Co by było gdyby Hitler żył w naszych czasach?

Rozmowy na tematy niekoniecznie ściśle ezoteryczne. Co nowego w nauce? Co ostatnio odkryto, a co zbadano? Co już wiemy, a czego jeszcze nie wiemy?
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Re: Co by było gdyby Hitler żył w naszych czasach?

Post autor: Spock »

Darnok pisze:Porównywanie Busha, który tak na prawdę nie ma wyboru (tak samo jak Obama), bo USA bez ropy upadną, (...) z wojną, której podstawy są ideologiczne (...) jest troszkę nie na miejscu-
Hitler też twierdził, że nie ma wyboru, bo Niemcy potrzebuja przestrzeni życiowej.
Sothis pisze:Samo porównywanie Busha/Ameryki do Hitlera/ III Rzeszy jest z perspektywy historycznej bez sensu, przede wszystkim z uwagi na inny kontekst (historyczny).
A czyż "historia nie jest nauczycielką życia" ? Nie czuje się na siłach, by to zrobić, ale uważam, że można porównać. Należałoby wyizolować odpowiednie fragmenty przemówień, dokumentów, wskaźniki ekonomiczne z Ameryki i Niemiec, zestawić w tabeli... Kupa roboty, ale ciekawe, co by wyszło.
Spooky pisze:Przez kilka lat, z państwa okrytego hańbą, państwa, które praktycznie nie posiadało armii, ba, nie posiadało nawet czołgu, Hitler przemienił Niemcy w istną machinę do podbijania kolejnych ziem. Powiedzcie mi, czy nie był to przebłysk geniuszu?
Faktycznie - gdyby Hitler umarł w latach trzydziestych, przeszedłby do historii jako wielki mąż stanu. Z tym, że rozbudowywał głównie siłę militarną, a zaniedbywał "normalne" dziedziny gospodarki. Fabryki, warsztaty - wszystko nastawione na produkcję broni, okrętów, itd. Dzięki temu ludzie mieli pieniądze, ale po jakimś czasie kryzys by powrócił.
Awatar użytkownika
Sothis
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Sothis »

Spock pisze: A czyż "historia nie jest nauczycielką życia"?
Nie jest zbyt dobrą nauczycielką życia, chociażby z uwagi na fakt, że informuje o czymś, czego już nie ma, a z czym mamy kontakt jedynie poprzez źródła historyczne, w wielu przypadkach nader wątpliwej wiarygodności. ;]
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

Hitler też twierdził, że nie ma wyboru, bo Niemcy potrzebuja przestrzeni życiowej.
Niezła uwaga, ale zauważ, że ekonomia to subiektywny twór, zwłaszcza ekonomia wojny. Zapominamy też, że Hitler był dyktatorem, Bush natomiast został wybrany demokratycznie, a jego bojówki nie mordowały przeciwników politycznych.
No i nie oszukujmy się- gdy USA upadnie, to zabierze nas razem ze sobą- czy Europa da sobie radę z sojuszem rosyjsko-chińskim?

Darnok, proszę Cię! Pozbyli się dyktatora? Za jaką cenę? Niech mi pokażą choc jedno afgańskie czy irackie dziecko, chociaż jedną afgańską czy iracką kobietę, która powiedziała kiedykolwiek wśród szerszej publiczności - "Błagam Zjednoczone Emiraty Amerykistanu! Przybądźcie do nas i zabijcie tego dyktatora! A jak zabijecie kilkoro dzieci czy kilka kobiet, to nic. Najważniejsze, żebyście zabili naszego Sadamka. No, a w zamian możecie sobie wziąc kilka poletek naftowych."
Śmieszne stwierdzenie. Równie dobrze można tak zapytać się Kubańczyków- ciekawe, czy ktoś ma jaja powiedzieć to publicznie?
Zresztą przypominam o powstaniach Kurdów i szyitów i o ich krwawych rozwiązaniach, oraz po reakcji ludzi, gdy USA wyzwoliło naród- jeden dzień i nie uchował się chyba żaden posąg Husajna (nie wspominając już reakcji, gdy w końcu zawisł).
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Post autor: Spooky Fox »

Darnok i zapewne teraz, po śmierci Sadamka, wszyscy są szczęśliwi, bo Emiraty Amerykistanu im pomogły, tak? Znajdź mi jednego irakijczyka, który - nieopłacony przez amerykistańskie media - powie, że jest zadowolony z tego, co się teraz dzieje.

