Wierzenia w duchy

Wszelkie tematy związane z życiem po śmierci, duchami, przeżyciami z pogranicza śmierci, itd. Co się dzieje z nami po śmierci? Przechodzimy w inną rzeczywistość? Wchodzimy do innego ciała? Czy może tylko umieramy i przestajemy istnieć?
Awatar użytkownika
Miedzwiedz
Nowa Krew
Nowa Krew

Wierzenia w duchy

Post autor: Miedzwiedz »

Witam forumowiczów, planuję przygotować prezentację na pewne wydarzenie poświęcone różnym formom wiary w duchy np. wyładowania energii PSI czy dusze zmarłych. Chętnie usłyszałbym jak wy na to patrzycie, w co wierzycie lub o czym słyszeliście jeśli chodzi o wszystkie duchy i nawiedzenia.
Awatar użytkownika
Miedzwiedz
Nowa Krew
Nowa Krew

Re: Wierzenia w duchy

Post autor: Miedzwiedz »

Widzę, że odzew jest "mały". Nie wiem czy moje pytanie było niedelikatne czy inne powody odgrywają to rolę. Postanowiłem się jednak podzielić źródłami książkowymi do których dotarłem i mnie zaciekawiły. Jedną z nich jest "Parapsychologia nauka kontrowersyjna" Richard S. Broughton która opisuje podejście PSI do tak zwanych tam "zjawisk poltergeistycznych" tłumacząc, że nie są to dusze a wspomniana energia. Kolejną książką, której jeszcze nie przejrzałem dokładnie jest "Umarli mówią do nas" Francois Brune, która wspomina o ponoć udanych próbach transkomunikacji z duszami/duchami. Jeśli ma ktoś jakieś inne książki, które pokazują jeszcze inne ujęcia byłbym wdzięczny za nawet krótką odpowiedź z tytułem i autorem.
Typowycham
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Typowycham »

Ja polecam
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/145419/ ... ego-nie-ma
Oraz publikacje profesora włodzisława ducha
Zwłaszcza Duch W (2006) Madhyamika, nauka i natura rzeczywistości
https://is.umk.pl/~duch/cv/pap-pl.html
Dlugahistoria_xy
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Dlugahistoria_xy »

Dzień dobry. Proszę o wiadomośc prywatna. Chciałam coś Panu pokazać ale niestety coś mi nie pozwala i wyrzuca.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Post autor: Ivellios »

@Dlugahistoria_xy a co się dzieje przy próbie wstawienia materiału?
Typowycham
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Typowycham »

Wyczuwam próbę naciągania ze strony Dlugahistoria_xy. Wyśle fałszywe linki lub do gier hazardowych, albo prośby o pomoc finansową pełno teraz takich rzeczy na fejsie.
Awatar użytkownika
AlbertKowalski
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: AlbertKowalski »

To fakt. Facebook jest zalany teraz spamem, oszustwami, zmyslonymi historiami w które ludzie wierzą, fejkową grafiką AI. Naciągacze, oszuści i linki do stron z reklamami lub głupie porady lub triki nie mające sensu. Po prostu śmietnik żerujący na ludziach starszych i naiwnych.

Wróć do „Życie po śmierci”