Jak Państwo zapewne zauważyliście, w ostatnich dniach strona Radia Paranormalium borykała się ze sporymi problemami z działaniem. Można powiedzieć, nasz serwis częściej nie działał niż działał, a owo niedziałanie dość skutecznie utrudniało mi ustalenie przyczyny takiego stanu rzeczy. Spędziwszy przy naszej stronie długie godziny, klnąc przy tym na czym Internet stoi, doszedłem w końcu do przyczyny - i cóż się okazało?
Otóż serwis Radia Paranormalium najprawdopodobniej padł ofiarą próby ataku DDoS. Skutek jego był dość ograniczony, gdyż całego serwera nie udało się położyć (serwisy również na nim stojące - w tym UFO-Relacje oraz archiwum Portalu Infra - działały bez problemów), zarazem jednak okazał się dość upierdliwy, bowiem powodowało to wyczerpanie limitu połączeń i zapytań do bazy MySQL, co w konsekwencji blokowało dostęp do strony.
Zgodnie z tym, co udało mi się ustalić, ruch botów pochodził z kilku krajów dalekiej Azji, zatem używając odpowiednich reguł zablokowałem większość ruchu z tych krajów.
Póki co, po tych zabiegach strona Radia Paranormalium działa praktycznie bez zakłóceń. Będę jednak monitorował sytuację.
Słowo wyjaśnienia odnośnie działania-niedziałania strony w ostatnich dniach
-
- Administrator
-
- Administrator
Re: Słowo wyjaśnienia odnośnie działania-niedziałania strony w ostatnich dniach
Niestety bociarnia z jednego z krajów nie daje za wygraną, przed chwilą znów nastąpiła blokada działania strony. Zablokowałem kilkadziesiąt kolejnych klas IP.