Propozycja: "wrzuć film z dysku"

Propozycje nowych audycji, tematów, itd. oraz uwagi i propozycje dotyczące działania strony
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Propozycja: "wrzuć film z dysku"

Post autor: Ivellios »

Pytanie do userów: czy chcielibyście mieć możliwość wrzucać do bazy audio-video filmy prosto z dysku?

Powierzchnia dysku na serwerze wynosi 10 gb, transfer to 200 gb miesięcznie. Obecnie Paranormalium wykorzystuje około 30% z tego, a niewykorzystany transfer nie przechodzi na następny miesiąc. Wobec powyższego wpadłem na pomysł, żeby jakoś te zasoby zagospodarować, np poprzez stworzenie możliwości wgrywania filmów.

Oczywiście taką mozliwość mieliby tylko zarejestrowani userzy, byłby też ustawiony pewien limit że maksymalny rozmiar pliku wynosi tyle i tyle.

Możnaby np wrzucać filmy dokumentalne z licencją typu "rozpowszechniać do oporu" - np "11 września - Niewygodne Fakty" (oryginalny tytuł "Loose Change").

Co myślicie o takim pomyśle?

Ja narazie na moim komputerze bawię się odtwarzaczem, który ewentualnie możnaby zainstalować w serwisie do obsługi filmów:

Obrazek
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Re: Propozycja: "wrzuć film z dysku"

Post autor: Spock »

Jak to się ma do praw autorskich ?
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

O ile wiem, to sami autorzy takich filmów zgadzają się na rozpowszechnianie. Np w takim "Loose change" przed właściwym filmem wyświetla się komunikat, że autor zgadza się (czy wręcz prosi) na rozpowszechnianie filmu "wszędzie gdzie się da".

Ja posiadam właśnie taką "rozpowszechnioną jak się da" kopię na DVD.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Loose%2Bchange
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

Trzeba będzie tego pilnować, żeby nam się nie zrobił punkt wymiany pirackich kopii.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Spokojnie, wszystko będzie przechodziło moderację.

Nie ma jeszcze opcji "wrzuć film z dysku", ale odtwarzacz już zadebiutował w serwisie:

http://www.paranormalium.pl/zjawa-z-rosenheim,film.html
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Post autor: Arek »

Iv, super te napisy wyszły, wszystko w odpowiednim czasie, ani za póżno , ani za wcześnie, zgadza się co do sekundy.
Byłem ciekawy czy zmienisz jedne słowo. W 2 filmie mówi babka że " jestem człowiekiem z zwyczajnym mózgiem" wiem że to niepoprawnie i zastanawiałem się czy to nie zmienić na "rozumem" ale pomyślałem że tłumaczę tak jak mówi żeby się kiedyś , ktoś nie rzucał że żle przetłumaczyłem
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

A mógłbyś przetestować opcję wyświetlania filmu na pełnym ekranie?
Niedługo wrzucę "Loose Change". Tylko kurde nie znalazłem nigdzie wersji w rozdzielczości DVD, a jedynie jakieś małe VCD :/ A to DVD, które mam, to starsza wersja inaczej zmontowana...
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Post autor: Spooky Fox »

Ivellios, posiadam Loose Change - Final Cut. Najnowszy, najbardziej dopracowany. Oprócz tego posiadam inne filmy, w których autorzy wręcz proszą, aby rozpowszechniac je jak największej ilości ludzi...

EndGame - Blueprint For Global Enslavement
Esoteric Agenda
Loose Change - Final Cut
The Obama Deception
The Great Global Warming Swindle
Zeitgeist Final Edition
The Iluminati vol.1

Wszystkie są z dodatkowymi napisami i w formacie .avi. Jakbyś czegoś z tego potrzebował, to daj znac.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Spooky Fox, a ten LS Final Cut to jest wersja z lektorem, czy z napisami?

Co do pozostałych filmów, to jestem jak najbardziej zainteresowany :D
Dałbyś radę to wgrać na serwer Paranormalium poprzez FTP? Mogę do tego celu utworzyć specjalne konto FTP i dać namiary na PW.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Ivellios, stety/niestety, wszystkie są z napisami. Nie lubię, jak mi tego rodzaju filmy czyta jakiś Roch Siemianowski czy jakiś inny Andrzej Matul. Mogę to zgrac, tylko potrzebowałbym jakichś namiarów, bo osobiście nigdy żadnych filmów nie zrzucałem na neta. Jak coś, to czekam na PW.

Aha i jeszcze jedno. Mam film opisujący amerykańską służbę zdrowia. Przezajebisty film znanego skądinąd Michaela Moora, opisujący groteskowe wręcz działanie służb medycznych w USA. Bardzo, bardzo ciekawy, ale nie wiem, czy jest to film typu "rozpowszechniaj ile wlezie". Musiałbym poszukac na necie.

