Oświadczenie 19 września 2009

Propozycje nowych audycji, tematów, itd. oraz uwagi i propozycje dotyczące działania strony. W tym dziale są również umieszczane ogłoszenia od administratorów
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Oświadczenie 19 września 2009

Post autor: Ivellios »

Jak wiemy, w dniu wczorajszym w kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej doszło do tragedii, w której śmiercią tragiczną zginęło 13 górników.

Dziś w godzinach popołudniowych prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Lech Kaczyński, ogłosił dwudniową żałobę narodową, która rozpocznie się w poniedziałek.

Jak zapewne użytkownicy pamiętają, Paranormalium, w ślad za innymi serwisami internetowymi, przywdziewało w takich sytuacjach żałobną oprawę graficzną. Od teraz jednak się to zmieni.

Od roku 1945 do 2005 - a więc bite sześćdziesiąt lat - żałobę narodową w naszym kraju ogłaszano tylko czterokrotnie, tymczasem po dojściu do władzy pan prezydent Kaczyński zdążył ogłosić żałobę już sześć razy. Co dziwne, robił to zazwyczaj po tym, jak w jednym miejscu, w jednym czasie i w tragicznych okolicznościach ginęło kilkanaście osób, zaś po śmierci wybitnych osobistości takich, jak świętej pamięci profesorowie Kołakowski czy Geremek, żałoby jakoś nie ogłaszał (taką, jeśli można to tak nazwać, sensowną żałobę narodową ogłosił tylko po śmierci kilkunastu wysokich rangą wojskowych w katastrofie lotniczej). A przecież - przepraszam, jeśli kogokolwiek urażę tymi słowami - te jednostki znaczyły i czyniły dla naszego kraju niepomiernie więcej, niż grupki górników czy hodowców gołębi.

Oczywiście szanuję pamięć tragicznie zmarłych górników i wiem, co muszą teraz przeżywać ich rodziny, uważam jednak takie ogłaszanie żałoby po każdej jednej zbiorowej katastrofie za zupełnie zbędne i w moich oczach wygląda to na zwykłą PR-owską zagrywkę, mającą na celu przypodobanie się pewnej grupie społecznej.

Wszystko to przypomina li tylko nikomu niepotrzebną żałobę zorganizowaną na pokaz. Nie takiej żałoby zapewne chciałyby rodziny tragicznie zmarłych górników. Bo kto by chciał, aby cały kraj obowiązkowo opłakiwał bliską nam osobę, i to tylko dlatego, że tak zarządził prezydent?

Paranormalium w takim obowiązkowym opłakiwaniu brać udziału już nie będzie.

Administrator Ivellios
dnia 19 września 2009
Darnok
Senior forum
Senior forum

Re: Oświadczenie 19 września 2009

Post autor: Darnok »

Poprawnie- ja to bojkotuję już od czasów gołębi i hali, ale na szczęście społeczeństwo zaczyna się tymi żałobami nudzić.
Awatar użytkownika
FaKtoMaaN
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: FaKtoMaaN »

żałoba życia nikomu nie wróci..
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

Regulamin pisze:3. Na łamach naszego serwisu zabrania się agitacji w kwestiach politycznych, religijnych, światopoglądowych i jakichkolwiek innych.
Jak powyższe oświadczenie ma się do tego punktu regulaminu ?
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Spock, zapewniam Cię, że żadnej agitacji politycznej w tym oświadczeniu nie ma, co najwyżej krytyka działań prezydenta RP w sytuacji tragedii skutkującej śmiercią kilkunastu osób.
Darnok
Senior forum
Senior forum

Z tego co się orientuję, to premier na żałobę też się musi zgodzić, więc powinna się taka wzmianka w oświadczeniu znaleźć. No chyba, że krytykujesz tylko prezydenta :P
cleric
Senior forum
Senior forum

Post autor: cleric »

smiem twierdzic ze gornicy zdecydowanie bardziej i w dodatku codziennie narazaja swe zycie a panowie profesorowie jakos niebardzo. zgineli w tak okrutny sposob ze nie potraficie sobie nawet tego wyobrazic. spock, masz racje - regulamin jak widac po to jest by go łamać.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Cóż, pierwszego posta zawsze można wyedytować. Lub usunąć, skoro budzi kontrowersje nawet wśród administrujących forum.

