Bioluminescencja - czyli kiedy żaba świeci...

Wszystko, co związane jest z nauką. Odkrycia, ciekawostki, teorie, doświadczenia, badania naukowe...
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Bioluminescencja - czyli kiedy żaba świeci...

Post autor: Ivellios »

Bioluminescencja to wysyłanie promieni świetlnych przez niektóre organizmy żywe. Emitują je liczne rodzaje bakterii (pamiętacie świecące kurczaki? :), grzyby, pierwotniaki, bezkręgowce i ryby. Istnieje również kilka wątpliwych przypadków bioluminescencji być może związanej z gatunkami jeszcze nieznanymi nauce.
_Nameless_
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: _Nameless_ »

Głęboko w oceanach żyją takie ryby co moją takie jakby żaróweczki nad pyskami, one niby tak zwabiają ofiary
Saurian
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Saurian »

Słuchaj może off-topic, ale poświeć na skorpiona ( bez znaczenia jakiego ) laserem tym niebieskim chyba UV, zobaczysz co się stanie ( ja niepamiętam ), ale chyba on świeci. Możesz także w neci poszukać zdjęcia.
Awatar użytkownika
..::Mothwoman::..
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: ..::Mothwoman::.. »

Bioluminescencja, ,,zimne" świecenie - świecenie żywych organizmów, jeden z rodzajów chemiluminescencji. Występuje u wielu bakterii, grzybów, niektórych pierwotniaków, morskich jamochłonów, gąbek, mięczaków (głównie głowonogów), skorupiaków, owadów, osłonic, ryb.

Świecenie jest związane z enzymatycznym utlenianiem lucyferyny z udziałem enzymu lucyferazy (związki te u różnych zwierząt mają różny skład chemiczny).

Bioluminescencja może być zjawiskiem ubocznym procesów chemicznych, jak np. u grzybów. Często jest przystosowaniem umożliwiającym orientację, jak np. u ryb głębinowych, świetlików. Niektóre zwierzęta mają specjalne organy świetlne, w których osiadają bakterie świecące
( cytat z wikipedii)

Ogólnie rzecz biorąc ta bioluminescencja to fajna sprawa :P

Wróć do „Nauka”