Poza tym, gdzieś był kiedyś, chyba na Discovery, pokazywany film, w którym opisali właśnie te "obalanie pomników". Gdyby amerykańce nie maczali w tym palców, pomniki stałyby do dzisiaj.
Darnok
Senior forum
Senior forum

Znajdź mi jednego irakijczyka, który - nieopłacony przez amerykistańskie media - powie, że jest zadowolony z tego, co się teraz dzieje.
Znajdź mi tego, znajdź mi tamtego- nie będę ci nikogo szukał ;]
Może nie są zadowoleni, ale żyją- Saddam był masowym mordercą, a w więzieniach torturowano.
w którym opisali właśnie te "obalanie pomników"
Amerykanie nałożyli sobie trochę masła orzechowego na twarz, doczepili brodę i rzucali butami w pomniki?
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Darnok, w chwili obecnej Ci nie powiem, jak to było. Jedno jest pewne, gdyby nie ich obecnośc tam, pomniki by stały. A jeśli nie, to na pewno nie byłyby obalone tak szybko.

Zgadzam się, Saddam był mordercą. Ale to nie zmienia faktu, że amerykistan za wszelką cenę chciał zagarnąc dla siebie miliardy dolarów z ropy. A Saddam był tylko kukłą, która a bardzo się wychylała i została za to ukarana.
DanaS
Senior forum
Senior forum

Post autor: DanaS »

Saddam, Bush, Hitler, no może jeszcze Castro na Kubie i paru innych na świecie. Zwykli morderczy. Żadni geniusze. Nie trzeba być wspaniałym, żeby mordem i przemocą uzyskać posłuch. Sam nie wiesz co mówisz. Ciekawa jestem, czy gdybyś żył 66-67 lat temu, kiedy Gdynia była pacyfikowana przez Niemców a gdynianie wysyłani masowo do Auschwitz i Stutthofu czy wtedy też byś miał tego kata za bohatera i idola, patrząc jak Ci rodzinę w wagon bydlęcy pakują. Zastanów się Spooky. Powiedz, że Hitler był geniuszem komuś kto przez jego geniusz stracił wszystko co miał.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Hehe...ja nie rozumiem, dlaczego uważasz, że Hitler jest moim idolem.

Hitler, w przeciwieństwie do pozostałych wymienionych potrafił z upadłego państwa stworzyc jedno z większych militarnych mocarstw. Fakt, że zaprzepaścił to, mając swoje ciągoty do uśmiercania żydów.

Z kolei Bush, Castro czy Saddam robili dokładnie odwrotnie. Z pięknego państwa robili wysypisko śmieci i jeden wielki obóz zagłady.
Kryptozoolog
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: Kryptozoolog »

Jestem ciekaw jak jest z zaburzeniami psychicznymi Hitlera i Busha...
Może dlatego że wychowywali się w innych czasach, w innym kraju i innym społeczeństwie działali podobnie ALE jednak... Bush został wybrany demokratycznie i nie dlatego że naród potrzebował czegokolwiek co Bush im dał. Hitler... no rzeczywiście zrobić z Niemiec taki kraj po tylu latach upokorzeń to już jednego coś i nie Inwazja na Panamę, Wietnam, Irak i Afganistan. Sam nie wiem czy prezydentów Kuby i Kolumbii też nie nazwać ludobójcami, podobnie naszego kochanego Sring Dżonga siedzącego na czterech literach z palcem na czerwonym guziczku i patrząc przez okno jak ludzie składają kwiaty pod jego posągiem.
Polecam czeski film z tego roku (potem sprawdzę nazwę), który leci często na HBO o turystach, których wpuszczono do KP (nie, nie Królestwa Polskiego) z kamerami i jak wszystko wyreżyserowano. Idą turyści tą stroną ulicą? Już jest wojsko i bierze ludzi na drugą. Piękne domy przy ulicy taak... ale czemu nikt w nich nie mieszka, tylko w tej ruinie za nimi której nie da rady zauważyć przez szeregi żołnierzy i tajnych agentów ubranych nawet po cywilnemu.
Hitler dzisiaj ma chyba więcej ludzi o tych poglądach niż kiedyś, w większości neonazistów z ulicy. Ciekawe ile milionów dzisiaj by zebrał i co by podbił... pewnie Polskę, bo nie zdążyła by wziąć sprzętu z powrotem z Afganistanu.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Krypto, oczywiście, że Hitleropodobny pan, w tej samej sytuacji geopolitycznej co była 70 lat temu, podbiłby Polskę. Dlaczego? Brak jakiejkolwiek siły militarnej i ogromna korzyśc z położenia geograficznego. Polska wydaje się prowokowac wrogów do tego, żeby się do niej zbliżyli. Tak, jak kiedyś wyczytałem pewien "dowcip", jak to polski żołnierz miał byc wciągnięty do służby w wojskach rosyjskich, żeby walczyc z Niemcami. Zapytany, co o tym sądzi, odpowiedział:

"Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby w walce dwóch psów o jedną kośc, ta kośc brała czynny udział w walce."
Kryptozoolog
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: Kryptozoolog »