Co do regulaminu, to już wyjaśniałem...
Spock, zapewniam Cię, że żadnej agitacji politycznej w tym oświadczeniu nie ma, co najwyżej krytyka działań prezydenta RP w sytuacji tragedii skutkującej śmiercią kilkunastu osób.
cleric
Senior forum
Senior forum

ide o zakład ze gdyby preziem byl Donek i on by ogłosił zalobe to byloby cacy. nie chcecie - nie respektujcie żałoby. jaka skala tragedii jest wg was odpowiednia do ogloszenia zaloby? skoro hala targowa to za malo, gornicy tez za malo. katastrofa pociągów tez bedzie za malo, chyba tylko zagłada połowy miasta bedzie 'godna' poogladania stron internetowych w czarnych kolorach.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Monika, nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie obojętnie kto by tą żałobę ogłosił, w moim mniemaniu jest ona zupełnie niepotrzebna. Codziennie, może nie w tak tragicznych, ale na pewno w nieciekawych okolicznościach życie tracą dziesiątki, a niekiedy nawet setki osób - i po nich nikt jakoś ogólnonarodowej żałoby nie ogłasza.
cleric
Senior forum
Senior forum

nie no jasne. spoko. dla mnie wszystko jasne. tylko nie kazdy ginie spalony kilkaset m pod ziemia i nie kazdy ginie zgnieciony betonem z zawalonej hali. tu zginelo kilkanascie osob, tam kilkadziesiat, w 1 miejscu. to naprawde nie zdarza się czesto.
|-_-|
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: |-_-| »

Ale czy to ważne jak zginęli? W tym wypadku zgodzę się z Cleric, nie widzę nic złego w tej żałobie... dla mnie jest to straszna tragedia, a pamięć ofiar powinno się uczcić nawet tą kilkudniową żałobą - zasłużyli na to.
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

Prezydenta można nie lubić, ale zginęli ludzie. Nie wykorzystujmy tragedii do lansowania swoich poglądów. Wstrętne to i niskie.
DanaS
Senior forum
Senior forum

Post autor: DanaS »

Trzeba pamiętać. OK, zgadzam się z tym. |-_-|, napisałaś "nie ważne jak zginęli". Mam tylko jedno pytanie, bo takie sytuacje dosłownie rzucają mną we wszystkie strony. Górnik - Polak, hodowca gołębi - Polak. Mój tata przez 40 lat pływał na dalekomorskich statkach rybackich, co rok morze zmywało kilku rybaków do wody. Rodziny dostawały czarne worki. Ja się pytam, dlaczego o tym nie mówiono? Tez byli Polakami. Pracowali najtrudniej jak umieli przez pół roku z dala od domu. Każda śmierć jest tragedią. Nie każda może zasługuje na żałobę narodową. Ale myślę, że jeśli na uwagę zasługują górnicy i hodowcy, to dlaczego nie marynarze.

Ivellios - popieram Cię.
|-_-|
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: |-_-| »

Miałam tylko na myśli, że nieważne czy zginęli w wyniku wybuchu, zawalenia się hali czy w inny sposób - to zawsze jest śmierć.
Ja się pytam, dlaczego o tym nie mówiono?
Może dlatego...?
co rok morze zmywało kilku rybaków do wody.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Post autor: Spooky Fox »

Popieram Cleric w stu procentach. Ivellios, proszę Cię, abyś nie zrozumiał moich słów opatrznie, ale twój post wydaje się mówic, że nie popierasz żałoby dlatego, że została naniesiona przez kaczora. Ja rozumiem, też nie dażę miłym uczuciem tych dwóch, co tam kiedyś coś ukradli, ale żałoba jest sygnałem dla ludzi, że gdzieś tam kilkanaście ludzi zginęło za nasze wygody. Taka jest prawda, że górnicy czy stoczniowcy to ludzie, którymi nikt się nie przejmuje. Wychodzimy z założenia, że są to ludzie, którym nie chciało się uczyc i skończyli swoje edukacje na podstawówce, dlatego są tam, gdzie są. Ja osobiście jestem za Spockiem, Cleric i tą panią, co ma ten śmieszny nick ;]

