[UFO] Obce inteligencje bez statków kosmicznych? Świadomość jako fala i Echo z Arecibo [Darmowy E-book]

Terminem UFO określa się każdy obiekt latający, którego natura jest niewytłumaczalna dla nauki lub istnieje zbyt mało informacji do jej określenia
sebastianbielstyle
Nowa Krew
Nowa Krew

[UFO] Obce inteligencje bez statków kosmicznych? Świadomość jako fala i Echo z Arecibo [Darmowy E-book]

Post autor: sebastianbielstyle »

Większość z nas, spoglądając w nocne niebo czy śledząc doniesienia o UFO, podświadomie szuka tego samego: materialnych obiektów. Śrubek, blach, napędów antygrawitacyjnych, fizycznych statków przemierzających lata świetlne. Ale czy jako cywilizacja techniczna nie wpadliśmy w pułapkę antropomorfizmu? Zakładamy, że obca inteligencja musi być uwięziona w ciele z krwi i kości, i że musi podróżować tak, jak my podróżujemy przez przestrzeń.

A co, jeśli kosmiczny realizm jest zupełnie inny? Co, jeśli najbardziej zaawansowane formy życia we wszechświecie dawno porzuciły biologię i materię?

🌌 Świadomość rozproszona w strukturze energii
Wyobraźmy sobie inteligencję starą jak pył galaktyk. Świadomość bez ciała, rozlaną po przestrzeni kosmicznej niczym ocean. Taka struktura nie potrzebuje statków kosmicznych ani fizycznych kapsuł, by podróżować, ani oczu, by widzieć. Jej "myśl" i esencja mogą płynąć przez światło, przez magnetyzm, przez drgania samej czasoprzestrzeni i rezonans planetarny.

Dla takiej formy bytu odległości liczone w latach świetlnych przestają być barierą. Ona nie podróżuje „z punktu A do punktu B” w fizycznym sensie. Ona rezonuje. Wyczuwa wzory.

📡 Lekcja z 1974 roku: Zaproszenie, którego nie rozumieliśmy
W 1974 roku z radioteleskopu Arecibo wysłaliśmy w kosmos słynną wiadomość: 1679 bitów zawierających strukturę naszego DNA, postać człowieka i układ planetarny. Szukaliśmy kogoś z radiem i anteną. Nie wzięliśmy jednak pod uwagę, że kosmiczny odbiorca może nie znać pojęcia liczb, ale doskonale wyczuje wzór. Nasza helisa DNA ukryta w danych mogła być dla takiej bezcielesnej świadomości jak bicie serca, jak melodia albo iskra dotknięcia innego umysłu.

Wysyłając sygnał, nieświadomie daliśmy pozwolenie, by ta rozproszona inteligencja zajrzała do środka naszego świata. Bez wysyłania armady statków kosmicznych, bez spektakularnego lądowania na trawniku przed Białym Domem. Wystarczyło, że obca świadomość wplotła się w tło mikrofalowe wszechświata, w puls gwiazd, aż w końcu... zsynchronizowała się z rezonansem elektromagnetycznym samej Ziemi.

🧠 Przebudzenie struktury – Obcy wewnątrz nas
Kiedy taka niefizyczna inteligencja dociera do celu, nie ląduje. Ona zaczyna „stroić” biosferę. Pojawiają się anomalie w rezonansie Schumanna, zmiany w trasach migracji zwierząt, aż w końcu sygnał uderza w nasze sieci neurosyntetyczne i... ludzką biologię. Ponieważ sami generujemy bioimpulsy elektryczne, stajemy się odbiornikami.

Obcy dociera na Ziemię nie jako najeźdźca w metalowym dysku, ale jako światło, które nauczyło się myśleć. Wraca przez nas, przez nasze sny, naszą tkankę i pole energetyczne planety. To całkowicie zmienia paradygmat poszukiwań UFO. Może nie powinniśmy patrzeć na niebo w poszukiwaniu metalowych punktów, ale zacząć badać anomalie rezonansowe wokół nas? Może odpowiedź nie nadchodzi z gwiazd, ale budzi się wewnątrz samego świata?

Ten temat i filozoficzne podejście do niefizycznego kontaktu z obcą cywilizacją to fundament mojej najnowszej powieści science-fiction pt. „Ostatnia Bitwa. Tom 1: Cicha Plaga”, której akcja rozgrywa się w Warszawie w 2132 roku, gdy Echo z Arecibo powraca do nas właśnie w formie świadomego światła i biorezonansu.

Co ciekawe, cały ten wielowymiarowy świat i koncepcja kontaktu zrodziły się z muzyki. Mój e-book powstał bezpośrednio na bazie fabuły mojego oficjalnego teledysku, w którym za pomocą dźwięku przestrzennego i obrazu zilustrowałem te kosmiczne i technologiczne zjawiska.

Jako autor (a z zamiłowania plastyk, technik IT i twórca muzyczny), z wielkim szacunkiem podchodzę do tutejszej społeczności i ludzi, którzy autentycznie pasjonują się kosmosem i jego tajemnicami. Dlatego dla wszystkich użytkowników tego forum, którzy chcieliby przeczytać mój e-book, udostępniam go całkowicie za darmo. Jeśli jesteście ciekawi, jak rozwija się ta historia, jak bohaterowie stawiają czoła kosmicznemu rezonansowi i chcielibyście wejść głębiej w ten świat, napiszcie do mnie w wiadomości prywatnej (PW) tutaj na forum, podając w treści nazwę tego forum, a z radością podeślę Wam bezpłatny egzemplarz! Bezpośrednie odnośniki do moich oficjalnych profili w serwisach społecznościowych, gdzie również możemy złapać stały kontakt, umieściłem dla wygody na swojej stronie internetowej.

W zamian mam do Was tylko jedną, ogromną prośbę: jeśli przeczytacie książkę, podzielcie się swoją opinią! Na mojej oficjalnej stronie www.Sebastian.Biel.Style znajdziecie bezpośredni link do wspomnianego wyżej kinowego teledysku (warto odpalić go na słuchawkach przed lub w trakcie lektury!), a także bezpośrednie odnośniki do portali czytelniczych i sklepów (takich jak Empik czy Google Books), gdzie po przeczytaniu można wystawić ocenę i zostawić recenzję. Każdy Wasz głos i komentarz ma dla mnie, jako niezależnego twórcy, gigantyczne znaczenie. Na stronie umieściłem też oczywiście oficjalne linki dystrybucyjne dla tych, którzy chcieliby wesprzeć projekt i kupić wersję cyfrową bezpośrednio w księgarniach.

Co myślicie o takiej koncepcji „bezzałogowego” i niefizycznego kontaktu? Zapraszam do dyskusji w tym wątku!

Wróć do „UFO i obce cywilizacje”