to tylko jedna z teori na temat Atlantydy nie mam pojęcia która jest najblizsza prawdzie, a wy jak myślicie?Legendarna, wielka wyspa na Atlantyku, której potężni władcy w IX tysiącleciu p. n. e. mieli panować nad całą Libią i Europą zachodnią. Od dalszych podbojów mieli ich jakoby wstrzymać waleczni przodkowie Ateńczyków. Wskutek trzęsienia ziemi kwitnące państwo pogrążyło się w Oceanie. Na powierzchni miała pozostać niewielka wysepka, do której nie można się było dostać, ponieważ zaginęła księga opisująca drogę do Atlantyku. Mit ten spisał Platon w dialogu Timqjos, podając jako żródło ustną tradycję przechowywaną w rodzie Solona, który z kolei miał usłyszeć tę historię od pewnego kapłana egipskiego.
Atlantyda
-
Skye
Atlantyda
-
Ivellios
- Administrator

-
Gość
pewnie słyszeliście ze Atlantyda skończyła podobnie jak nasza cywilizacja skończy w 2012 roku , i podobnie jak ludzie w czasach "Arki Noego"
czy Atlantyda była prawdziwa? hm, wszystko na to wskazuje - piramidy, astronomia itp...
ale mozliwe ze jest tez czystą fikcją literacką któregoś z dawnych pisarzy.
moim zdaniej jeśli istniała to juz jest nie do odnalezienia ..trudno...
czy Atlantyda była prawdziwa? hm, wszystko na to wskazuje - piramidy, astronomia itp...
-
Ivellios
- Administrator

-
ivrystd
co do 2012 to wg. ksiązki proroctwo oriona ma byc przysłowiowy koniec świata ? z tego co wiem to tak bo ksiazki niestety nie czytalem ,natomiast czytalem artykuł na temat tej ksiazki gdzie autor polemizuje co do tgo gdyz wg. jego obliczen będzie to tylko wielka przemiana wartosci ludzkich a nie przebiegunowanie ziemi (jest hipoteza wg. ktorej wlasnie dlatego zaginęła atlantyda)Baran1 pisze:pewnie słyszeliście ze Atlantyda skończyła podobnie jak nasza cywilizacja skończy w 2012 roku , i podobnie jak ludzie w czasach "Arki Noego"
-
Darnok
- Senior forum

-
Daisy
Jeden z egzaminów próbnych po gimnazjum pisałam właśnie na temat Atlantydy i tam był tekst do interpretowania. Takie dziadowe Czytanie ze zrozumieniem. Standarcik. W tym tekście było wszystko scharakteryzowane. Podobno "szczątkiem" Atlantydy jest wyspa Cypr, co całkowicie wyklucza to, że Atlantyda jest na Atlantyku. Następnie ludzie starają się wydedukować co mogło spowodować jej zniknięcie. Wersją, która im pierwsza przyszła do głowy to trzęsienie ziemi. Jednak patrząc na to z punktu widzenia geografa, czy geologa to jest to nierealne. Powód: Legenda głosi, że Atlantyda zatonęła/ zniknęła w jedną noc. Co w przypadku trzęsienia ziemi nie jest możliwe. Trzęsienia są chwilowe, więc jedno trzęsienie nie było by w stanie zatopić wyspy.
Polecam Wam książkę Shirley Andrews "Atlantyda- Z głębi zaginionej cywilizacji"
Polecam Wam książkę Shirley Andrews "Atlantyda- Z głębi zaginionej cywilizacji"
-
Gość
-
Daisy
Z tego co czytałam to właśnie najwyższym punktem tej wyspy był Cypr. Sam Cypr nie jest za wysoki, więc Twoja teoria może być prawdopodobna.
Tsunami w tych rejonach nie występuje. Zobacz: Były takie mały wyspy tam koło Tajlandii, kiedy było Tsunami. Zostały zalane, ale nadal są, więc tsunami jako takie ich nie zrujnowało i nie poszło z tego powodu na dno.reszte mogło zmyć tsunami
-
Ivellios
- Administrator