Ludzie zginęli. Nie będę opłakiwał każdej osoby z osobna, ale będę się modlił za dusze istnień, które skończyły tam swoje żywoty w tak okrutny sposób. Ivellios, nie musisz nakładac żałoby na para.pl, ale informowanie forumowiczów o swoim zdaniu, jest co najmniej niesmaczne. Jest żałoba narodowa, a czy kaczor zrobił to dla elektoratu, dla siebie, czy dla rodzin zmarłych, to już powinno byc poza dyskusją. I zamiast się obrażac, kto tu jest naiwny, a kto tu jest bez uczuc, lepiej uszanujmy zmarłych, wspominając chociaż przez minutę, w jakich męczarniach zginęli.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Cóż, przyznaję, z tym oświadczeniem wyskoczyłem trochę bez zastanowienia. Uznałem, że skoro Paranormalium zawsze w takich sytuacjach przybierało żałobne kolory, to wypadałoby poinformować czytelników, dlaczego tym razem tak nie jest. Gdybym wiedział wówczas, jakie będą skutki napisania tego co w pierwszym poście i jakie skojarzenia może przynieść treść tegoż, to nie pisałbym nic. Teraz mi wstyd.

Jak myślicie, to oświadczenie powinno zniknąć?
Nie, że "tchórz napisał, napieprzył i chce zamieść pod dywan bo się boi reakcji", tylko pytam was o zdanie. Co zrobić z oświadczeniem?
Awatar użytkownika
Isen
Tropiciel tematów
Tropiciel tematów

Post autor: Isen »

Oswiadczenie to twoje zdanie, a je ma prawo miec kazdy, wiec nie uwazam abys musial go usuwac.

Co do zaloby fakt, ze juz wiele razy byla oglaszana ale w latach 1945-1989 rzadzili komunisci i wiadomo byla wtedy stosowana propaganda i cenzura, wiec takie tragedie nie trafialy do uszu zwyklych ludzi.

A to ze nie mowi się o wszystkich tragediach to fakt, ale wiadomo tez za zaloba stracila by na znaczeniu, jesli byla by oglaszana codziennie. Bo tak jak wiemy ludzie gina codziennie. A to, ze zaloba jest oglaszana teraz a nie w innym przyapdku nie zalerzy od nas, ale jesli juz jest postarajmy się pomodlic za zmarlych, bo takie chwile nam wlasnie przypominaja o ludzkich tragediach i sklaniaja do modlitwy.
Darnok
Senior forum
Senior forum

Cleric- nie rozumiem bab ;)
Jeżeli ktoś się spalił, to zasługuje na żałobę, anulowanie występów itp.?
Codziennie na drodze giną ludzie. Nawet nie wiesz, jak bardzo cierpią- czasami palą się minutami w samochodzie, czasami umierają w męczarniach dopiero w szpitalu. Czasami żyją jeszcze 40 lat mogąc jedynie ruszać ustami (dla mnie to już śmierć). Takich ludzi ginie na drodze o wiele więcej, niż w kopalni. Jak wściekły pies rzuca się na dzieci, odgryza kawałek ciała i przecina aortę, to takie dziecko też powinno mieć żałobę narodową? a, przepraszam, zapomniałem- żałoba byłaby dopiero wtedy, gdyby wataha wilków rzuciła się na jakąś wycieczkę z przedszkola, połowę by rozszarpała, a połowę by zjadła w swoich jamach. No rzeczywiście, masz racje- to jest o wiele bardziej sexi, na modzie i trendy. KAŻDA ŚMIERĆ jest straszna. Nawet, jeżeli ktoś ginie w męczarniach, to już po samym fakcie mu nie zależy. Mnie widok krwi, sposób śmierci albo czas jej trwania przeważnie nie skłania do refleksji (tak było tutaj). Sama idea się liczy, a jest ona tak cholernie pospolita, że robienie z kilku zgonów żałoby dla całego narodu jest żałosne.
Dla mnie bojkotowanie debilizmu, nawet w takiej formie (oświadczenia) jest OK.
cleric
Senior forum
Senior forum

facet.. co za porażka. glupota nie jest sexi i trendy. gornicy zgineli w kopalni dlubiac w skale zeby wydobyc wegiel nie dla swojej wlasnej przyjemnosci. zgineli bo oszukiwano z czujnikami metanu, pracowali na bombie zegarowej. ale lepiej jest byc Panem Obrazonym Na Caly Swiat, bo ktos oglosil enty raz juz zalobe, co za irytujacy fakt, doprawdy. dla mnie debilizmem jest nie powiem czyja wypowiedz.

Wróć do „Ogólna dyskusja o Radiu Paranormalium”