Jak powstał świat ???
-
Strike
- Nowa Krew

-
Ivellios
- Administrator

-
Koffee
- Senior forum

w ciepłym bulionie praprapraoceanu w obfitości aminokwasów oraz prostych związków chemicznych powstało pierwsze DNA, a potem sinice które stworzyły nam tlen... a potem bakterie tlenowe... a dużo, duśo później nastąpiła delikatna ingerencja (albo kilka) małych zielonych ludzików... i tak powstał chocapic
-
De Ruyter
- Aktywny pisacz

Mi pasuje...Strike pisze:Stworzyła nas istota o niebywałej nieograniczonej mocy i zdolnościach zwana Bogiem.
I gdzie się ona podziała?Strike pisze:Stworzyła nas inna istota niekoniecznie Bóg.
jw.Strike pisze:Stworzyli nas ufole.
W takim wypadku nowe życie powinno powstawać średnio co godzinę...Strike pisze:Powstaliśmy przez wyładowania elektryczne na naszej planecie.
A jakoś nie powstało.
Naukowcom tez się nie udało.
Raczej ciezko przeżyć kosmiczne promieniowanie, nie zostać zmasakrowanym przez ogromną próznie, przeżyć zero absolutne i na konieć nie spalic się przy wchodzeniu w atmosfere...Ja przychylam się ku teorii mówiącej o tym, że życie zostało na naszą planetę przyniesione z kosmosu, być może przez meteoryt.
-
Darnok
- Senior forum

-
DragonFire
- Dyskusjoholik

-
Koffee
- Senior forum

-
Nightwalker
- Dyskusjoholik

Heh. Tak skoplikowane istoty jak ludzie nie przeżyliby na meteorycie. Na meteorycie przetransportowane zostały jakieś bakterie, z których wyewoluowały wszystkie ziemskie stworzenia. Wystarczy im się z resztą przyrzeć 0 wszystkie sąpodobne. Nie dość, że ich budowa opiera się na białkach, to mają podobne DNA.DragonFire pisze: ludzie na meteorycie z kosmosu... a reszta stworzeń? pekaesem?
Zycie - gdziekolwiek powstało - powstało na skutek reakcji chemicznych. Potem mogło zostać lub nie - sprowadzone na Ziemię.
Teoria o bogu jest niedopracowana, gdyż on skądś też musiał się wziąść.
-
DragonFire
- Dyskusjoholik

-
Nightwalker
- Dyskusjoholik

-
Hugon
- Aktywny pisacz

Po co? - niezbadane są ścieżki, którymi chadza Bóg. Może dla jakiegoś wyższego celu a może po prostu dla kawału. Miejmy nadzieję, że dla jakiegoś wyższego celu.Nightwalker pisze:Asef napisał/a:
Moim zdaniem wszystko stworzył Pan Bóg
Po co?
Skąd to wiesz?
Kto stworzył boga?
Skąd to wiesz? - Parafrazując Twoje pytanie. A skąd wiesz, że tak nie było? W końcu teorii jest tak wiele a każda inna.
Kto stworzył boga? Ciekawe pytanie. Jeżeli Bóg stworzył człowieka to kto stworzył Boga? A może Boga nie trzeba było tworzyć? Według wszelkich religii był taki jeden Bóg, który stał się praprzyczyną wszystkiego.
Z drugiej strony wolę wierzyć, że zostałem stworzony prze Boga czy Bogów niż to, że jestem wynikiem ewolucji , której poczatkiem było przypadkowe zderzenie jakichś atomów czy cząsteczek.
-
Darnok
- Senior forum

-
Usunięto użytkownika 668
Mnie najbardziej przekonują dwie teorie:
1) Podobnie jak Ivellios'a że życie przywędrowało z przestrzeni .
2) Teoria ewolucji.Wprawdzie coraz cześciej słyszy się o dowodach zaprzeczających teorii Darvina leczmnie ona jakoś fascynuje.
Co do twierdzenia, że stworzył nas bóg.Jest ono dla mnie tak samo przekonujące jak to że tego nie zrobił.Nie ma dowodów tak silnych ażeby skreślać jedno z nich.Z jednej strony nauka nie potwierdza istnienia boga, z drógiej opieramy się na jednej księdze, która rzekomo opisuje właśnie jego życie, dokonanie itp.
1) Podobnie jak Ivellios'a że życie przywędrowało z przestrzeni .
2) Teoria ewolucji.Wprawdzie coraz cześciej słyszy się o dowodach zaprzeczających teorii Darvina leczmnie ona jakoś fascynuje.
Co do twierdzenia, że stworzył nas bóg.Jest ono dla mnie tak samo przekonujące jak to że tego nie zrobił.Nie ma dowodów tak silnych ażeby skreślać jedno z nich.Z jednej strony nauka nie potwierdza istnienia boga, z drógiej opieramy się na jednej księdze, która rzekomo opisuje właśnie jego życie, dokonanie itp.
-
Nightwalker
- Dyskusjoholik

