Chupacabra

Bigfoot, Yeti, Chupacabra i inne zwierzęta, które istnieją wg rozmaitych podań, legend i relacji świadków, a których istnienie aktualnie odrzuca współczesna zoologia
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Post autor: Ivellios »

A są z tego okresu jakieś relacje?
cleric
Senior forum
Senior forum

Post autor: cleric »

Ivellios, jak sa zapiski to i relacje :P
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Pozostaje tylko pytanie: GDZIE je można znaleźć.
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

Post autor: Mawerick »

są zapiski oznaczają zwykle właśnie relacje. Jeśli nie bespośrednie to z "drugiej ręki"
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

GDZIE je można znaleźć.
Sorry, ale zżera mnie ciekawość :P
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

Gdzie można je znaleźć? No to trzeba troszeczkę poszperać. Najlepiej w bibliotekach uniwersyteskich. Tam jest dużo książek z tego okresu. Najlepiej wybierać kroniki. W wielu z przełomu wieków 19 i 20 pojawiają się wzmianki o potworze na pomorzu wschodnim i mazurach.
DragonFire
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: DragonFire »

a kto to będzie czytał?

nazwe swojego następnego psa pomórnik i będzie: Pomórnik, bierz go!!! :lol:
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

DragonFire pisze:Pomórnik, bierz go
nienajgorsze, ale ciężko żeby np. nazywać Ratlerka pomórnikiem. To byłoby conajmniej śmieszne. No o innych rasach szczegolnie większych to już można coś takiego wysmarować:D
Schnappi
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Schnappi »

Hehe. Zwłaszcza do psa rasy Bulterier PiS - owski Jacek Kurski by to imię pasowało. :lol:
Tak na marginesie, Pomórnik okazał się rosomakiem. Więc może w tamtych dawnych pytaniach też o niego chodziło?

Według mnie Chupacabra z pewnościa istnieje, ale tylko ,,oryginał'', czyli chupa portorykańska, a także formy z pobliskich rejonów Ameryki Środkowej.
Reszta, jak rosyjska, australijska, o polskiej już nie wspominając, to pewnie wytwory związanej z tym zjawiskiem zbiorowej histerii. Bezpańskie psy lub dingo zagryzą parę owiec, a wina spada na wyimaginowaną chupacabrę. Oczywiście mogę się mylić. :)
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Schnappi pisze:o polskiej już nie wspominając
Nie wydaje mi się, aby to stworzonko było jakieś szczególnie znane mieszkańcom Pomorza...
BTW stworzenie określane mianem "polskiej chupy" zaobserwowano już w 1998 roku, bodajże w okolicach Radomia.
DragonFire
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

wie ktoś jak się przed tym bronić - jakby zaatakowało?????
Assassinio
Senior forum
Senior forum

Post autor: Assassinio »

co DragonFire już się chcesz ubezpieczać :D ja bym się tym tak nie przejmował :P
swat
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

Post autor: swat »

Polecam rakiety na ciepło powietrze-ziemia.
Schnappi
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Schnappi »

DragonFire pisze:wie ktoś jak się przed tym bronić - jakby zaatakowało?????
Myślę, że na pewno nie patrzeć mu w oczy - bo ludzie, którzy to zrobili mieli odczuwać nudności a następnie mdleć.
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

DragonFire pisze:wie ktoś jak się przed tym bronić - jakby zaatakowało?????
Proponuję zastosować genialną taktykę zwaną "zającem" czyli brać kuper w troki i spier... uciekać.
DragonFire
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Mawerick pisze:co DragonFire już się chcesz ubezpieczać :D ja bym się tym tak nie przejmował
eee... wiesz... wierzyć w to czy nie, czy to coś istnieje to zostawiam innym... ale załóżmy, że istnieje, to trzeba się przygotować (chodzi mi o istnienie w polsce). nigdy nie należy ignorować wroga.
Polecam rakiety na ciepło powietrze-ziemia.
wybacz, mam tylko proce... ale jak zawładne jakimś państwem to użyje atomówki i po kłopocie :-P
Myślę, że na pewno nie patrzeć mu w oczy - bo ludzie, którzy to zrobili mieli odczuwać nudności a następnie mdleć
a jak mu nie patrzeć w oczy, skoro ma przyciągające ponoć bardzo? - poza tym, jedyne które świecą w ciemności... i na tyle duże, że nie idzie nie patrzeć gdzie indziej, bo trzeba to coś mieć na oku, a jednakowoż ciągle jak mniemam trafia się wzrokiem na jego oczy...
Mawerick pisze:Proponuję zastosować genialną taktykę zwaną "zającem" czyli brać kuper w troki i spier... uciekać.
dzięki Maw... ale to coś podobno szybko się przemieszcza, więc troche lipa. może jakbym pokucał do domu to by się ździwiło na jakiego osła trafiło i sobie odpuściło robienie ze mnie obiadku???

drodzy Panowie, Forumowicze, chodziło mi raczej o to, jak z tym czymś walczyć, czy ma jakieś słabe punkty na ciele i czym ewentualnie można by to ugodzić, żeby może nie zabić, ale odstraszyć. może taniec godowy ptaka? (serio)...
Assassinio
Senior forum
Senior forum

lol czemu jak wziełes mój cytat to napisało "Mawerick napisał" :P

wiesz DF może zwyczajnie odejdź od tego ale nie gwałtownie tylko spokojnie (hahah jasne.. no przyjamniej postaraj się spokojnie) a jak się rzuci to już typowo skopać i zwieje :P
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

DragonFire pisze:zy ma jakieś słabe punkty na ciele i czym ewentualnie można by to ugodzić
, powiedzmy sobie szczerze, nikt jeszcze nie próbował. Zwykle wszyscy uciekali szybciej, bądź wolniej. Napewno nie walczyli z tym. Ale może ma jakieś słabe punkty o których się dowiemy.
Assassinio
Senior forum
Senior forum

no napewno szyja do najmocniejszych puntków nie należy.

Wróć do „Kryptozoologia - nieznane zwierzęta”