ok to był mały OT.. wiec powróćmy do tematu....
Typowych, prostych określeń nie da się źle odczytać, podobnie jak liczb. Podobnie tyczy się to sprzeczności samych określeń.Blackdragon pisze:To ludzie je źle odczytywują.
Sam kościół jeżeli robi coś dla dobra, to własnego.Blackdragon pisze:ale czy takie ingerencje mają na celu dobro człowieka? Tak powinno brzmieć to pytanie
Poprzyj to argumentami, a nie puszczaj słowa na wiatr. Ty nie widzisz obu stron medalu. Ty widzisz tylko to, że kościół fe, że się mordowali tysiąc lat temu (a turki do dziś się klepią) o i że jest jeszcze legenda o papieżycy, i to też wielki argument na nie.Nightwalker pisze:Sam kościół jeżeli robi coś dla dobra, to własnego.
I dobrze jesteśmy katolickim krajem. A to, że jesteście niepraktykującymi katolikami, to już wina rodziców, a nie całego, złego świata.Nightwalker pisze:Co do Giertycha - chyba od 2010 r. religia ma być na maturze.
A więc jest Bogiem.Raziel pisze:Jego świętość została przegłosowana na soborze nicejskim.
To ma pecha.Raziel pisze:Nie każdy tu jest katolikiem
Wystarczy, żebyś nie myślał tylko o sobie, bo Giertych po prostu wybiera mniejsze zło. Bardzo duża większość jest Katolikami, dlatego oni nie powinni stękać na to. A co do innych religii... no cóż, większość się tutaj wprowadziła, a ci, którzy wybrali inną religię nie powinni brać udziału w dyskusji na temat tego przedmiotu maturalnego. Dojdzie do tego, że nie będziemy mogli w sklepie choinki postawić, bo to niepoprawne politycznie...Raziel pisze:To co, mam się uczyć Bibli na pamięć żeby zaspokoić zachcianki Giertycha ?
Nie lubię Romana, ba nawet go wyśmiewam, ale popatrz sobie na USA, gdzie posiadanie choinki niedługo będzie przestępstwem. Wszystkim się wokół dupy lata, a jak zobaczy taki muzułmanin choinkę w jakimś sklepiku, to będzie się po sądach szlajał, bo sklepikarz uraził jego odczucia religijne. Nie mam nic do żydów, muzułmanów i innych, oraz nie jestem rasistą, ale jak widzę, co wyprawiają, to mi się płakać chce.Assassinio pisze:ychowali na wiernego fana Romana i kościoła katolickiego to nie znaczy że każdy jest katolikiem i jednak niektórzy myślą nie tylko o sobie, bo rozumieją a nie zachowują się równie głupio jak ty...
Nie żyj w swoim sterylnym świecie, tylko pomyśl, a potem pisz . Katolicyzm to jedna z najbardziej humanitarnych religii i jeżeli ktoś się będzie kłucił, to znaczy że jet głupcem. Powiem wam teraz to, co opowiedział mi ksiądz, który 20 pare lat spędził w Congo (pomine to, że stracił przyjaciela tam- oczywiście innego mosjonarza).co z tego że większość to katolicy?! jak chcesz możesz pisać ale przymus pisania matury z religii to szczyt głupoty człowiek!
każdy inny wszyscy równi.. jak wolisz rasizm czy ocenianie kogoś po religii to twój osobisty problem ;PDarnok pisze:. Więc nie pieprz, że wszyscy równi, ale żyj w naszym świecie, a nie gierek, gdzie rycerze ratują świat. To nie jest "Siedmiu Samurajów" Kurusawy, ale życie.
ekhm.. porównujac z buddyzmem to chrzescijanstwo jest okropne i brutalneDarnok pisze:Nie żyj w swoim sterylnym świecie, tylko pomyśl, a potem pisz od rzeczy. Katolicyzm to jedna z najbardziej humanitarnych religii i jeżeli ktoś się będzie kłucił, to znaczy że jet głupcem.
Wyżej napisałem pewną (prawdziwą...) opowieść o Włochu. Buddysta najwyżej by zaczął medytować, by wyleczyć dziewczynkę...Assassinio pisze:ekhm.. porównujac z buddyzmem to chrzescijanstwo jest okropne i brutalne
to jest to samo co powiedziałęm w druga strone.. Ty chcesz przymusu naszej religii dla nich, ja chce żeby nie było przymusu żadnej religi.. ale niedlugo bedzie.. religia bedzie się liczyła do średniej..Darnok pisze:Assassinio napisał/a:
ychowali na wiernego fana Romana i kościoła katolickiego to nie znaczy że każdy jest katolikiem i jednak niektórzy myślą nie tylko o sobie, bo rozumieją a nie zachowują się równie głupio jak ty...
Nie lubię Romana, ba nawet go wyśmiewam, ale popatrz sobie na USA, gdzie posiadanie choinki niedługo będzie przestępstwem. Wszystkim się wokół [pupci] lata, a jak zobaczy taki muzułmanin choinkę w jakimś sklepiku, to będzie się po sądach szlajał, bo sklepikarz uraził jego odczucia religijne. Nie mam nic do żydów, muzułmanów i innych, oraz nie jestem rasistą, ale jak widzę, co wyprawiają, to mi się płakać chce.
Pisze jaki jest świat, a nie jaki ma być...BloodLust pisze:piszesz, zeby nie oceniac tylko z jednej strony, a pozniej piszesz, ze kto nie jest katolikiem to jego pech
Nawet nie praktykuje...BloodLust pisze:ze tez jestes nie malym fanatykiem tej religii
Racja, nie praktykowałem...BloodLust pisze:nie znasz innych religii, a to ze mniej pomagaja ludziom,
Wiem, chciałeś sprowadzić temat do biskupów i Papieża, ale ja tutaj piszę o ludziach, tych szarakach, którzy stosują się do praw kościelnych. Czy w islamie masz "Nagich przyodziać, wędrownych w dom przyjąć"?BloodLust pisze:znacza tylko, ze naprawde nie zalezy im na pieniadzach, bo KK akuratnie nie daje nic
Sam piszesz, że takie uogólnienia są złe, a co teraz robisz? wystarczy, by ksiądz wstawał o 6 rano, potem jeszcze kilka mszy, może jeszcze spowiedź przedświąteczna no i msze w dni powszednie. Mały nakład pracy? to, że łaskawie pójdziesz do kościoła i wrzucisz 2zł nie daje ci prawa osądzać księży. Jezus uczył, by dawać z niedostatku, a nie dostatku. Kasa idzie na budowy kościołów, rachunki, rzeczy potrzebne dla świątyni i utrzymanie księży.BloodLust pisze:po co na mszy rzucasz za misje swiete etc. to pieniadze ludzi, a ksiadz nic nie daje od siebie.
buddysta traktuje życie zwierzęcia i człowieka tak samo.. czy to nie jest jeszcze piekniejsza idea?Darnok pisze:Assassinio, odważyłbyś się pomóc dziewczynce? raczej bałbyś się o swoje życie, a ksiądz zrobił tak, jak mu religia nakazywała. Rozumiesz?