Dla tych których to ciut bardziej zaciekawiło(filmik) : -jeśli nie działa poczekajcie aż You tube potwierdzi bo ledwo co wgrałem
Napisałem o tym kamieniu dopiero teraz bo kompletnie o nim zapomniałem pozostawiając go na szafie i kurzył się tak aż wziołem go dzisiaj do ręki i myśl...hmm...ciekawe
No i opisałem go tu byście mogli mi pomóc co zrobić bym się mógł więcej dowiedzieć co to dokładnie jest i co to za odcisk kości(prawdopodobnie)
Jakoś nie chce mi się w to wieżyć żeby to była robota wody, dziwne ukształcenie kamienia to wyklucza, na dodatek jestem ciekawy czemu w otworze jest jakby osad, lub tak jak rdza zeżre metal tworzy się takie brązowawe dziurawe sitko (wiecie o co chodzi) tak samo jest właśnie w środku(w tym otworze)
mi się wydaje że to naturalne.może przez działalność wody może wiatru a może mechaniczne uszkodzenie albo wszystko naraz.Mi się wydaje że to nic niezwykłego ot wyżłobienie o nietypowym kształcie w otoczaku.woda potrafi żłobić w kamieniu najróżniejsze formy
To wygląda jak czaska jakiegoś zwierzęcie na 27 sekundzie filmu i pomiędzy 28 a 29 dobrze to widać niezłe odkrycie congratulations może czaszka dinozaura ?
Mój wujek jest archeologiem może on by coś wiedział. W końcu jest dyrektorem muzeum archeologicznego w Gdańsku i pracował na wielu wykopaliskach m.in. w Egipcie Zapytam go
zwykła organiczna skała osadowa. otwory i odciski moga byc pozostaloscia po np patyku lub innym kamyczku ktory odpadł, zgnil. dziwny kształt to wynik sił które 'prasowały' ta skałke. nie ma w nim nic nadzwyczajnego:) troche na ten temat wiem, w koncu zdalo się ustnie geologie na 4,5 a jesli chodzi o 'rdze' to sa wytracenia zelaziste, najpewniej limonitowe..
po jakims patyczku oblepionym materialem ktory pozniej zamienil się w skale a patyczek zbutwial ze starosci a konkretnie zgnil. nie wyglada to na mlotek dla mnie z zadnej strony ot, znalazłes smieszna skalke jaka ona jest? brudzi palce, czy moze jest chropowata jak piaskowiec?
Raczej gładka, która wygląda jak zaschnięta lawa, gdy popęka. Jest jak już powiedziałem gładka, i szaro jasna- pęknięcia są nie głębokie, prawie znikłe i są koloru białego.
nie no lawa to to nie jest XD skoro gladka i jasna, to tylko potwierdza ze to jakas skalka organiczna wapienna czy cos. napewno zaden relikt czy kosc czy mlotek