Spooky Fox pisze:Simisti, jak nic widac tutaj brak u Ciebie jakiejkolwiek wiedzy na temat wampiryzmu, moja droga.
.
Owszem, że brakuje mi wiedzy, bo takiego wampiryzmu jaki opisujecie na tym forum nie było, nie ma i ...nie będzie. Skoro nie ma i nie było, to kto o wampiryźmie może coś wiedzieć?
Są za to społeczności wampirze. Zamknięte i hermetyczne. Z kłami? (patrzy w lustro) NIE! nie z kłami.
Spooky, legend o wampirach jest dużo, nawet więcej niż o wilkołakach. Ale to są legendy. Z czasem zmieniane, ubarwiane i przekazywane dalej.
o się dzieje z człowiekiem, gdy jego ciało powoli już się zaczyna rozkładac w trumnie? "Stara" skóra, można powiedziec, złuszcza się, odkrywając nową, różową, jakby świeżą skórę. Palce lekko się kurczą uwydatniając, ale tylko optycznie, jakby większe paznokcie. To samo dzieje się z zębami, zwłaszcza z górnymi jedynkami, dwójkami, trójkami i czwórkami. Dla wieśniaków w ciemnych czasach w odległych zakątkach Siedmiogrodu więcej nie trzeba było mówic, żeby powstała legenda, jak to umarli wstają z grobów by wysysac życie z żyjącym, aby sami mogli się utrzymac przy swoim przeklętym nieżyciu.
Alez oczywiście. Ludzie nie wiedzieli co tak naprawdę dzieje się z ciałem po śmierci i wszelkie oznaki "świeżości" były podejrzane.
Kiedyś na Nationale Geographic był świetny program z cyklu "Wierzyć, czy nie wierzyć" właśnie o wampirach. Szukali naukowego wyjaśnienia owego zjawiska w dawnych czasach. Ludzie panicznie bali się wampirów, a jeśli ktoś był (uwaga!) młody, słaby, chory i zaraz zmarł, posądzony był o to, że jest wampirem, a był słaby i chory, bo mu wampir w nocy wypijał krew dokonując tym samym przemiany w wampira. Takim ludziom po śmierci przebijano serce, odcinano głowę, lub nogi, aby nie mógł wyjść z grobu i szerzyć wampiryzm Nieraz tuż po śmierci odkopywano nieszczęśnika dokonujący owych czynności. Odkopane zwłoki wyglądały jakby żyły jeszcze, tzn. rosły włosy i paznokcie, brzuch był nabrzmiały, czyli wampir był najedzony. Oczywiście wiemy dlaczego tak wyglądały zwłoki, ale w dawnych czasach uważano to, za objaw nieśmiertelności.
Zbadano wszystkie kości, które po oględzinach w gromie miały symptomy "odwampirzania" i okazało się, że wszyscy zmarli na gruźlicę.
Gruźlica ma takie symptomy, że podobne są do opowiadanych w legendach symptomach po odwiedzinach wampira. Chudnięcie, słabnięcie i wyniszczenie organizmu, do tego w końcowym etapie choroby, chory pluje krwią i nieraz rano domownicy widzieli chorego, zakrwawionego.
Odkryto miejscowość, w której niby był wieki "wysyp" wampirów, mało ludzi pozostało w wiosce, bo wszyscy umierali słabnąc wcześniej.
Wszystkie kości w grobach miały symptomy "odwampirzania", po przebadaniu okazało się, że to była galopująca epidemia gruźlicy.
Odszukałam dla Was ten film na youtoube.Jest tam o przesądach ale także o współczesnych społecznościach wampirzych. Wypowiadają się tam naukowcy z kilku dziedzin nauki.
Jak powstała legenda? popatrzcie
Kain jest w grach? o_O
Owszem, Kain w grze
Legacy of Kain
Spooky Kochanie, może zagraj, a zrozumiesz na czym polega współczesny wampiryzm :*