Albo mordujemy polityków i dajemy kogoś kompetentnego (chodź nie wiem skąd) albo czekamy aż ktoś nas zbombarduję lub po prostu zauważymy że na ulicy latająca tylko muszki owocówki i karaluchy by zrozumieć przez sekundę co się stało, a potem tylko umrzeć.
Sam nie wiem co jest gorsze - III RP czy po prostu ci, którzy nią rządzą.
DanaS
Senior forum
Senior forum

Spooky Fox pisze: Fakt, że zaprzepaścił to, mając swoje ciągoty do uśmiercania żydów.
Spooky, jemu nie wystarczyło mordowanie Żydów. On mordował Żydów, Ormian, Cyganów. A kiedy tego mięsa zabrakło zaczął mordować Polaków, Czechów a razem z Mussolinim Greków i mieszkańców Bałkanów.

Dla niego świat to byłoby za mało. Dobrze się stało, że zgubiła go własna głupota (lub jak kto woli "geniusz") i że zaatakował Związek Radziecki. Gdyby nie ta decyzja losy wojny mogłyby wyglądać inaczej. I to o wiele mniej ciekawie.

Pewien pan o nazwisku Albert Einstein, powiedział kiedyś słynne słowa:

"Nie wiem jak będzie wyglądała trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na maczugi".

Nie wiem czemu, ale jak patrzę na to, co się dzieje na świecie (Obama dostaje Nobla pokojowego itp) to coraz większy sens widzę w tych słowach.
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 19:06 przez DanaS, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Hitler od samego początku chciał ujednolicenia rasy. Odchylenie psychiczne nie oznacza, że nie miał lub nie potrafił używac swojego wielkiego umysłu...
DanaS
Senior forum
Senior forum

To powinien zacząć ujednolicać od siebie bo według historyków jest duuuże prawdopodobieństwo, że jego dziadek od strony ojca był Żydem. Więc mówienie o rasie aryjskiej (błękitnookie blond aniołki) przez bruneta i piwnych oczach leci mi tanim żartem.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

No widzisz. A mi leci psychopatycznym geniuszem, który za wszelką cenę chciał doprowadzic do istnienia jednej rasy. Mógłbybyc nawet murzynem-albinosem, ale z jego umysłem i tak przemówiłby do milionów, że zło tego świata to wszyscy, którzy nie są blond aniołeczkami o rybich oczkach.
DanaS
Senior forum
Senior forum

Sam nie był takim aniołeczkiem o takichże oczkach. Ludzie za nim szli, bo nie było wyjścia, obiecał im złote góry a Ci, którzy nie wierzyli lądowali w Mauthausen, Gross Rosen czy Dachau. Bo już w 1933 roku wiedział, że nie wszyscy pójdą za nim. Kto nie był z nim był przeciwko niemu. A na takiego nie było miejsca w jego świecie.
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

Rozumiem o co ci chodzi, Spooky, ale to błąd. Hitler nie był jakimś demonem, geniuszem zła (chociaz sam roił sobie różne rzeczy). On wypłynął na fali niestabilności i niezadowolenia w Europie. Dałeś się uwieść brunatnej legendzie.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Spock, nie dałem się uwieśc opowieści. Nie uważam, że Hitler był dobry i w ogóle jest super, że zabił tyle żydów czy innych "niebiałych" "niearyjczyków". Po prostu, patrząc na historię jego i tego co zrobił, nie uważam, że, umysłowo bynajmniej, stawiac go na tym samym miejscu co na prrzykład Busha.
Awatar użytkownika
IteratorZX81
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: IteratorZX81 »

Darnok pisze:Zapominamy też, że Hitler był dyktatorem, Bush natomiast został wybrany demokratycznie, a jego bojówki nie mordowały przeciwników politycznych.
A ty Darnoku zapominasz że Hitler też został (na początku) wybrany demokratycznie, a przejęcie całkowitej kontroli następowało również demokratycznymi metodami (legalne głosowania).

Heh... Mój nauczyciel od WOS-u, jak i historii zresztą powiedział mi, że jak Hitler by zaprzestał działalności tuż po anszlusie Czechosłowacji okrzykniętyby został mężem stanu, który połączył niemieckie ziemie. Nazwiska nauczyciela nie podam, choć muszę powiedzieć że był to wspaniały człowiek, ateista tak jak ja.
Darnok
Senior forum
Senior forum

wspaniały człowiek, ateista tak jak ja.
łał
A ty Darnoku zapominasz że Hitler też został (na początku) wybrany demokratycznie,
Demokratycznie jego bojówki pozbyły się oponentów ;)
że jak Hitler by zaprzestał działalności tuż po anszlusie Czechosłowacji
Może nie mam dostatecznej wiedzy historycznej, ale Czesi chyba nie Deutsche sprehen, tak?
Więc nawet jak zagrabił te ziemie, to w końcu by doszło do wojny domowej.

Wróć do „Ciekawostki”