Chupacabra

Bigfoot, Yeti, Chupacabra i inne zwierzęta, które istnieją wg rozmaitych podań, legend i relacji świadków, a których istnienie aktualnie odrzuca współczesna zoologia
Koffee
Senior forum
Senior forum

Post autor: Koffee »

Oleńka pisze:w wielu przypadkach chupy zjadały macice z młodymi w środku niej
też o tym słyszałam - tzn. nie o zjadaniu, ale że były wycięte, no czyli pewnie zjadała

być może zależało jej na komórkach macierzystych.... może ona ich nie trawi, tylko jej organizm jakoś potrafi je wykorzystać.... do odbudowy siebie... i tak mi wszystko pasuje do tego, że organizm chupy jest dość nietrwałym tworem - tak jak klony zbyt długo nie żyją (taka dolly), tak może i ta konkretn domniemiana krzyżówka ma różne wady 'konstrukcyjne', które są minimalizowane przez pochłanianie dużych ilości komórek macierzystych i witaminy B12
Cogito pisze:Chciało Ci się szukać tych informacji?
ja na to wpadałam bez szukania, tylko sobie definicje witaminek itp. ściągnęłam z wiki, coby nie pisać tyle ;) bo leniwa jestem
Oleńka
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Oleńka »

La Caniche pisze:
Oleńka pisze:A ja słyszłam ,że w wielu przypadkach chupy zjadały macice z młodymi w środku niej.Według mnie chupa jest kosmitą.
Taaak, pewnie z poza układu słonecznego...... :lol:
Bardzo śmieszne ,tylko gdybyś troche pomyślał mógłbyś dojśćdo wniosku ,że kosmita to nie tylko super hiper inteligentny gościu z laserową pukawką ale również jakiś typek ,który powstał w wyniku eksperymentów genetycznych innej rasy obcych.Tak trudno to sobie wyobrazić?!
Koffee
Senior forum
Senior forum

Cogito pisze:Ludzie z komórek macierzystych potrafia coś stworzyć w laboratoriach
a ponoć już istnieje coś takiego że rodzice pobierają trochę krwi swoich nowonarodzonych dzieci, z komórkami macierzystymi, w specjalnych klinikach, na wypadek, gdyby trzeba było coś na przeszczep wychodować, a np. jak się takie komórki wstrzyknie w kolano, to po jakiejś tam kontuzji ono samo się odbuduje, i zerwane ścięgna też się odbudowują, itp.... może u chupachupsika działa to tak samo, tylko na większą skalę - nie wiadomo, co ci amerykańce tam wychodowali - bo baza wojskowa a jakieś tam normalne laboratorium to co innego raczej :roll: kto by tam wojski kontrolował... ale pewnie się za dużo filmów naoglądałam, bo ostatnio był cube 2 hipersześcian :lol:

no dobra, do tematu, o tych komórkach macierzystych to były chyba dzisiaj o 5.00 rano krótka wzmianka w wiadomościach Radia Zet
cleric
Senior forum
Senior forum

Post autor: cleric »

Leśna, chodzi o krew pępowinową. tam komórki faktycznie mają zdolność formowania się w dowolne inne komórki ciała. ale z czupa to chyba nie ma wiele wspólnego :)
Koffee
Senior forum
Senior forum

no właśnie, o pępowinową... :) to miałam na myśli

dlaczego niby nie ma nic wspólnego? a może właśnie ma? bo niby po co jej te płody... bo smaczne? szaszłyki na grillu sobie z nich robi?
cleric
Senior forum
Senior forum

Leśna, to skoro jej zalezy tylko na krwi pępowinowej to po co zjada całą macice i wypija całą krew :P
The Little One
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: The Little One »

Wszędzie brakuje mi tu słowa "prawdopodobnie".
Nie wiadomo, czy zjada, co zjada i czy w ogóle istnieje...
cleric
Senior forum
Senior forum