Teorie pochodzenie życia z kosmosu i ewolucji są ze sobą ściśle związane. To w sumie jedna teoria. Jeżeli mówimy s samej ewolucji, to jedno, jeżeli mówimy o życiu z kosmosu, to bez ewolucji, nic by to nie dało.Kaukaz pisze:1) Podobnie jak Ivellios'a że życie przywędrowało z przestrzeni .
Wg mnie nieistnienia boga nie trzeba udowadniać, gdyż to już widać. Można co najwyżej trudzić się z dowiedzeniem, że istniejeKaukaz pisze:Co do twierdzenia, że stworzył nas bóg.Jest ono dla mnie tak samo przekonujące jak to że tego nie zrobił.Nie ma dowodów tak silnych ażeby skreślać jedno z nich..
Jakiej księdze?Kaukaz pisze: Z jednej strony nauka nie potwierdza istnienia boga, z drógiej opieramy się na jednej księdze, która rzekomo opisuje właśnie jego życie, dokonanie itp
-
Usunięto użytkownika 668
1).Rzeczywiście te 2 teorie dopełniają się wzajemnie.Pisząc o życiu z przestrzeni miałem na myśli pochodzenie pierwszych komórek, którego ewolucja jest dalszym etapem.Pisząc o teorii Darvina chodziło mi o to że życie powstało na ziemi w skutek reakcji chemicznych.Chodziło mi o rozdzielenie teori o "pochodzeniu z gwiazd" z tą o narodzinach życia na naszej planecie.Może niewyjaśniłem dokładnie o co mi chodzi 
2).Istnienie boga czy też wiara w niego opiera się(według mnie) o Biblię(tu odpowiem na pytanie
2).Istnienie boga czy też wiara w niego opiera się(według mnie) o Biblię(tu odpowiem na pytanie
) Jest to niewątpliwie jedna z najważniejszych ksiąg(nieważne czy kościół k. dopisywał swoje czy wybierał odpowiadające mu "kawałki") opisująca boga i jego czyny(min. powstanie świata i człowieka).Pisząc o życiu miałem na myśli jezusa, który jest jednym z 3 osób boskich.Nightwalker pisze:Jakiej księdze?
-
Nightwalker
- Dyskusjoholik

Jezus jest bogiem tylko dla chrześcijan, a i też nie wszystkich.
Uznanie Jezusa bogiem to wielka pomyłka. Nawet sam Jezus o tym mówił.
Biblia jest najważniejszą księgą dla katolików, dla innych najważniejsza będzie inna. Która mówi prawdę?
Biblia to zlepek różnych tradycji - wczesnochrześcijańskiej (greckiej, egipskiej) i żydowskiej. Sami żydzi natomiast swoją tradycję posklejali z jeszcze innych tradycji semickich. W Biblii mamy więc dwoch bogów - boga Jezusa i żydowskiego boga, który może być z koleji dwoma różnymi bóstwami semickimi (Jahwe i Jahwe Elohim).
Uznanie Jezusa bogiem to wielka pomyłka. Nawet sam Jezus o tym mówił.
Biblia jest najważniejszą księgą dla katolików, dla innych najważniejsza będzie inna. Która mówi prawdę?
Biblia to zlepek różnych tradycji - wczesnochrześcijańskiej (greckiej, egipskiej) i żydowskiej. Sami żydzi natomiast swoją tradycję posklejali z jeszcze innych tradycji semickich. W Biblii mamy więc dwoch bogów - boga Jezusa i żydowskiego boga, który może być z koleji dwoma różnymi bóstwami semickimi (Jahwe i Jahwe Elohim).
-
Usunięto użytkownika 668
Niemoge się nie zgodzić
Nie chciałbym się zagłębiać w pochodzenie Biblii, bo ani to odpowiedni temat, ani ja zbyt dużo nie wiem na ten temat.
Użyłem jej jako argumentu, że wiara budowana na książce(a jak Napisałeś, z wątpliwą zawartością) nie jest dla mnie podstawą do wysnówania teorii iż stworzył nas bóg.To ku woli sprowadzenia tematu na właściwy tor.
Nie chciałbym się zagłębiać w pochodzenie Biblii, bo ani to odpowiedni temat, ani ja zbyt dużo nie wiem na ten temat.
Użyłem jej jako argumentu, że wiara budowana na książce(a jak Napisałeś, z wątpliwą zawartością) nie jest dla mnie podstawą do wysnówania teorii iż stworzył nas bóg.To ku woli sprowadzenia tematu na właściwy tor.