Bóg - czy naprawde istnieje ????
-
- Senior forum
Pierwszy raz słyszę, że nie potrafię oddzielić prawdy od fikcji, nie mogę trzeźwo myśleć, bo jestem katolikiem... był okres w moim życiu, kiedy podważałem każde słowo w Biblii traktując je jako same sprzeczności, gdy jednak bliżej się przyglądnąłem, to okazało się, że jest to księga praktycznie z samych metafor i nie można jej traktować dosłownie. Jest jak człowiek- jak będziesz ją katował, to wyciągniesz z niej wszystko.
-
- Administrator
-
- Senior forum
-
- Senior forum
rff, Nie wiem o co ci chodzi. Przecież piszę, że jestem głupi. W wierze nie ma argumentów, a Ty je chcesz. Możesz się pytać o to, w co wierzymy, dlaczego, ale nie udowodnimy ci słuszności naszych poczynań nad twoimi. Wracając jeszcze do bajek. To przypowieści, nie bajki. Powinieneś znać różnicę, już nawet nie z racji wiary, tylko szkoły.
-
- Senior forum
-
- Administrator
-
- Senior forum
rff, No ale problem polega na Tym, że traktujesz religię jako największego wroga, nie pojmujesz tego, a przecież wiary w słowach nie wytłumaczysz. Nie widzisz tego? to współczuję, bo każdy tutaj, który sprzeczał się z Tobą w kwestii wiary to powie.
Ja jakoś w bajce o Calineczce nie znajduje tak wyszukanych metafor, nie możesz jej interpretować na wiele sposobów i nie możesz w niej znaleźć odpowiedzi na nurtujące twoje sumienie pytania. Nie chodziło mi o poprawność tego zwrotu, tylko o okazanie choć odrobiny szacunku tym wybitnym dziełom.żywa się, gdy coś jest mało prawdopodobne, nieprawdziwe, czyli jak bajka
-
- Senior forum
-
- Senior forum
KrypoArion, Napisałem długiego posta, by ci to wytłumaczyć, ale go wykasowałem, bo zdałem sobie sprawę, że to nie ma sensu...
Ps. Przepraszam za dwa posty bez odpowiedzi, po prostu nie miałem czasu wcześniej napisać.
A co chcesz? mogę ci przyznać rację, nie ma Boga, jesteśmy zaślepieni i w ogóle. Wystarczy? racja, dyskusja z Tobą jest bez sensu jeżeli nie przyjmujesz do wiadomości, że wiara istnieje na zasadzie "bo tak", ponieważ to indywidualna sprawa której nie da się określić słowami! muszę to powtórzyć jeszcze trzeci raz?Jesteś świetny, koleś. Ty mi mówisz, co ja chcę i co mówię
Ps. Przepraszam za dwa posty bez odpowiedzi, po prostu nie miałem czasu wcześniej napisać.
-
- Senior forum