NOL-e nad Polską
-
- Nowa Krew
NOL-e nad Polską
Cześć. Ostatnio nad polskim niebem można zaobserwować w godzinach późno wieczornych obiekty, które świecą kolorem intensywnym czerwono-pomarańczowym i dziwnie się zachowują - np. pierwszy obiekt gaśnie wśród gwiazd i po chwili się zapala a wśród tychże gwiazd widać jak by to dalej leciało. Światła lecą w różnych odstępach czasowych, czasem zdarzało im się wariować - tzn zmieniały dziwnie kierunek etc. Ja osobiście widziałem te obiekty dlatego mogę je opisać bardziej "fachowym" okiem z tego względu że interesuję się Ufologią od dłuższego czasu. To moja już druga obserwacja NOL-i. Bez żadnych wątpliwości mogę stwierdzić że to na pewno nie były lampiony chińskie, satelity, samoloty, helikoptery i inne tego typu wynalazki.
Obiekty poruszały się dosyć szybko, znacznie szybciej niż samolot - tzn. poruszały się szybciej względem tego samolotu (który leciał z drugiej strony nieba) więc musiały lecieć bardzo nisko ziemi lub ze znacznie szybszą prędkością.
Zapraszam do rozmowy na temat tychże obiektów.
Obiekty poruszały się dosyć szybko, znacznie szybciej niż samolot - tzn. poruszały się szybciej względem tego samolotu (który leciał z drugiej strony nieba) więc musiały lecieć bardzo nisko ziemi lub ze znacznie szybszą prędkością.
Zapraszam do rozmowy na temat tychże obiektów.
Ostatnio zmieniony 2011-09-24, 15:51 przez Veo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Senior forum
Re: NOL-e nad Polską
A z której strony nieba się pojawiają?
-
- Nowa Krew
Według innych relacji kierunki były różne. U mnie leciały z południowego zachodu na północny wschód. Zastanawiam się co by było gdyby skierować w te obiekty zielone wskaźniki laserowe o dość dużej mocy (wytwarzają również silną wiązkę światła widoczną na kilkanaście/kilkadziesiąt km) dzięki którym można przypadkowo oślepić pilota samolotu... - może zwróciłoby to ich uwagę ? 

-
- Senior forum
na pewno policji i wojskamoże zwróciłoby to ich uwagę ?

Od strony południowej mogły być resztki satelity, która już ponoć spadła (ale jej upadek nie miał w momencie Twojej obserwacji nastąpić- może jakieś małe fragmenty wyrzucone w odpowiednią stronę). Mógł to też być jakiś bolid, albo samolot odbił promienie słoneczne w Twoją stronę (ostatnio takie zjawisko podczas pełni, koło 21 widziałem- samolot właśnie z północy na południe leciał).
-
- Nowa Krew
W Polsce wspomniane przeze mnie lasery są w pełni legalne. Jedynie w USA zakazali ich używać
Odłamki satelity ? Mam co do tego wątpliwości z tego względu że resztki podobno nie miały spaść na tereny Europy. Bolid ? Raczej nie ze względu na zachowanie i to nagłe zgaszanie. Co do samolotu to też mam wątpliwości z m.in. tego względu że podobne obiekty były widziane w różnych miejscach w Polsce,...

Odłamki satelity ? Mam co do tego wątpliwości z tego względu że resztki podobno nie miały spaść na tereny Europy. Bolid ? Raczej nie ze względu na zachowanie i to nagłe zgaszanie. Co do samolotu to też mam wątpliwości z m.in. tego względu że podobne obiekty były widziane w różnych miejscach w Polsce,...

Ostatnio zmieniony 2011-09-25, 23:26 przez Veo, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Nowicjusz
Tez widziałem obiekty pasujące do twojego opisu. Chińskie lampiony.
-
- Senior forum
Legalne to może są, ale gdybyś takim oślepił pilota samolotu, albo nawet tylko spróbował oślepić a ktoś cię przy tym złapie to masz kłopoty.W Polsce wspomniane przeze mnie lasery są w pełni legalne.
Jak myślicie?, można by je nagrać kamerą?. Taki film na pewno by wiele wniósł do rozwiązania zagadki
-
- Nowa Krew
Witam. 30 września tego roku, gdzieś w centralnej Polsce (przejechałem prawie przez cały kraj, więc dokładnie nie pamiętam) widziałem dokładnie takie zjawisko. Był to pomarańczowy, jednostajnie świecący, prawdopodobnie duży obiekt, poruszający się ze stałą, znaczną prędkością w jednym kierunku, prawdopodobnie równolegle do powierzchni ziemi. Po kilkunastu sekundach od jego zauważenia zaczął nacierać pod kątem ok. 45 stopni w stronę ziemi, aż zniknął/uderzył w ziemię. Zdecydowanie nie był to lampion, ani regularny samolot, ze względu na bardzo dużą prędkość i nagły zwrot. Ma ktoś jakiś pomysł?
-
- Senior forum