Orby?

Wszelkie tematy związane z życiem po śmierci, duchami, przeżyciami z pogranicza śmierci, itd. Co się dzieje z nami po śmierci? Przechodzimy w inną rzeczywistość? Wchodzimy do innego ciała? Czy może tylko umieramy i przestajemy istnieć?
Koffee
Senior forum
Senior forum

Post autor: Koffee »

zamek - brud, kurz i pełno piasku/pyłków

OTOH kto wie.... ja bym bardzo chciała wierzyć w te orby, ale jakoś mnie one nie przekonują

ps. gdzieś chyba na paranomalium :) był opis jakiegoś doświadczenia (przywoływanie orbs); były one "zwabiane" za pomocą jakiś przedmiotów - nie napisano jednak, jakie to przedmioty

czy ktoś wie, co przyciąga orby?
Awatar użytkownika
AsaF
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: AsaF »

ja powyżej

ja jestem sceptyczny co do orbów, zdania na ten temat są podzielone. Jak dlamnei to poprostu extremalne warunki, brud kurz.
Awatar użytkownika
Sigeru
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

Post autor: Sigeru »

Cóż, na tym zdjątku można zaopserwować zjawisko wygladające jak orby...ale 100% pewności nie mam.No, a jesli chodzi o eksperyment z przedmiotami, które przyciagają orby to mam zdanie raczej sceptyczne...
ArturVonFornal
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: ArturVonFornal »

Ja też jestem skłonny powiedzieć, żę to drobiny kurzu or somting, szczególnie, że zdjęcie zrobione zostało w zamku gdzie takowy kurz jest nad wyraz normalnym zjawiskiem i nadzwyczaj częstym ;)
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Post autor: Ivellios »

Jeżeli to kogoś interesuje, to tutaj znajduje się artykuł Istiny na temat orbów:
http://portal.zjawiska.hosted.pl/module ... ge&pid=391
Jak widać, zrobiła nawet własne doświadczenia z aparatem na cmentarzu ;) Niestety nie raczyła pokazać zdjęć... (ta ilustracja artykule to zdjęcie z jakiegoś clipartu)
Komandoska-94-
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: Komandoska-94- »

Na cmentarzu gdzie?
Szkoda że nie pokazała zdięć. Mówi się trudno :roll:

Ortografia... !!!
Poprawił Ivellios
Ostatnio zmieniony 2006-06-24, 21:16 przez Komandoska-94-, łącznie zmieniany 1 raz.
constantine
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: constantine »

Kurz?? No nie wiem :] Ciekawy temat, ale sporo wątpliwości.. kurz chyba nie jest taki kolisty?? A może jednak? Orby w starym zamku, to całkiem prawdopodobne :roll:
Michalson
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

Post autor: Michalson »

Mi się wydaje ze to po prostu jakieś syfy na obiektywie :-]
Assassinio
Senior forum
Senior forum

Post autor: Assassinio »

tak jak powyżej.. ewentualnie jakieś małe latające robaczki itp
Anroth
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Anroth »

Kurz mi tu nie pasuje, prędzej zacieki po deszczu na obiektywie, ale to mi też tylko ledwo pasuje. w sumie dla to są to orby a 75%
Anroth
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Anroth »

nigdy i żadnym aparatem nie udało mi się uzyskać takiego efektu, a robiłem zdjecia w róznych warunkach. To nie jest kurz!!
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Post autor: Ivellios »

Wraz z publikacją notatki w biuletynie "Journal of Investigative Psychical Research" rozpoczął się nowy etap badania zjawiska orbów.

Wówczas brytyjski zespół badawczy PSI otrzymał dofinansowanie od Stowarzyszenia na rzecz Naukowych Badań Zjawisk Anomalnych w celu naukowego wyjaśnienia przyczyn powstawania zjawiska orbów. Spodziewano się, że kompletne wyniki badań zostaną opublikowane w grudniowym numerze wspomnianego dziennika, jednakże szczegóły techniczne wymagają powtórzenia testów, zaś wyniki badań zostaną opublikowane wiosną 2007 roku.