Tak czy inaczej, jak coś, to czekam na pewu od Ciebie.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Spooky Fox, utworzyłem już konto FTP, zajrzyj na pw.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Iv, wyślij mi jeszcze pw po kolei co i jak mam robic. Gdzie mam wejsc po co i dlaczego, bo wstyd się przyznac, nigdy przedtem czegoś takiego nie robiłem.

Aha i mam nadzieję, że to nie problem, że film jest w .avi?
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

A mógłbyś przetestować opcję wyświetlania filmu na pełnym ekranie?
U mnie nie działa, inne opcje są ok, ale ta nie
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Arek, a jaką masz przeglądarkę? (i jakiego Windowsa, bo to może też być wina systemu) U mnie na Operze w Win XP tryb pełnoekranowy działa bez zarzutu.

Spooky Fox, odbierz pw. Co do avi, to żaden problem ;)
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

U mnie też Win XP, przeglądarkę mam AOL 9.0, spróbowałem także przez IE (Google lol)i to samo. Ale może to być coś z moim komputerem , jakiś wirus się tu niekiedy pląta i życie utrudnia. Niech inni sprawdzą i potwierdzą czy się otwiera
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 08:11 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Arek pisze:Ale może to być coś z moim komputerem , jakiś wirus się tu niekiedy pląta i życie utrudnia.
:kosci: to weźże zrób sobie formata na c: :bumbum: :D :D
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Spooky Fox, na serwerze już siedzi Loose Change w wersji z polskim lektorem. Orientujesz się może, czy to jest ta wersja "final cut", czy jakaś wcześniejsza?

Jakby coś to Final Cut też ściągam ;) Zajrzyj na pw za chwilę.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

No więc tak.

1) Nie jest to wersja Final Cut. Jest to jedna z pierwszych wersji, jakie się pokazały. Dużo nieścisłości i ogólnie film robiony "na szybcika". Ukazuje tylko to, że 11 września rzeczywiście było coś nie tak.

2) Lektor mnie strasznie wku*wia. Jest taki bezpłciowy. Poza tym, osobiście wychodzę z założenia, że oglądanie takich filmów z lektorem to jak jeśc hamburgera z majonezem.

3) Wysłałem Ci już wszystko. Za niedługo dostaniesz pewu. Zobacz co i jak.

4) Tylko od Ciebie zależy, którą edycję wrzucisz. Jedna jest dobra dla tych, którzy szanują język, druga dla tych, co nie potrafią czytac :D <żart>

Jutro postaram się zarzucic "The Obama Deception" i "Great Global Warming Swindle". Może jeszcze Esoteric Agenda albo Zeitgeist Final Edition. Dzisiaj już raczej nie, bo mam odpaloną kilkanaście potrzebnych stron w Operze, Internet Explorera bo mi na operze do paranormalium nie chcę się zalogowac, zarzucam Ci filmy na serwer, ściągam MMORPG z neta, demo najnowszego need for speeda i mam odpalonego bittorrenta i DC++...

A...i do tego wszystkiego cisnę w RaceDriver GRID... :kosci: więc mój komputer nie wie, co ma w tej chwili robic, a procesor, jak przed chwilą sprawdzałem, ma 80 stopni celsjusza. Nie słyszę nic, tylko działanie ochnastu wentylatorów pod obudową, która ociepla mi stopy ;)

Więc w chwili obecnej zanim coś mi się na necie odpali, to mogę sobie kawy zrobic. Przed chwilą pisała do mnie DanaS na gg, to wieści docierały do mnie po ładnych kilkunastu sekundach, więc rozumiesz, o co mi chodzi, prawda? :D
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Rozumiem cię doskonale :D

Co do napisów do filmów, okazuje się, że odtwarzacz ma możliwość pokazywania napisów zapisanych w pliku XML. Tylko format tych napisów jest jakiś dziwny i jeszcze do końca go nie zdążyłem rozgryźć.
Ale przynajmniej nie trzeba się "bawić" we wklejanie napisów do filmu :P

Z tym Loose Change Final Cut narazie się wstrzymam, trza będzie połączyć dwa pliki w jeden. Tak więc narazie na stronie gości sama wersja z lektorem, potem będę dodawał następne filmy, LCFC na końcu.
Awatar użytkownika
Spooky Fox
Administrator
Administrator

Ivellios pisze:Tak więc narazie na stronie gości sama wersja z lektorem, potem będę dodawał następne filmy, LCFC na końcu.
:bumbum:

To zamiast tego miałbyś już wrzucone dwa inne filmy...:poke:

Dobra. Endgame jest już wrzucony. Jutro wrzucę dwa, może jak zaszaleję, to nawet trzy filmy.

Wróć do „Ogólna dyskusja o Radiu Paranormalium”