Chińskie lampiony uważane za ufo

Terminem UFO określa się każdy obiekt latający, którego natura jest niewytłumaczalna dla nauki lub istnieje zbyt mało informacji do jej określenia
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Chińskie lampiony uważane za ufo

Post autor: Arek »

Wczoraj miałem okazję oglądać tzw. Chińskie lampiony.
Ktoś wpadł na pomysł żeby w Sylwestra zamiast ogni sztucznych puścić w niebo parę lampionów. Gdzieś kiedyś czytałem że chińczycy w dniu zaślubin , wesela puszczają takie w niebo. Konstrukcja lampionu jest tak lekka że malutka pojedyńcza świeczka sprawia że lampion unosi się w górę. Lampiony puszczane są po zapadnięciu zmroku i wtedy widać dopiero ich cały urok. I właśnie tutaj często przestają być lampionami i zostają być identyfikowane jako ufo. W ostatnich latach często takie lampiony wzbudziły niemałe emocje u ludzi którzy po takim widowisku dzwonili na policję lub meldowali te spostrzeżenia u grup osób zajmujących się badaniami zjawiska ufo. Pamiętam artykuł jak w roku 2008 w Anglii kilkadziesiąt takich lampionów sprawiło lawinę meldunków o flocie NOL-i, także w Niemczech był przynajmniej jeden przypadek gdy taki lampion przyczynił się do podpalenia dachu domu.. Widząc wieczorami światełka na niebie musimy się pytać samego siebie czy to nie przypadkiem znowu te lampiony? ,tradycja chińska znajduje coraz to więcej miłośników u nas w Europie.
Chciałem także dodać że lampiony te nie muszą lecieć jako grupa w tym samym kierunku, tak było i wczoraj. Perwsze dwa były puszczone prędzej niż pozostałe i one wznosiły się pionowo do góry, dwa następne poleciały z wiatrem na zachód. Już po krótkim czasie było widać tylko światła na niebie poruszające się w dwóch różnych kierunkach, niestety nie sfilmowałem tego ale poniżej podaję zdjęcie takiego lampionu oraz film, nagrany przez kogoś innego który znalazłem w necie.

Pozdrawiam

http://www.trendmaus.de/product_info.ph ... ibhhku6fa3

bzykomar
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Re: Chińskie lampiony uważane za ufo

Post autor: bzykomar »

Ciekawe spostrzeżenie :) no i niesamowity efekt. Takie prawdziwe światełko do nieba. No i gdybym sam coś takiego ujrzał w nocy to jestem pewien, że dałbym się nabrać na pierwszy rzut oka. (no chyba,że lampion byłby w kształcie wielkiej zielonej żelki :) )
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Gdy lampiony osiągną wysokość nie można je już jako lampiony widzieć, wtedy człowiek widzi tylko punkt światła

Awatar użytkownika
FaKtoMaaN
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: FaKtoMaaN »

dokładnie coś takiego widziałem na rynku w sylwestra:D no złudzenie jest:)) na pierwszy rzut oka.. jak ktoś nie wie co to jest, to może mylić ze świecące kule na niebie:D tak samo są też takie fajerwerki ze spadochronem, leci to do góry i się zapala, i taka świetlista kula sobie tak powolutku opada, a gdy się wypali, nagle znika:P też może być mylące:D
Awatar użytkownika
FaKtoMaaN
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: FaKtoMaaN »

Raikiri95 pisze: Człowiek który by nie wiedział że to lampion a spojrzał by w niebo by zrobił zdjęcie i powiedział że zobaczył Ufo...
i bardzo dobrze by powiedział.. Bo na swoje spostrzeżenie nie potrafiły tego zidentyfikować więc śmiało może określić to mianem U.F.O
ola_treboutte
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: ola_treboutte »

Hej, chciałam tylko napisać że uwielbiam te lampiony, sami puszczamy je dość często. Zbudowane są z papieru z bambusowym okręgiem w podstawie. Można kupić małe i duże, zazwyczaj te duże widać nocą na niebie bardzo wyraźnie, gdyż utrzymują się w powietrzu ok. 20 min.

Pozdrawiam.
Karakoram

Post autor: Karakoram »

Na pewno już nie jeden przejechał się widząc w powietrzu lampion. Zastanawiam się tylko na jaką skalę ludzie widzący te latające worki, są przekonani że widzą ufo, chyba na niewielką..
Awatar użytkownika
ifar15
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: ifar15 »

Na pewno na wiele relacji odpowiedź by brzmiała "widziałeś lampion" No ale w końcu nie wszystkie obserwacje UFO to lampiony, pewnie jakaś cześć tak, ale nie wszystkie
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Bardzo wysoko gdzie nie ma już tlenu na pewno zgaśnie.
Ruskof
Senior forum
Senior forum

Post autor: Ruskof »

Arek pisze:Bardzo wysoko gdzie nie ma już tlenu na pewno zgaśnie.
Poki tlenu jest wiecej niz 16% w atmosferze,ogien się pali,a gdy jest juz coraz mnie,gasnie :)
zblazowany

Post autor: zblazowany »

kto ci powiedział że ogień potrzebuje więcej niż 16% tlenu w powietrzu?
Awatar użytkownika
IteratorZX81
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: IteratorZX81 »

Na pewno w każdym bądź razie taki lampionik nie doleci na wysokości rzędu 15000 km, nawet i pewnie na 1000km by nie doleciał, no ale wolę założyć margines błędu. A na takich wysokościach zwykle pojawiają się "ófa"
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

Trudno ocenić odległość UFO po samym światełku. Może to być lampionek na odległości 100-200m, a może to być statek-matka w stratosferze ;]
Ruskof
Senior forum
Senior forum

zblazowany pisze:kto ci powiedział że ogień potrzebuje więcej niż 16% tlenu w powietrzu?
Szkola przetrwania,przebyt w bylej kopalni zlota w stanie Yukon (Kanada) polecam ogladnac.
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Darnok
Na wysokości 100 metrów można bez problemu zjawisko to zdefiniować to jako lampion, ja sam nie miałem z tym problemu. Ale jak jest pareset metrów wyżej można już snuć domysły.
jeżeli jest dość wysoko i nie widać już obudowy, to i fantazja może wziąć swoje tory.
Zresztą na filmach dobrze to widać
zblazowany

Post autor: zblazowany »

gdzie ten film leciał? daj jakiegoś linka
Ruskof
Senior forum
Senior forum

Leci na Discovery Channel,poogladaj sobie :)

Wróć do „UFO i obce cywilizacje”