Kościół katolicki

Dział na wszelakiego typu tematy religijne, dotyczące wiary oraz zagrożeń związanych z działalnością sekt
Koffee
Senior forum
Senior forum

Post autor: Koffee »

Blackdragon pisze:ile osób rozśmieszył mój post
przynajmniej jedną ;)
Blackdragon pisze: to wierni są Kościołem, nie kapłani
piękna idea, mało realna :) gdzie ty żyjesz? :]
Blackdragon pisze:Oni mają tylko za zadanie umocnić nasze więzi z Bogiem
i niby umacniają? ;)
Blackdragon pisze:KK to przede wszystkim zgromadzenie dobrych chrześcijan
dobrych? gdyby wszyscy byli tacy dobrzy, to nie byłaby im potrzbna sformalizowana instytucja i spowiedzi :)
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Nightwalker »

Leśna pisze:większe religie też nie, np. hinduizm już się w ramach tego pojednania nie mieścił
Może nie tyle większe, co bardziej mające kontakt - konflikt z KK, czyli kościół prawosławny, islam i żydzi.
Blackdragon pisze:KK to przede wszystkim zgromadzenie dobrych chrześcijan.
Właśnie min. o tym pisałem - dobrych bo ich religia zakłada, że jeżeli ktoś do niej należy, to już jest uznany "dobrym".
Kościół jako zgromadzenie też jest zły. Tutaj ludzie unoszą się fanatyzmem. Dla przeciętnego katolika żyd czy muzułmanin, a zwłaszcza członek jakiejś sekst - jest z góry złym człowiekiem, tylko dlatego, że należy do innej grupy wyznaniowej. Tak akurat jest w każdej religii, w niektórych może w mniejszym stopniu. Katolicy są równie agresywni co muzułmanie, z tym, że cywilizacja w jakiej żyją nie pozwala tak swobodnie szerzyć wiary.

Przykład dobroci katolickiej - poczytajcie komentarze do artykułów w wiadomościach np. na WP. Widać to zwłaszcza w tematach dotyczących religii, choć w polityce też się katolicy polscy wykazują.

Do głównych "dobroci" katolickich jakimi tam się wykazują można zaliczyć:
- zianie zawiścią do wszystkiego co im nie poklaskuje
- posługiwanie się słowami, których sens wypatrzyli i używają ich jako wyzwisk (żyd, mason, lewak)
- pogarda do inności i rzeczy których nie znają
- niechęć w poznawaniu innych poglądów
- brak szacunku do wolności poglądów
- próba zamykania ust, upokarzanie osób które coś im wytkną lub się nie zgodzą z ich dogmatami
- oskarżanie o obraze uczuć religijnych każdego kto się z nimi nie zgadza
- brak reakcji na argumenty lub oburzanie się - jeżeli nie mogą znieść braku własnych argumentów
- ciągłe mówienie o wyższości i racji ich religii nad innymi
- częste wspominanie o konieczności nawracania (nawet na siłe)
- wyjątkowe chamstwo

Oczywiście nie każdy katolik taki musi spełniać wszystkie te cechy. może też wykazywać fanatyzm jeszcze inaczej, w każdym razie 85 osób na 100 uważających się za katolików spełnia większość powyższych kryteriów.
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

Post autor: Mawerick »

BloodLust pisze:buddystow ksiadz by powiedzial
no ok, każda inna religia ma rzeczywiście jakieś mankamenty, no ale buddyzmu to nie ma się nawet czego tam doczepić! Przecież buddyści są najspokojniejszą religią. Nie dość, że nie powiedzą o innych nic złego, to jeszcze powiedzą, że inne religie głoszą to co oni robią!
Koffee
Senior forum
Senior forum

Post autor: Koffee »

i że są zmuszani do wegetarianizmu, do powolnego wyniszczania swoich organizmów ;)
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

Post autor: Mawerick »

Ja tam nie wiem, ale uważam, żę ksiądz to też człowiek. Nie każdy ksiądz jest stworzony do posługi. Jestem katolikiem i nie widze ani w buddyźmie ani w żadnej innej religii, nic złego!
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Co do budduzmu - w pewnym okresie w Japonii wykorzystywano tą religię w polityce. Nie było to może typowe nawracanie, ale buddyści tam przyczynili się do śmierci wielu ludzi - główną tego przyczyną było wypatrzenie idei pierwotnego buddyzmu.
Mawerick pisze:żę ksiądz to też człowiek.
Więc idąc nawet z ideologicznych pobudek do seminarium, może potem zmienić zdani i zrobić cię zwykłym wyzyskiwaczem i oszustem - człowiek się przecież zmienia.

Jednym z niebezpiecznych przejawów fanatyzmu wśród katolików jest przekonanie, że tylko oni są prawdziwymi Polakami, reszta to "komuchy", nawet jak są przeciwni tej doktrynie. Po prostu każdy kto jest przeciwko klerowi jest dla nich komuchem i niepolakiem, który jest niemile widziany w Polsce.
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

