Ha! Ha! Jakie faux pas! Oczywiście Sothisie, 1996 rok. Widzisz...człowiek się śpieszy i pisze bzdury. Dzięki za naprostowanie.
Co oczywiście nie zmienia faktu. Widzisz, według bzdurnej wikipedii utwór powstał w czerwcu '96, co jest nieprawdą. Tak samo, jak gościnny występ The Outlawz (Outlawz to również 2Pac, tak jak D12 to nie D12 plus Eminem, tylko razem z nim, ale to już inna bajka). Ogólnie na wikipedii wyczytałem mnóstwo bzdur, ale ta akurat bije je wszystkie.
Tak czy inaczej - utwór ujrzał światło dzienne po "śmierci" Paca. Tak tylko wspomniałem, bo jest to dosyć ciekawe (według mnie) spostrzeżenie.
Pandemonium - Widzisz - Elvis, Joplin i reszta nieżyjącej świty lat 60-90 to były...cóż, że się tak brzydko wyrażę - śmierć nie na rękę ani ich wydawcom, ani tym bardziej im.
Natomiast trzeba wspomnieć jaka była sytuacja w późnych latach '90 uw. wśród amerykańskich raperów. Wyobraź sobie, że na każdym kroku musisz się strzec, żeby nie dostać kuli w głowę. Nie możesz wyjść na zakupy, spacer. Twoja rodzina jest w wielkim zagrożeniu. W takiej sytuacji można było rozważać upozorowanie własnej śmierci w celu "spokoju". Rodzina swoje, on swoje - wszyscy są szczęśliwi, bo nadal zarabiają kokosy. Ot choćby nawet na ostatnim koncercie, na którym pojawił się hologram Paca. Na pewno nie za darmo.
Sprawy umarzano, morderców nie złapano...ot sobie nic ciekawego, prawda? Jest po prostu wiele nieścisłości akurat w tych dwóch śmierciach (2Pac i Notorious).