-
Daisy
-
Gość
co do tsunami, to może ono występować wszędzie.
1. oglądałem niedawno program o zagrożeniu dla Ameryki i Afryki, ponieważ gdzieś tam jest wybrzeże, które może się oberwać, co spowoduje potężne tsunami, takie coś ma miejsce co kilka set lat (nie pamiętam dokładnie ile), i ten czas się zbliża
2. wg. Jana Pająka...... kosmici sterują występowaniem tsunami.... i trzęsień ziemi.... o to w indonezji było próbą generalną przed czymś wielkim , informacje te posiadł od ludzi którzy zostali przez UFO porwani i nie wykasowano im pamięci.......(bez komentarzy prosze
) ..no czyli Atlantydów teoretycznie też mogli spłukać.
1. oglądałem niedawno program o zagrożeniu dla Ameryki i Afryki, ponieważ gdzieś tam jest wybrzeże, które może się oberwać, co spowoduje potężne tsunami, takie coś ma miejsce co kilka set lat (nie pamiętam dokładnie ile), i ten czas się zbliża
2. wg. Jana Pająka...... kosmici sterują występowaniem tsunami.... i trzęsień ziemi.... o to w indonezji było próbą generalną przed czymś wielkim , informacje te posiadł od ludzi którzy zostali przez UFO porwani i nie wykasowano im pamięci.......(bez komentarzy prosze
-
Daisy
Wiesz, teoria z porwaniem przez kosmitów jest trochę jakby to powiedzieć... wyssana z palca, ale jak ktoś wierzy w kosmitów to spoko, można uwierzyć. Ja ostatnio widziałam program o starożytności i tam właśnie poruszano ten problem: Co się stało z Atlantydą? Gdzie jej ślady? itd.
Uważa się, że kosmici są bardzo mądrzy, ale wątpię, aby mogli sterować anomaliami pogodowymi.
Uważa się, że kosmici są bardzo mądrzy, ale wątpię, aby mogli sterować anomaliami pogodowymi.
-
Gość
-
Daisy
Wiesz, z rozproszeniem to może dla tego urządzenia nie ma problemu, ale dziwi mnie przywoływanie chmur?!
Teksty Ľródłowe podają, że na mieszkańców Atlantydy wpienili się Bogowie. Oni mogą chyba sterowoać pogodą, gdyż są wszechwładni i wszechmocni. Jeżeli naprawdę wziąść ich ingerencje pod uwage to mogła wyspa zatonąć, ale nie mogła zrobić tego w ciągu kilku nocnych godzin.
Szkoda, że nie ma chociaż malutkich dowodzików, np. w postaci malowideł skalnych, że Ona naprawdę istniała.
Teksty Ľródłowe podają, że na mieszkańców Atlantydy wpienili się Bogowie. Oni mogą chyba sterowoać pogodą, gdyż są wszechwładni i wszechmocni. Jeżeli naprawdę wziąść ich ingerencje pod uwage to mogła wyspa zatonąć, ale nie mogła zrobić tego w ciągu kilku nocnych godzin.
Szkoda, że nie ma chociaż malutkich dowodzików, np. w postaci malowideł skalnych, że Ona naprawdę istniała.
-
Ivellios
- Administrator

Urządzenia "Cloudbuster" użyto między innymi kilka lat temu, żeby w Kenii (Afryka) wywołać pierwszą od dziesięcioleci ulewę. Tylko skąd w tamtych czasach wzięłoby się takie urządzenie 
Jeśli chodzi o anomalia na ziemi występujące, to tsunami owszem może wystąpić, do tego jest potrzebne tylko trzęsienie ziemi rzędu kilku stopni w skali Richtera. Jednak żeby zniszczyć całą wyspę, musiałoby ono być jednak z deczka silniejsze...
Jeśli chodzi o anomalia na ziemi występujące, to tsunami owszem może wystąpić, do tego jest potrzebne tylko trzęsienie ziemi rzędu kilku stopni w skali Richtera. Jednak żeby zniszczyć całą wyspę, musiałoby ono być jednak z deczka silniejsze...
-
Gość
-
Daisy
-
Ivellios
- Administrator