Jan Chrzciciel
-
Darnok
- Senior forum

-
Sigeru
- Tropiciel tematów

-
Mawerick
- Senior forum

-
Majesttic
- Moderator

Re: Jan Chrzciciel
Obraz to OSTATNIA WIECZERZ, słyszałem coś o tym.Kamila pisze: Podobno też w pierwotnej wersji obrazu Da Vinci (zapomniałam tytułu) to właśnie Jan błogosławił Jezusowi,co nie spodobało się zleceniodawcą obrazu i obraz został powtórnie namalowany już jago Jezus błogosławiący Jana...Co o tym myślicie?
pozatematem
---------------------
Prawdo podobnie na herbie Mysłowic jest Jan Chrzciciel.
http://www.myslowice.pl/fotki/herb.gif
-
Mawerick
- Senior forum

-
Darnok
- Senior forum

To nie OSTATNIA WIECZERZMajesttic pisze: Podobno też w pierwotnej wersji obrazu Da Vinci (zapomniałam tytułu) to właśnie Jan błogosławił Jezusowi,co nie spodobało się zleceniodawcą obrazu i obraz został powtórnie namalowany już jago Jezus błogosławiący Jana...Co o tym myślicie?
Obraz to OSTATNIA WIECZERZ, słyszałem coś o tym.
też tak myśle.Mawerick pisze:wersjami nowotestamentowych wydarzeń!
-
Mawerick
- Senior forum

-
ArturVonFornal
- Dyskusjoholik

Obraz, o którym mowa to "Chrzest Chrystusa" (a tak mi się przynajmniej wydaje
)
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image ... ci_016.jpg
No i tutaj nie bardzo błogosłąwi tego Jana...
Enyłej tego obrazu Leonardo sam nie malował, robił to razem z nauczycielem gdyż był to jeden z pierwszych obrazów da Vinci. Wątpię więc żeby tak we dwóch zgodnie postanowili malować "herezje"
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image ... ci_016.jpg
No i tutaj nie bardzo błogosłąwi tego Jana...
Enyłej tego obrazu Leonardo sam nie malował, robił to razem z nauczycielem gdyż był to jeden z pierwszych obrazów da Vinci. Wątpię więc żeby tak we dwóch zgodnie postanowili malować "herezje"
-
Mawerick
- Senior forum

-
Hugon
- Aktywny pisacz

Był jeszcze obraz (nie pamiętam tytułu), na którym była Maria z dzieciątkiem i Elżbieta z Janem. Tam też w pierwotnej wersji Jan Chrzciciel wykonywał gest, który wykazywał jego wyższość nad Jezusem.
Co do śmierci Jana Chrzciciela to słyszałem gdzieś opinię, że jego egzekucja była wynikiem spisku, w którym brali udział zwolennicy Jezusa. Ile w tym prawdy nie wiem, ale takie teorie też się pojawiają.
Co do śmierci Jana Chrzciciela to słyszałem gdzieś opinię, że jego egzekucja była wynikiem spisku, w którym brali udział zwolennicy Jezusa. Ile w tym prawdy nie wiem, ale takie teorie też się pojawiają.
-
Koffee
- Senior forum

a może DZIEWICA ZE SKAŁMajesttic pisze:Obraz to OSTATNIA WIECZERZ, słyszałem coś o tym.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ci_027.jpg
-
Majesttic
- Moderator

Leśna pisze:a może DZIEWICA ZE SKAŁMajesttic pisze:Obraz to OSTATNIA WIECZERZ, słyszałem coś o tym.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ci_027.jpg
Przepraszam machnąłem się - [ MÓJ BŁĄD ]
-
Nightwalker
- Dyskusjoholik

Chrzciciel chrzcił zanim jeszcze poznał Jezusa. Sam go z resztą ochrzcił. W tamtym okresie było chyba kilka osób uznawanych za mesjasza. Jezus został uznany przez Rzym, bo akurat zdobył najwiekszą popularność.Sigeru pisze:Pozatym wątpie aby Jan był Mesjaszem, gdyż to on chrzcił w imieniu Chrystusa...
Obraz natomiast nie jest dobrym źródłem informacji, ponieważ jest jedynie interpretacją autora.
-
Koffee
- Senior forum

-
Mawerick
- Senior forum

Mesjasz, to posłaniec Boga. Przynajmniej w tłumaczeniu z greki. Nie wiem jak z innymi językami. Więc rzeczywiście mogło ich być więcej.Leśna pisze:mesjasz nie oznacza zbawiciela, tylko tak się dawniej mówiło na potomków dawnych królów, którzy też bardzo często bywali kapłanami... i stąd się wzięło mówienie do Jezusa nauczycielu
-
Joela
- Aktywny pisacz

+lesna
mesjasz to ,o ile mi wiadomo ,znaczy Namaszczony .
Dlatego Mesjaszem był król którego namaszczał kapłan.
Mogło ich byc wielu ,tylko ku czemu prowadzili ,ku wolności czy sami zniewalali?
Jan Zanurzyciel /chrzciciel, zanurzał/chrzcił w wodzie ,aby jak sam powiedział -- Objawiony został Zbawiciel , bo Jan też nie wiedział kto nim będzie.
>>>>
mesjasz nie oznacza zbawiciela, tylko tak się dawniej mówiło na potomków dawnych królów, którzy też bardzo często bywali kapłanami... i stąd się wzięło mówienie do Jezusa nauczycielu
i dlatego było wielu mesjaszy
mesjasz to ,o ile mi wiadomo ,znaczy Namaszczony .
Dlatego Mesjaszem był król którego namaszczał kapłan.
Mogło ich byc wielu ,tylko ku czemu prowadzili ,ku wolności czy sami zniewalali?
Jan Zanurzyciel /chrzciciel, zanurzał/chrzcił w wodzie ,aby jak sam powiedział -- Objawiony został Zbawiciel , bo Jan też nie wiedział kto nim będzie.
-
Mawerick
- Senior forum

-
Joela
- Aktywny pisacz

Czy nie był jasnowidzem , no nie wiem .Przecież napełniony był Duchem świetym ,już w łonie matki.Mawerick pisze:Joela, Oczywiście, że Jan nie wiedział kto jest zbawicielem. Nie był jasnowidzem, jednak Bóg powiedział mu, że po nim przyjdzie ktoś, komu on ma przygotować drogę.
Był największym zrodzonym z niewiasty a to mówi wiele.
Za nim szedł Wiekszy od niego ,ale by poznać KTO ,TO