Wolnomularstwo/Masoneria

Dział na wszelakiego typu tematy religijne, dotyczące wiary oraz zagrożeń związanych z działalnością sekt
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

Zadam pytanie ignoranta...
Struktura Wolnomularstwa składa się z trzech stopni: Ucznia, Czeladnika i Mistrza
A pozostałe 30 stopni ?
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Post autor: Arek »

Z tymi stopniam to jak w wojsku.
Niby wszystko ok ale jako mała ryba nie masz nic do gadki. Tylko słuchać i wykonywać polecenia

Pozdrawiam Arek
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

A właśnie. Co takiego robią Masoni na co dzień ? Pewnie żyją, pracują, mają rodziny jak wszyscy. Ale czym się zajmują jako Wolnomularze ?
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Na myśli mam, a czego nie lubię to te podziały na szeregowców, generałów. Każdy z nowych nie ma tam wiele do powiedzenia, a dlaczego? bo nie został wtajemniczony.
Wtajemniczenie odbywa się małymi kroczkami, więc adept nie ma tam wiele do powiedzenia, ponieważ nie zna wszystkich tajemnic.
Przypomina mi to grupę dziadków którzy żadnego z młodszych nie chcą dopuścić do głosu argumentując: " jak będziesz miał tyle lat co my i naszą wiedzę to wtedy zabierzesz głos"
Co mi się jednak podoba u nich to te zatargi z Kościołem i że się mu nie poddali.

Krótki cytat
"Jednocześnie 26 listopada 1983 - w przeddzień ogłoszenia nowego kodeksu - ukazała się deklaracja Kongregacji Nauki Wiary (którą podówczas kierował kardynał Joseph Ratzinger terażniejszy papież), która jasno stwierdziła, że wszystkie formy ruchu masońskiego zaliczają się do kategorii "stowarzyszeń działających przeciw Kościołowi" i w związku z tym:
"Wierni, którzy należą do stowarzyszeń masońskich, są w stanie grzechu ciężkiego i nie mogą przystępować do Komunii Świętej.
W czasie audiencji udzielonej kardynałowi Ratzingerowi Jan Paweł II zatwierdził tę deklarację i nakazał jej opublikowanie. Obowiązuje ona do dzisiaj. W praktyce oznacza to, że katolicy nie mogą być wolnomularzami bez ryzyka poważnego konfliktu sumienia.
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

I to nie jest postawa KK z okresu średniowiecza ale jak najbardziej terażniejsza

Wróć do „Wiara, religie i sekty”