Biblia

Filozofia oznacza dosłownie "umiłowanie mądrości". Określenie to i jego znaczenie pochodzi prawdopodobnie od matematyka i filozofa Pitagorasa żyjącego w VI wieku p.n.e., obecnie termin jest używany w różnych znaczeniach.

Jak często czytasz Biblię?

Raz dziennie
0
Brak głosów
Raz na tydzień
1
2%
Raz na miesiąc
7
14%
Raz w roku
9
18%
Nie czytam Biblii
32
65%

Liczba głosów: 49
Watislav
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Watislav »

Taaak? Wiesz, ja tam się nie zatraciłem w "Bogu tego świata" (tu chodzi o pieniądze prawda? :D ). Po prostu mam innych bogów.

HA! :twisted:
Skóra 66

Post autor: Skóra 66 »

No bo ja wiem czy bogiem tego świata jest mamona...hmm...w zasadzie kasa nie może być bogiem tego świata, bo nie ma ona świadomości, ba...to tylko pieniądze :!:
Ten cały system ktoś musi nakręcać, musi się nim opiekować jak swoim własnym dzieckiem i tym kimś właśnie jest Szatan(przynajmiej ja tak uważam) :wink:

P.S Szatan opiekuje się nie tylko mamoną :twisted:
Watislav
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Dla wielu ludzi pieniądze są bogiem i oto w tym tekscie chodziło.
Poza tym wiesz że forsa ma demona odpowiadającego za nią?

Wiem, opiekuje się też mną :twisted: .
Skóra 66

Watislav pisze:Wiem, opiekuje się też mną Twisted Evil .
Hie hie hie, a co do demonów to proszę z tym do tematu Demony :wink:
magdoks
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: magdoks »

hm co do bibli to nit wiem vco myslec. zaczelam czytac nowy testament i zrezygnowalm bo balam się. poprostu te wszystkie zakazy mnie przerastaly moze lepiej nie wiedziec......
Watislav
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Zakazy istnieją, czy o nich wiesz, czy nie. Tak przynajmniej będziesz wiedziała co robisz źle :D .
Skóra 66

Eh...mnie akurat w NT nic za bardzo nie przerasta, no może co po niektóre przypowieści, ale tylko dlatego, że są niezwykle wieloznaczne. A jeśli Magdoks chodzi o zakazy to nie bierz ich dosłownie :wink: Wiesz...jest np. napisane, że jeśli przeszkadza Ci oko to je sobie wydłub. Ale nie chodzi oczywiście o to, że jak pożądasz kogoś tam, to odrazu masz sobie wydłubać oczy. Pamiętaj, w Biblii jest wiele pułapek, na które trzeba uważać. Wystarczy zachować zdrowy rozsądek i wiarę :wink:
Watislav
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Znaczy się, że ja to oko niepotrzebnie sobie wydłubałem!? Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział!? DLACZEGO!? :(
Skóra 66

Serio :lol: :lol: :lol:
Maeveen

Post autor: Maeveen »

hmm, ktos tu wcześniej (o ile się nie myle byl to Goreface :wink:) napisal, ze wychowywanie dzieci w duchu jakiejs religii jest zle... Ja w zasadzie nie wiem, czy zle, czy dobre, ale na pewno zgodze się z tym, ze to bardzo ogranicza wole dziecka.... Np ja wychowalam się w rodzinie katolickiej, mimo , ze nie odpowiada mi ta religia.... Przez jakis czas zapoznawałam się z wicca i doszlam do wniosku , ze bardzo mi odpowiada.... ale jednak potem okazalo się, ze po prostu nie jestem w stanie przyjac tej filozofii, bo przez moje wychowanie, wiara w Boga takiego, jakim go ukazuje Kościól jest tak gleboko zakorzeniona w mojej podswiadomosci, ze nie jestem w stanie tego zmienic :neutral: i mi to osobiscie bardzo przeszkadza .... Na szczescie sa tez religie jak np taoizm, ktore mi odpowiadaja, a tez zakladaja wiare w Jedynego Boga (niewazne jak się go nazywa w jakiej religii ) , wiec chyba nie bede skazana na katolicyzm :wink: Do tego, interesuje się huna, a to tez nie kloci się z taka wiara, wiec chyba jeszcze uda mi się znalezc jakas wlasna sciezke :wink:

Aloha :wink:
Skóra 66

Trzymam kciuki :wink:
Watislav
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Ja też :) .
Skóra 66

Co myślicie o apokalipycznej Besii 666 :?: :twisted:
Fenikt
Administrator
Administrator

Post autor: Fenikt »

Co tu duzo myslec :D Co do apokalipsy to mozna się pokusic o stwierdzenie ze Jan cos bral :D:D:D:D:D albo mial bujna wyobraznie ;) albo byl rzeczywiscie natchniony, w kazdym razie apokalipsa zostala napisana tak, zeby przestraszyc srednio rozumnych mieszkancow ziemi jak i dac do myslenia tym madrzejszym, taka konstrukcja, zeby mozna bylo ciagle odnajdywac kolejne znaczenia, kazdego wersetu :P Ja się nie zglebiam bo od tego mozna doslownie schizow dostac i nabawic się manii :D:D:D:D przeczytalem raz i mi wystarczy :P
Watislav
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Bzdura jakaś taka. Przede wszystkim czemu Bestia miałaby zniszczyć świat, skoro mogłaby nim władać. Wiem, wiem, w Bibli mówią, że zwycięrzy Chrystus. Ble, ble, ble... Propaganda! Jestem pewien że małe demonki w piekle też się uczą że to oni wygrają :D . Wiecie co jest dziwne w Apokalipsie Sw. Janka? Nikt nie bierze pod uwage udziału ludzi. Nie pomyśleliście, że możnaby się sprzeciwstawić obu stronom, zamiast walczyc po którejś z nich?

[ Dodano: 2005-08-17, 15:13 ]
Słyszałem że to co brał Janek to były grzybki. :D
Fenikt
Administrator
Administrator

Post autor: Fenikt »

Po grzybach by jeszcze nie mial takich wizji :D Musial z czyms mieszac albo wpieprzac jakies ciekawe roslinki :D
Watislav
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Pewno że tak, w końcu czymś te grzyby przyprawiał, nie? :D
Skóra 66

Cóż...ja bym stawiał na meskalinę, jeśli wogóle coś brał :wink:
A jeśli chodzi o apokalipsę Św. Jana...cóż...przeczytałęm dwa razy i za każdym razem dochodziłem do innych wniosków. Hie hie...kiedyś się porządnie spalę i przeczytam jeszcze raz 8)
Skóra 66

No to chyba oczywsiste, że Bestia by nie rozpieroliła swojego Królestwa :lol:

Wróć do „Filozofia”