Głosy...

Bardziej niż nieprawdopobobne, niemożliwe, niewiarygodne... i nie pasujące do pozostałych kategorii.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Głosy...

Post autor: Ivellios »

Czy słyszycie głosy przed zaśnięciem :?:

Na jednym z for natknąłem się na taką oto historię:
Moja dziewczyna opowiadała mi że często słyszy czyjeś głosy ,czasami kilka na raz,i całkowicie bez sensu ,typu "Co dzisiaj na obiad" a za chwile "sp*****aj" Dzieje się tak tylko przy zasypianiu w nocy ,i gdy zamknie oczy to się "pokawiają" op otwarciu znikają, w ogole gdy zacznie myslec o czyms to zanikają.
Co o tym sądzicie :?: Może się zetknęliście z czymś takim :?:

Ja czasami słyszę zupełnie bezsensowne ciągi wyrazów, ale to tuż przed zaśnięciem lub w godzinach rannych, gdy za chwilę się budzę...

Czy może to być skutek przemęczenia psychicznego lub fizycznego :?: A może te głosy to tak naprawdę dźwięki, docierające do nas z innego wymiaru :?: A może coś jeszcze innego :?:
Darnok
Senior forum
Senior forum

Post autor: Darnok »

Może słyszymy czyjeś myśli?
ArturVonFornal
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: ArturVonFornal »

Ja gdy słyszę coś takiego to zwykle pijany sąsiad się wydziera o 2 w nocy :P

Jeżeli chodzi o sprawy, których w powyższy sposób wyjaśnić nie można ;) To ja bym był najprędzej za jakąś niekontrolowaną telepatią, a bardziej "naukowe" (znaczy się sceptyczne) wyjaśnienie to właśnie jakieś zmęczenie i takie tam.
Orion
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Orion »

Coraz częściej czytam o takich przypadkach, przeglądając fora, w większości tych przypadków powodem słyszenia takich głosów jest przemenczenie, stres albo dialog umysłu.

A tak wogóle to witam wszystkich, jestem nowy :)
agnieszkaplus3
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: agnieszkaplus3 »

Tego typu przypadłośc nazywam nadwrażliwością zmysłową. Warto uważac gdyż w małej formie jedynie budzi zdziwienie, kiedy zaczyna byc zbyt natarczywe oddziałowywuje na psychike i jest uciążliwe. W skrajnych przypadkach popada się w paranoje. Warto zdawac sobie sprawe co jest tego przyczyną. Jest to związane z postrzeganiem pozazmysłowym. Mało rozpoznane i często błędnie interpretowane zjawisko integralnie związane z człowiekiem. Każdy człowiek posiada nadwrażliwośc zmysłową w mniejszym lub większym stopniu.
Hugon
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Hugon »

To znaczy co? Pojawia się nadsłyszalność (określenie moje własne)? Słyszyme realne głosy gdzieś z oddali czy też słyszym myśli innych ludzi? Mogłabyś podać nieco więcej informacji na temat tej nadwrażliwości zysłowej?
Nightwalker
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Nightwalker »

Jest to związane z postrzeganiem pozazmysłowym. ... Każdy człowiek posiada nadwrażliwośc zmysłową w mniejszym lub większym stopniu.
Więc jest to spowodowane nadwrażliwością zmysłową czy czymś pozazmysłowym?

Jak dla mnie to raczej na pewien sposób chaotyczne myśli, bardzo sugestywnie wpływające na człowieka, spowodowane min. wyżej opisanym zmęczeniem.
agnieszkaplus3
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Nadwrażliwośc zmysłowa polega na odbiorze zmysłów innych osób. W skrajnych przypadkach mamy doczynienia z opentaniem. Problemy wywołują różne interpretacje tego zjawiska. Główna teoria mówi o wejściu innej osobowości w daną osobe. Moim zdaniem jest to tylko odbiór odczuc zmysłów innej osoby.
Hugon
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Post autor: Hugon »

Wejście innej osobowości to według mnie stanowczo za dużo powiedziane. Przychylałbym się raczej do tego co w końcówce powiedziała Agnieszka. Porównałbym to do przypadkowego podłączenia się do umysłu innego człowieka.
Zwórćcie jednak uwagę, że jest to zjawisko nie tylko chwilowe (moment tuż przed zaśnięciem) ale również bardzo przypadkowe. Dlatego nie sądzę aby mogło dojść do opętania. Zresztą mnie osobiście opętanie kojarzy się jednoznacznie z duchami lub demonami.
ArturVonFornal
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: ArturVonFornal »

Tuż przed zaśnięciem mózg zaczyna wchodzić na niższe obroty, te całe stany alfa itede, wtedy też może stawać się bardziej wrażliwy na takie bodźce
agnieszkaplus3
Aktywny pisacz
Aktywny pisacz

Myśle że przyczyn wywołujących takie stany jest wiele. Taki sam problem jest z jasnowidzami, wielu twierdzi że gdzieś się przenieśli i coś tam widzieli lub słyszeli. Moim zdaniem to nieprawda, raczej odebrali obraz lub dzwięk, który był widziany lub słyszany przez inną osobe. Co do opentania to tylko skrajna forma tego samego zjawiska, spowodowana przez osobe o słabym poczuciu własnej osobowości.

Wróć do „Niewyjaśnione zjawiska”