie dla mnie, nie mam takiej samodyscypliny i samozaparcia, zeby w tym wytrwac