Podczas badań technicznych aspektów fotografii badacze doszli do wniosku, że orby mogą być lotnymi cząsteczkami znajdującymi się w teoretycznej "strefie orbów" znajdującej się przed obiektywem. "Strefa orbów" musi posiadać następujące charakterystyczne cechy:
1. Musi się ona znajdować w polu widoku aparatu - aby mogła zostać "dostrzeżona" w otoczeniu
2. Fotografowany obszar musi być odpowietnio oświetlony, by cząsteczki były widoczne - zwykle wystarczy błysk flesza, jednak mogą również wystarczać inne warunki oświetleniowe (w tym światło dzienne)
3. "Strefa orbów" musi się znajdować za obszarem o największej ostrości - cząsteczki znajdujące się poza tym obszarem ukażą się "w skupisku" i będą zbyt małe, by można je było rozróżnić
4. Musi się ona znajdować przed obiektywem - w innym miejscu może ona być zbyt oddalona, by była widoczna

W praktyce "strefa orbów" jest najczęściej małym obszarem znajdującym się kilka centymetrów przed aparatem fotograficznym.

Użyta procedura doświadczalna została sprawdzona przez naukowców z brytyjskich uniwersytetów i została tak zaprojektowana, aby systematycznie zmieniać:
1. Głębokość pola widzenia (co pozwalało "strefie orbów" zmieniać położenie w obszarze o niskiej ostrości)
2. Siłę błysku flesza
3. Odległość błysku od soczewki (im większa była ta odległość, tym światło z flesza było słabsze, co powodowało powiększenie się "strefy orbów")
4. Aparaty fotograficzne (korzystano na zmianę z aparatu cyfrowego i z korzystającego z rolki filmowej 35 mm)
5. Rozdzielczość w megapikselach

Wyniki tych eksperymentów zostały niezależnie ocenione i poddane końcowym testom statystycznym w celu potwierdzenia, że wniski z nich płynące nie są tylko rezultatem szczęśliwego trafu.

Najważniejszą przeszkodą w racjonalnym wytłumaczeniu zjawiska orbów jest logika. Na przykład wykonanych zostało pięćdziesiąt zdjęć z włączonym fleszem, po czym - w tych samych warunkach - wykonano pięćdziesiąt kolejnych zdjęć bez włączonego flesza. Jeśli przyjmiemy, że przy włączonym fleszu na zdjęciach pokaże się dwadzieścia orbów, a przy wyłączonym ani jeden, to można powiedzieć, że orby są rezultatem błysków z lampy aparatu, wtedy też takie racjonalne uzasadnienie ma pewne podstawy; w większości jednak orby nie posiadają żadnego niezależnego źródła światła.

Często spotykaną opinią jest to, że "niektóre orby" są tworzone przez lotne cząsteczki, zaś "niektóre inne orby" - nie. Istnieje mała nadzieja dla teoretyków, którzy nie rozróżniają tych widocznie różnych "odmian" orbów. Jeśli lotne cząsteczki mogą powodować pojawienie się jednego orba, to w jaki sposób nieznane siły mogą powodować pojawienie się tego samego typu orba? Inne punkty widzenia nt orbów przedstawione zostaną niebawem w biuletynie "Journal of Investigative Psychical Research".

Już niebawem w biuletynie Journal of Investigative Psychical Research ukaże się szerszy artykuł na temat orbów (w języku angielskim)

Dave Wood
Tłumaczenie: Ivellios
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Serephinea »

ciekawy artykul Ivelios:) bardzo ciekawy...naprawd...co to sa Orby?? :D ??
Assassinio
Senior forum
Senior forum

Post autor: Assassinio »

Serephinea, - po kiego piszesz posta typu "ciekawe, naprawde ciekawe.." wysil się i napisz coś więcej! jak nie wiesz co to są Orby to wpisz sobie w google.
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Serephinea »

och, nie no sorki...:) nie chcialam zebys się zloscil na mnie :D prawda jest taka, ze nie wiedzialam czym sa Orby, chociaz je widzialam w paru programach o duchach. twoje zdjecie mi się dlugo nie otwieralo, wiec nie moglam rozpoznac w tych Orbach to co znam. :D
hmm...ja te swiatelka nazywalam po prostu duszyczkami ludzkimi..i tak mowili ludzie w tv:D to chyba jakies zboczenie...jak czegos w tv niema to się nie wie;/ tylko tak o mnie nie pomyslcie, prosze...
a co do artykułu; jest on ciekawy- jak juz powiedzialam, ale sama rozprawa naukowcow czy cos jest czy nie jest tym a tym to bzdura. mogliby zbadac czy Bóg istnieje... :D

Wróć do „Życie po śmierci i kontakty z zaświatami”