Propozycje nowych audycji, tematów, itd. oraz uwagi i propozycje dotyczące działania strony. W tym dziale są również umieszczane ogłoszenia od administratorów
O sektach i psychomanipulacji piszą najczęściej chrześcijańscy autorzy, nazywający "sektą" wszystko co odbiega od ich dogmatów a nie jest uznane za religię. W tekstach takich sekty opisane są jaką manipulujące, wykorzystujące ludzi i złe. Nie brałbym więc takich tekstów za wiarygodne źródło wiedzy.
Niektóre sekty są złe, ale to co praktykują jest manipulacją na bardzo niskim poziomie, może nawet nie robią tego świadomie.
Wg mnie najsolidniejszą opinię można sobie wyrobić czytając materiały wydawane przez daną sektę właśnie. Wiadomo, co katolicy piszą o krysznaitach i może się wydawać, że to po prostu zwalczanie konkurencji (i tak trochę jest ), ale polecam poczytać jakieś książki założyciela (Swami Prabhupada), żeby zobaczyć, że ich nauki są stekiem bzdur. Podobnie z wieloma innymi "sektami".
Jako neutralne źródło wiedzy na temat sekt polecił bym książkę <autora nie pamiętam> "Sekty- metody werbunku". To opis i charakterystyka niektórych większych sekt z kraju i ze świata ich odłamy a także opis osób publicznych należących to sekt. Ciekawy jest motyw zespołu KAT i jakiegoś tam jeszcze, rozpowszechniającego nauki biblii szatana i odprawiający czarne msze na koncertach.
Nie wiem czy autor przypadkiem nie należy do sekty scjentologicznej (tam opisanej) lecz to tylko moje osobiste przypuszczenia.
Tak czy siak, warto zagłębić się w książkę, mi dała ona całkiem dobry obraz i stosunek do takowych ugrupowań. Gorąco polecam!
Pozdrawiam!
A no tak tak, to właśnie ta książka! Dawno czytałem więc nie pamiętam tytułu. Wiesz starość nie radość i pamięć nie ta xD
Skoro znasz tę książkę to myślę ze już czytałeś- przyznasz że jest dobra?
Parę lat temu prztłumaczyłem taki malutki artykuł, akurat bylo to wetdy na czasie, ale że czasy się wiele nie zmieniły wkleję go tutaj bo ilość sekt wcale nie maleje....
5 lipca 2006 znowu nastąpi koniec świata, t a k przynajmniej twierdzi sekta “SubGenius”, a dokonają tego przybysze z kosmosu.
W oczekiwaniu na dzień zagłady apeluje przewodniczący tej religijnej grupy, żeby zwolennicy sekty w ostatni dzień zgromadzili się w Brushwood Folklore Center, Sherman w Nowym Jorku .
Sekta SubGenius została założona przez J.R.”Bob” Doms w 1953 r. Wyznawcy wierzą między innym że 5.7.2006 wczesnym rankiem ogromna flota ufo przybędzie na Ziemię.
Przybysze pochodza z planet X, która jest zamieszkana przez “X-itow”, ci znowu sympatyzują z SubGenius.
O godzinie 07:30 wszyscy którzy nie należą do sekty zostaną zgładzeni “promieniami śmierci”. Przeżyją tylko czlonkowie o r a z c i co 10% swego majątku owej sekcie przepiszą. Osoby które przeżyły mogą być zabrane statkami-burdelami bogini miłości “X-itow” na swoją planetę, gdzie w uciechach miłosnych dożyją swoich dni.
Czy w tym r o k u sprawdzi się ich przepowiednia, raczej chyba nie gdyż już od 1996 co r o k u czekają na koniec świata, co kończy się tylko wielką orgią.
Sekta zwabila w swoje szeregi już ponad 100 000 ludzi..... W i d a ć wszystkim tylko jedno w glowie.
No właśnie kolejny sposób na zarabianie pieniędzy,<hykmnmn> w dużej grupie i manipulacje ludźmi. A teraz się tak zastanawiam ile osób z tej organizacji nadal wierzy w przybycie NOL'i na Ziemię. Pewnie duża mniejszość...
Pozdrawiam!