duchy

Tematy o hipnozie, autohipnozie i szeroko pojętej psionice (czyli postrzeganiu pozazmysłowym i psychokinezie).
Fenikt
Administrator
Administrator

Post autor: Fenikt »

Krasnoludy w zadnej znanej mi ksiazce ani systemie rpg nie zajmowaly się magia
Fenikt
Administrator
Administrator

Tylko chcialem zauwazyc ze elf to rasa a czarodziej to profesja... a czarodziejem moze byc prawie kazdy od czlowieka do elfa, pomijajac krasnoludy i takie male pierdoly inne ;)
Skóra 66

Post autor: Skóra 66 »

Zastanawialiście się kiedyś nad faktem, że istoty ze świata fabtasy mogą isnieć w
sferze astralnej? Mam tu na myśli np. rusałki, które są duchami wody, albo sylfidy jako
duchy wiatru, cz też salamandry jako duchy ognia... A poaza tym wydaje mi się, że pomysł
na te postacie musiał się skądś wziąść, jakny ktoś nieświadomie(np. Tolkien) odebrał sygnały
z astralu, które przekazywały dokładne instrukcje co do tego jak wyglądają te istoty i
jakie są ich cechy... No to takie tam moje rozmyślania...ale czekam na refleksje... :roll:
Fenikt
Administrator
Administrator

Odwrotnie jest raczej ,najprawdopodobniej sa istoty astralne o takich cechach jak bohaterowie czy postacie z popularnych ksiazek fantasy, ale to taki specyficzny trans podczas czytania ksiazki przez wielu ludzi powolal je do zycia.
Skóra 66

Dzięki Fenikcie za poprawkę... :P
Maeveen

Post autor: Maeveen »

kasumi pisze:Co myslicie o samopekjacych naczyniach?
Szczerze ? Myśle, ze to przez zbyt dużą róznice temperatur :P
Awatar użytkownika
Kura
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: Kura »

Skóra 66, piszesz o Tolkienie, ale przeciez te magiczne stworki funkcjonowaly duzo wczesniej w roznych kulturach. w tzw. kulturze ludowej mozemy odnalezc duzo skrzatow, krasnali, duchow (dobrych/zlych) elfow, ruzalek... i wydaje mi się, ze ciezko bedzie stwoerdzic co bylo pierwsze... to ja ustalic co bylo pierwsze jajko czy kura :P . bo tak samo jak twory bardziej astralne, "magiczne" mogly moze kiedys, dawnie nawiazywac jakis kontakt z ludzmi (bo bylismy blizej natury...? moze przez to, ze bylo wiecej czasu, a zylo się spokojniej, moze przez to, ze czlowiek nie byl tak agresywny i nosil w sobie wiecej szacunku do innych istot..?) ktorzy pozniej przeniesli obrazy tych "dziwnych stworzen" do tradycji i przesadow/wierzen ludowych...? a moze ktos sobie to wymyslil, nie mogoa wyjasnic pewnych zjawisk i tak zostaly stworzone ich "odbicia" w astralu...? jestem jednak pewna, ze taki stworzenia zyja w swcie astralnym, bo tyle mysloksztaltow, opisow, ksiazek, bajek, wierzen nie moglo się obejsc bez jakiegos odbicia w astralu.
Skóra 66

Kura, wiesz...ja napisałem, że np Tolkien, co nie znaczy, że to musi być on. Zresztą później Fenikt wprowadził małą poprawkę do mojej wypowiedzi i miał słuszność. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że istoty ze świata fantastycznego istniały odkąd istnieją ludzie, albo nawet wcześniej gdzieś tam w astralu, czy w światach równoległych. Jak to powiedział Platon, gdzieś ponad tym światem istnieje świat ideii, pewien świat duchowy, na którym oparty jest nasz świat rzeczywisty. I może właśnie wszelkiego rodzaju elfy, rusałki, nimfy, minoptaury itp. zamieszkują właśnie ten świat duchowy. Nie wspomnę już o tym, że skoro jest to świat duchowy to na swój sposób jest idealny, a skoro jest idealny to tym samym jest nieskończony. Wynika więc z tego, że w istocie mogą istnieć tego rodzaju istoty, ale niekoniecznie tam gdzie dostajemy się po śmierci, tylko w jakimś innym świecie równoległym, których jak już wspomniałem jest nieskończenie wiele. :roll:
Awatar użytkownika
Kura
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Kiedys czytalam artykul na GW i tam bylo napisane, ze (potwierdzila się moaj teoria! :D ) ze kazdy po swojej smierci trafia do wywirzonego przez siebie (acha... slowotworstwo się klania... wywierzony - taki w ktory wierzylismy przez nasze zycie :P ) "nieba". a jako, ze istotnie, plasczyzn i miejsc w astralu moze byc w piz.... i troche, to jestem pewna, ze dla rusalek i elfow tez znalazlo się tam miejsce ;)
Skóra 66

Cholera, Kura, mam dokłądnie taką samą teorię, którą zresztą sam wymyśliłem :P
W to co wierzyliśmy za życia do takiego nieba pójdziemy. Najlepiej jak ktoś stworzy sobie za życia własną egregorę i będzie w nią mocno wierzył :P
Awatar użytkownika
Kura
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Ha! to ja - jak się dostane do tego wywierzonego przez siebie miejsc, to bede miala fajnie... :D
Skóra 66

Hie hie, ja to samo... :wink: :D
Awatar użytkownika
Cień
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Cień »

Skura 66, Kura zgadzam się z wami całkowicie ;) karzdy trafia tam gdzie chce
ps.chyba odbiegliśmy troche od tematu :)

Wróć do „Hipnoza, psionika (PSI)”