Pentagram a Bafomet

Ezoteryka, czyli wszelkie działania, prowadzące do zrozumienia natury człowieka i jego otoczenia
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Post autor: Ivellios »

Możliwe, że definicje przez ciebie przytoczone pisało dwóch autorów, stąd rozbieżność w informacjach przez nich podawanych...
Awatar użytkownika
AsaF
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: AsaF »

pamiętaj, ż ew wikipedi można napisać wszystko i może zrobić to każdy. Jako, ż eja na starym forum miałem pseudo pentagram z powodu satanistycznej przeszłości to powiem ci poprostu tak

1. Pentagram potocznie zwany dobrym, ma jeden róg zwrócony w górę.

http://www.professorcornbread.com/galle ... tagram.jpg
http://adoptanamerican.com/version/imgs/pentagram.jpg

nie ma on nic wspólnego z satanizmem, ale neistety ludzie same słowo pentagram kojażą jedynei z diabłem i złem. Ten pentagram służy do wywoływania duchów, przywoływania różnych mocy, mogą być one dobre i złe, ale to wiąże się tylko z okultyzmem i nic więcej.

2. Pentagram zwany potocznie złym.

http://www.anus.com/altar/pics/gram.jpg
http://tapety.vipp.pl/tap/gry/images/pe ... o%20q3.jpg

to symbol satanizmu, na dodatek w środku umieszcza się kozę, symbol szatana lub odwrócony krzyż co jest symboliką odwrócenia zasad chrzescijańskich. Ten służy tlko w celach złych, wszystkiem co związane z szatanem i z jego kultem.

To tyle, za ewentualne błędy jezykowe przepraszam, ale śpieszyłem się.
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Nightwalker »

Możliwe, że na obrazku jest przedstawiony okultystyczny symbol, jednak nie kojarzony z satanistycznym złem.

Możliwe też że rysownik nie bardzo rozumiał symbolikę i po prostu się pomylił.
_Nameless_
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: _Nameless_ »

Podobne pytanie... w Apokalipsie św. Jana śmierć jest przedstawiana w szarej/białej szacie, dlacezgo wiec twórcy średniowieczni i powielający ten kanon twórcy nastepnych epok ukazywali śmierć w czarnym płaszczu z kosą ?

Tak na marginesie to gdzies zaslysalem, ze Baphometa wyznawali wolnomularze (masoni) wiec moze dla nich był on bóstwem dobrym, a dopiero chrzescijanie go przemianowali na demona (podobny los spotkał Baala, który w starożytności był bóstwem płodności, a przez chrześcijan został sprowadzony do poziomu demona)
Awatar użytkownika
AsaF
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: AsaF »

proste, powiem tak, osoba rysująca to chciała się popisać, a w nei wiedziała, który umieścić więc dała taki i tyle.
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Wolnomularze i masoni to nie do końca to samo. Wolnomularze raczej nie czcili Befometa, chociaż ostatnio na NG leciał program wiąrzący wolnomularzy i Templariuszy, którzy rzekomo go czcili.
Oleńka
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Oleńka »

Ja bardzo lubie rysować pentagramy w zeszycie do religii ale ten "dobry" bo wiem że ten symbol pierwotnie był w kulturze pogańskiej symbolem dobra a w pierwszych wiekach chrześcijaństwa symbolizował on Jezusa a nie szatana.Łatke symbolu zła niezależnie od ułożenia nadał mu autor bibli szatana.
Nicole_Black
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Nicole_Black »

Pentagram stał się złym symbolem, gdy Inkwizycja brała wszystko w swoje ręce. Uznali, że pentagram przypomina głowę diabła Bafometa... ^^
Awatar użytkownika
Sigeru
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

Post autor: Sigeru »

Ogółem jest wiele znaczeń pentagramu dobrego i złego.Ale najczestsze opisy entagramów to: O złym słyszałem że ludzie widzą w nim głowe szatana lucyfera.Zaś dobry ma przedstawiać 5 ran Chrystusa, a jest jednym końcem do góry dlatego że ukrzyżowano go normalnie, a nie do głową w dół, tak jak Św.Piotra.
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Wątpie czy pentagram ma coś wspólnego z jakimś chrystusem, a tym bardziej z Jezusem.
ArturVonFornal
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: ArturVonFornal »

W chrześcijaństwie podpięto pentagram pod Jezusa, ale pentagram jako taki jest starszy. Kiedyś czytałem jakieśtam znaczenie pentagramu "dobrego", że jeden róg zwrócony w górę symbolizuje ducha a te inne materialne aspekty człowieka, czyli po prostu wyższośc ducha nad materią. Natomiast w przypadku tego "złego" to materializm stoi nad duchowością. Tak przynajmniej pamiętam.
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

Kamila pisze:kodzie Leonarda Da Vinci-
Zimny prysznic- Kod to bzdura Kamilko :)
Koffee
Senior forum
Senior forum

Post autor: Koffee »

ale symbol pentagramu jest dużo starszy od chrześcijaństwa, a przed chrześciajństwem było dużo religii, w których boigini matka odgrywała dużą rolę

sam pentagram, to po prostu figura doskonała, symetryczna, o idealnych proporcjach - symbol doskonałości
ArturVonFornal
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: ArturVonFornal »

Symbolem doskonałości częściej było samo koło
Koffee
Senior forum
Senior forum

Post autor: Koffee »

koło to prostszy symbol - w pentagramie mamy doskonałość matematyczno-duchową ;)

Wróć do „Ezoteryka ogółem”