Rzecz o czarownicach, wiedĽmach, czarnoksiężnikach...

Magia to praktyki wpływania na ludzi, przedmioty, zdarzenia czy zjawiska fizyczne za pomocą środków mistycznych i paranormalnych, a więc zasadniczo nie poddających się weryfikacji za pomocą metody naukowej, kolidujących z podejściem racjonalistycznym.
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

Post autor: Mawerick »

szyszaszynka, Wiesz są ludzie, którzy wierzą w Boga i zajmują się okultyzmem, poniewarz te dwie rzeczy się nie wykluczają. Oczywście tak nie powinno być. Ale co poradzisz.
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

Drastycznie. Ja jestem katolikiem, ale raczej kieruję się w życiu swoim przeczuciem. Kiedy potrzebuję rozmawiać z Bogiem to poprostu to robię. Nie podoba mi się doktryna KK. Ale nie mam narazie dobrej alternatywy. A okultyzm to poprostu coś czym warto się zainteresować. Bo pomaga wyjaśnić wiele rzeczy.
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

jak wystrzelać
mówisz. Ja wolałbym raczej spróbować ich nauczyć. A jesli tego się nie da, to poprostu nie zwracać uwagi na nich. Nie zgadzanie się z doktryną kościoła nie oznacza łamania przykazań. Podobnie jest z uczestnictwem we mszy. Teraz jest to ważne, ale 19 wieków temu dzisiejsza msza to było poprostu zebranie. A jak mówi sama biblia, Twoje ciało jest świątynią Boga!
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

W biblii oczywiście zapisano doktrynę pewnego rodzaju, jednak nie znajdziesz tam praw kościoła katolickiego z naszych dni.
Problem jest z tym co się w ościołach mówi. To mi się nie podoba. Kościół jest polityczny. Często kazania są zaprzeczeniem tego co ja myślę na dane tematy.
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

To prawda. NIe da się temu zaprzeczyć. Wszędzie teraz o kościele się mówi. Ale głównie o jego upolitycznieniu. A to własnie najbardziej mnie razi.

Wróć do „Magia”