Dyktafon wziąłem, ale słabo słychać. Czekam na nagranie od organizatorów.
Mam trochę zdjęć z debaty, część z nich opublikował na swojej stronie badacz Marcin Mizera (
http://www.marcin.npn.ehost.pl/photogal ... lbum_id=26 ). Również chciał wziąć udział w debacie, ale niestety siła wyższa grypą zwana uniemożliwiła mu przyjazd
Z naukowców to w trakcie debaty z bardzo słabej strony pokazał się doktor Sładkowski (ten od "pięknej fizyki"). Najpierw, próbując wyjaśnić pochodzenie orbów, pokazał dwa zdjęcia
padającego śniegu, później, wdawszy się w dyskusję z Rafałem Nowickim (badacz ufologii), zaczął zaprzeczać sam sobie (na początku debaty stwierdził, że nie wierzy w to, że odwiedzają nas "obcy" oraz że nie ma dowodów na istnienie UFO, a podczas dyskusji z Nowickim z jego słów można było wywnioskować co innego), następnie jak Filip z Konopii wyskoczył z super tekściorem "Proszę państwa, fizyka jest piękna, zajrzyjcie do książek, nauczcie się czegoś" i pierniczył coś o matematyce, a gdy Janusz Zagórski opowiadał o zdjęciach, odtajnionych aktach i innych dowodach, doktor Sładkowski machnął ręką i powiedział "Eee, pewnie to wszystko pod marketing jest robione, tyle jest filmów science-fiction, Hollywood musi zarabiać" (czy coś w tym guście, nie pamiętam dokładnie jak to szło).
EDIT: wyłowiłem z nagrania z dyktafonu kolejny extra cytat:
Jak ktoś do mnie przyjdzie i powie, że jakiś mały zielony ludzik go molestował, to co, to ja mam mu uwierzyć? No, a że żona mu uwierzy i da mu alibi, to inna sprawa 
śmiech na sali, i to dosłownie...
Widać, że doktor Sładkowski totalnie olał tą debatę i w ogóle się do niej nie przygotował, skoro rzucał tekściorami zamiast zapodać jakieś argumenty. Chyba jedyna interesująca wypowiedź tego pana padła na początku debaty, gdy wszyscy po kolei się przedstawiali i omawiali pokrótce, czym się zajmują.
Nawet student fizyki Mikołaj Karawacki był dużo lepiej przygotowany do debaty. Wypowiadał się konkretnie, pokazywał różne wykresy obrazujące nam prawdopodobieństwo istnienia planet zamieszkiwalnych, mówił ile ich może być, itd.
Ciekawie mówił też doktor Władysław Borgieł, fizyk, bodajże z Politechniki Śląskiej. Również pokazał kilka interesujących wykresów. Podważał jednak wiarygodność dowodów, które zaprezentowali ufolodzy.
Z dobrej strony pokazali się badacze ufologii, Janusz Zagórski i Rafał Nowicki. Ze szczegółami opowiadali o filmach, zdjęciach, odtajnionych aktach, było też coś niecoś o samych metodach badania zjawiska UFO, mówili czego się wystrzegać podczas takich badań, na co uważać, itp itd. Słowem, mówili długo i konkretnie.
Jeśli będę miał więcej czasu, to napiszę dłuższe sprawozdanie z debaty, albo jakiś artykuł.