Croppka, coś napewno zjada macice i cos wysysa krew :P
Koffee
Senior forum
Senior forum

cleric - no bo są jeszcze embrionalne komórki macierzyste... a nie tylko w krwi pępowinowej czy szpiku... może chupa wykorzystuje te właśnie embrionalne? one są właśnie totipotente, czyli mogą się we wszystko zamienić... a pępowine też zjada :)

croppka - nam leniwcom nie chce się pisać takiech trudnych słów jak p r a w d o p o d o b n i e i jeszcze ciągle to powtarzać :P
swat
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

Post autor: swat »

Leśna pisze:może chupa wykorzystuje te właśnie embrionalne? one są właśnie totipotente, czyli mogą się we wszystko zamienić... a pępowine też zjada
A w krwi było DNA ludzkie (oprócz roślinnego) które może odpowiadać za budowe ciała naprzykład. Nie znam się na genetyce, ale to mi tak wygląda.
cleric
Senior forum
Senior forum

swat pisze:A w krwi było DNA ludzkie (oprócz roślinnego) które może odpowiadać za budowe ciała naprzykład.
nie rozumiem, rozwiń to O_O jak może być dna ludzkie i roślinne razem??
Koffee
Senior forum
Senior forum

są dwa rozwiązania:

1. były dwa typy komórek - zwierzęce i roślinne

2. w jednej komórce znajdowały się dwie helisy
cleric
Senior forum
Senior forum

ee.. chyba się gdzieś zgubiłam O_o że gdzie te komórki były?
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

cleric pisze:ee.. chyba się gdzieś zgubiłam O_o że gdzie te komórki były?
W krwi emb..emb...jak to się zwie...aaa..embrionalne :D
Jak w jednej komórce może być dna zwierząt, i roślin? komórki mają inne budowy. Może to jest 3, nieznany nauce typ :twisted:
cleric
Senior forum
Senior forum

Darnok pisze:Jak w jednej komórce może być dna zwierząt, i roślin?
no właśnie.. więc nie wiem o czym oni mówią, że w 1 kom 2 różne dna
Koffee
Senior forum
Senior forum

Darnok pisze:Może to jest 3, nieznany nauce typ
oczywiście, że tak ;)

może to jakaś prymitywna komora bezjądrzasta... dna pływa w cytoplaźmie :roll: ;)

albo komórczak...

albo właśnie mi przyszła do głowy najbardziej prawdopodobna odpowiedź - próbka była zaniezyszczona
Awatar użytkownika
Mawerick
Senior forum
Senior forum

Post autor: Mawerick »

Jestem biotechnologiem, jeszcze w ałej karierze nie zdażyło mi się, żeby w jednej komoe spotkać dwie podwójne helisy, rośliny i człowieka. Nie jest to możliwe głównie z tego powodu, iż cząsteczki DNA łączą się ze sobą. Można wykonać prosty eksperyment, który to udowodni. Weźmy jedną helisę od zwierzęcia i jedną od rośliny, przebudują się obydwie, tak, by zgodnie z zasadą komplementarności stworzyć jedno DNA. Tak więc jedyną możliwością było to, że próbka była zanieczyszczona.
Awatar użytkownika
Majesttic
Moderator
Moderator

Re: Chupacabra

Post autor: Majesttic »

Ivellios pisze:Krwiozercze stworzenie zwane "kozim wampirem". Wystepuje w Portugalii. Zabija zwierzeta, wywysajac im krew poprzez dwa bardezo male naciecia w skorze. Nigdy nie zanotowano smierci czlowieka.
Czy wedlug Ciebie, [you], Chupacabra to stworzenie zyjace naprawde, czy tylko chwyt majacy na celu przyciagniecie turystow :?:
Moim zdaniem :) istnieje naprawdę - nie tylko w portugalii, informacje napływają z całego świata (ROSJA, POLSKA, cała europa, brazylia arcentyna - głównie ameryka połódniowa ).
Raziel
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: Raziel »

Nie wiem czy to było już omawiane , ale co myślicie o teori że Chupa miałby być eksperymentem rządowym USA ??

A i zachowały się jakieś zapiski z przed parudziesiąt lat mówiące o stworzeniach podobnych do Chupacabry ?
Ostatnio zmieniony 2006-08-31, 20:37 przez Raziel, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Kryptozoologia - nieznane zwierzęta”