Leśna pisze:piękna idea, mało realna :) gdzie ty żyjesz? :]
realna, a nawet jedyna...
Leśna pisze:i niby umacniają? ;)
tak
Nightwalker pisze:żyd, mason, lewak
Radio m
Nightwalker pisze:zianie zawiścią do wszystkiego co im nie poklaskuje
- posługiwanie się słowami, których sens wypatrzyli i używają ich jako wyzwisk (żyd, mason, lewak)
- pogarda do inności i rzeczy których nie znają
- niechęć w poznawaniu innych poglądów
- brak szacunku do wolności poglądów
- próba zamykania ust, upokarzanie osób które coś im wytkną lub się nie zgodzą z ich dogmatami
- oskarżanie o obraze uczuć religijnych każdego kto się z nimi nie zgadza
- brak reakcji na argumenty lub oburzanie się - jeżeli nie mogą znieść braku własnych argumentów
- ciągłe mówienie o wyższości i racji ich religii nad innymi
- częste wspominanie o konieczności nawracania (nawet na siłe)
- wyjątkowe chamstwo
a ryja to nie kościół...
nie spełniam żadnego z tych kryteriów, a jednak jestem katolikiem...
Nightwalker pisze:Po prostu każdy kto jest przeciwko klerowi jest dla nich komuchem i niepolakiem, który jest niemile widziany w Polsce.
nie uogólniaj, ponieważ w moich stronach czegoś takiego nie ma. Mieszkamy razem z Łemkami i jakoś się nie powybijaliśmy...
Darnok
Senior forum
Senior forum

BloodLust pisze:fanatycy to juz nie ludzie.
Taa na mnie naskakują, że ja nie toleruje innych ludzi (ty też na mnie naskakiwałeś...), a robisz DOKŁADNIE to samo.
BloodLust pisze:ja się zgadzam, ze zaiscie tacy wlasnie sa..
Bo uległeś praniu mózgu. Myślisz, że Świadkowie Jehowy są gnębieni (chociaż to nie jest prawda), że KK niszczy, pali, morduje niewiernych i że JP II to najgorsze zło, jakie mogło być... czasami trzeba odróżnić prawdę od fikcji...
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

nie spełniam żadnego z tych kryteriów, a jednak jestem katolikiem...
Nie bierz tego do siebie - bo nie pisałem że nie wszyscy, a te kryteria dotyczą akurat komentarzy katolickich internałtów - ale każdy z nich nie zauważa chyba nawet, że taki jest i wierzy w swoją rację.
Kościół jako zgromadzenie, przedstawia właśnie taką radiomaryjną postawę, fakt, że są to najbardziej afiszujący się swoją wiąrą katolicy sprawia, że reszta jest do nich przyrównywana i musi chociaż trochę z nich czerpać.
Darnok pisze:że KK niszczy, pali, morduje niewiernych i że JP II to najgorsze zło, jakie mogło być... czasami trzeba odróżnić prawdę od fikcji...
A skąd ty wiesz co jest prawdą a co fikcją? Ja wiem, że KK dopuszczał się wielu oszustw i zbrodni - tego nikt nie zaprzeczy. Teraz robi to samo.
Dziś mamy głównie dwa rodzaje źródeł komentujących np. kościół - liberalne, które często go krytykują i chrześcijańskie, ocenzurowane, w których nie ma nic złego na temat tej religii i jej nistytucji. Wszystko jest ładnie, do póki jakiś dziennikarz albo naukowiec do czegoś się nie dokopie. I komu tu ufać?
Jeżeli ktoś dalej wierzy stronie chrześcijańskiej, to dopiero musi być pranie mózgu.
Same dogmaty i sprawy wiary natomiast trudno nazwać prawdą, bo nawet sama religia tylko w to wierzy.
Darnok
Senior forum
Senior forum

Nightwalker pisze:Jeżeli ktoś dalej wierzy stronie chrześcijańskiej, to dopiero musi być pranie mózgu.
Nie napisałem, że wierze we wszystko, ale nie przesadzajmy i nie piszmy, że KK to największe zło razem z papieżami.
Nightwalker pisze:bo nie pisałem że nie wszyscy, a te kryteria dotyczą akurat komentarzy katolickich internałtów
Nie sprecyzowałeś wcześniejszej wypowiedzi i taki zwykły człowiek mógł sobie pomyśleć, że chodzi o wszystkich.
Darnok
Senior forum
Senior forum

Cogito pisze:Przecież to właśnie ci ludzie "stworzyli" fanatyzm religijny itp.
Wyprzedzając zapaleńców- Jedynym przejawem w Polsce fanatyzmu to moherowe berety.
Temat "fanatyzm religijny" powinniśmy już zostawić. Może teraz podyskutujmy o wpływie kościoła na świat?
Alphar

Post autor: Alphar »

Wpływ Kościoła na Świat- ciekawe zagadnienie, cóż Kościół Katolicki może nie, ale Chrześcijaństwo ukształtowało cały Stary Kontynent. Nie da się wykluczyć roli CHrześcijan w tworzeniu Europy- nie ma tutaj co zaprzeczać. Współcześnie, całe szczęście wpływy Chrześcijan, a tym samym Kościoła Katolickiego są coraz mniejsze. Mamy już chyba dość ich ciągłych błędów, prawda? ;-)
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Cogito pisze:Więc mordowali, palili i prześladowali ludzie, którzy mieli zbyt wiele władzy, a nie KK.
Czy KK ma małą władzę? ma bardzo dużą. Sama religia (nie wiara) to element wojny i polityki agresywnej. Tylko do agresywnej postawy wobec potrzebna jest spójność grupy społecznej, do której potrzebna jest religia. Było to widoczne najbardziej w średniowieczu. Dziś jest podobnie.

[ Dodano: 26-12-2006, 19:13 ]
Alphar pisze:ale Chrześcijaństwo ukształtowało cały Stary Kontynent.
Imperium Rzymskie to zrobiło. Potem duży wpływ miał Karol Wielki. Chrześcijaństwo jest na trzecim miejscu.

Wróć do „Wiara, religie i sekty”