empatia. co sadzicie?

Ezoteryka, czyli wszelkie działania, prowadzące do zrozumienia natury człowieka i jego otoczenia
Awatar użytkownika
Isen
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

empatia. co sadzicie?

Post autor: Isen »

Tak jak w temacie chodzi o empatie. Uwazacie ja za zdolnosc parapsychiczna czy raczej za ceche ktora jest wyuczona u nas? Jest bardzo wiele teorii na ten temat a mnie ciekawi wasze zdanie ;]
Ja osobiscie uwazam ze to parapsychiczna zdolnosc, przynajmnie tak mi się wydaje w moim przypadku ... Potrafie wyczuwac emocje innych, gdy cos ich martwi lub maja z czyms problem, lub sa smutni. Na szczescie pozytywne emocje takze odczuwam :) . Potrafie odczuwac emocje zarowno ludzi mi znanych jak i nowo poznanych. A i jesli przebywam za dlugo z osoba ktora jest pod wplywem silnych emocji to oddzialuja one i na mnie.
elwis
Nowa Krew
Nowa Krew

Re: empatia. co sadzicie?

Post autor: elwis »

Moim zdaniem empatia jest wynikiem odpowiednio dużego spokoju ducha. Jesteś spokojny -- emocje nie zagłuszają sygnałów z zewnątrz. Proste.
|-_-|
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: |-_-| »

Jak dla mnie każdy z nas ma taką zdolność, ale może uważa to za coś naturalnego.
DanaS
Senior forum
Senior forum

Post autor: DanaS »

Empatia nie jest moim zdaniem zdolnością naprzyrodzoną. Każdy człowiek ją ma, jednak nie każdy ją wykorzystuje. Dzieje się tak ze wzgędu na światopogląd ludzi; no bo "po co się martwić problemami innych, pomagać im i wczuwać się w ich sytację skoro sam/a mam dość problemów i co mnie inni obchodzą". Niestey takie rozumowanie dominuje dzisiaj w społeczeństwie przez co wiele problemów pozostaje niezauważonych aż do chwili kiedy taka bomba emocjonalna wybucha. A wtedy jest juz za późno.

Wróć do „Ezoteryka ogółem”