Przeskoczyło to cos przez 2,5 metrowy płot! Nawet Partyka tak nie skakał:P To chyba cos niespotykanego, prawda? I na bogów, żadnych skojażeń ze zmutowanym kangurem...
Tak, dla mnie to powiedzmy sobie szczerze, bardzo imponujące! W dodatku opisywali ją żołnierze i to swojemu przełożonemu, więc mało prawdopodobne aby zmyslali! Było to poprostu coś dziwnego, niespotykanego! I być może (nie mówie, że napewno) było to wilkołak!
Kot potrafi jednym skokiem wskoczyc na wysokość około 180cm
Jestem zdania, że za wilkołai mogą byc brane inne istoty - celtowie np wierzyli w istnienie stwora o nazwie Barguest, zwanego także CuSith. Jego spotkanie miało zwiastowac rychłą śmierć.
Wiara w przemianę w zwierzę była powszechna wsród Indian - plemię Pawnisów było znane jako ludzie-wilki. Do tej pory słowo "Pawnee"(nazwa plemienia) funkcjonuje jako nazwa wilkołaka.
Niestety, udowodnienie istnienia wikołaków jest strasznie ciężkie. Jeżeli znajdziemy tropy, to ktoś stwierdzi, że to przerośnięty wilk, jeżeli nakręcimy film, to oczywiście, wytkną nam, że jest to fake. Ciężkie zadanie, ale przecież można go złapać. Problem w tym jak?
Wilkołaki jeżeli istnieją, muszą być bardzo inteligentne, skoro przez tyle wieków nie udało się ich złapać. Więc sądze że jakaś tam pułapka napewno nie wystarczy - gdyż pewnie by ją ropoznały. Chyba żeby za wszystko odpowiadały bardzo dobrze rozwinięte zmysły.
Ich inteligencja może wynikać z tego, że są, jak wg podań, przemienionymi ludźmi. Z drugiej strony, nie ma rzeczy, ani zwierzęcia, którego nie dałoby się złapać, trzeba tylko miec sposób!
Mirridogs (psy Mirrii) to istoty występujące w mitologii Aborygenów. Gdy się na nie spojrzy, robią się coraz większe, gdy się spojrzy po raz drugi - znikają.
Ja w swoim poście nawiązywałem raczej do wypowiedzi Iva. A co do tego, czy są one postaciami niematerialnymi, to można rzeczywiście się zastanowić. Przy tym zauważyć należy, że wilkołaki zawsze nagle się pojawiają i równie nagle znikają.
Iv, wiem, że psy miirii nie są wikołakami, zastanawiamy się jednak, czy nie mają one podobnej natury w sensie ich niematerialności, lub umiejętności poruszania się pomiędzy planami materialnym i astralnym.