Paranormalium - plany na najbliższe miesiące

Propozycje nowych audycji, tematów, itd. oraz uwagi i propozycje dotyczące działania strony
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Paranormalium - plany na najbliższe miesiące

Post autor: Ivellios »

Wychodzę z założenia, że warto czasem poinformować userów o nadchodzących zmianach w serwisie, dlatego postanowiłem założyć ten temat :P

Najważniejsza sprawa. Prawdopodobnie w najbliższym czasie Paranormalium czeka przeprowadzka na nowy serwer (o ile nie uda mi się do tego czasu złapać kontaktu z administracją obecnego serwera). Na obecnym serwerze za kilka tygodni kończy mi się ważność konta i gdyby 1 lipca zostało ono uśpione, mielibyśmy nie lada kłopot - wtedy serwis prawdopodobnie na bardzo długi czas zniknąłby z internetu, podobny los spotkałby KryptoZoo i parę innych hostowanych na tym koncie stron. Już nie wspominam o licznych problemach technicznych typu padająca kilkanaście razy dziennie baza danych...

Narazie przyglądam się ofercie na http://firehost.pl/ Z nowych serwerów to to narazie jest u mnie faworyt. Napisałem do ich obsługi z pytaniem o możliwość przetestowania u nich konta, jeśli będzie wszystko ok to już nawet nie będę tracił nerwów na dzwonienie do adminów obecnego serwera, tylko wykupuję konto na FireHost...

Kolejna sprawa - audycje MP3. Otóż serwer, na którym dotychczas hostowane były pliki, zakończył działalność, nie informując o tym użytkowników. W chwili obecnej poszukuję serwera, na którym mógłbym wgrać spowrotem wszystkie audycje.
Zauważyłem, że pewien dobry człowiek wgrał co najmniej część audycji Paranormalium na serwer wrzuta.pl - może uda mi się ściągnąć stamtąd bezpośrednie linki do plików, wtedy nie będę musiał nowego serwera szukać :P

Jeśli ktoś posiada na dysku ściągnięte audycje MP3 (mój dysk kiedyś uległ awarii i wskutek tego część audycji musiałem montować na nowo), to byłbym wdzięczny za wrzucenie ich na jakiegoś Rapidshare'a :)

To narazie tyle. Jeśli pojawi się jeszcze jakaś warta wspomnienia sprawa, to napiszę w tym temacie.
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Re: Paranormalium - plany na najbliższe miesiące

Post autor: Spock »

Oto jak ścągnąć plik z wrzuty:

- wchodzimy na wrzute
- znajdujemy interesujący nas utwór
- Spoglądamy na pasek adresu:

http://ms23.wrzuta.pl/audio/0Ha8onOID6E/paranormalium_-_stacje_numeryczne

- Zmieniamy pasek adresu na:

http://ms23.wrzuta.pl/sr/f/0Ha8onOID6E/paranormalium_-_stacje_numeryczne

- Jest to bezpośredni link do pliku

W ten sposób można ściągać pliki z muzyką. Filmy ściąga się podobnie, z tym że stosuje się inną podmianę.
Trzeba pamiętać, że administatorzy wrzuty co jakiś czas zmieniają "zabezpieczenie", i za jakiś czas może się okazać że adres wygląda inaczej. Ale zasadnicza metoda raczej nie ulega zmianie :)
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak:

Mam upatrzone konto w http://prohost.pl/ (firehosta sobie odpuściłem - firma działa dopiero od 2008, więc doświadczenie zapewne mają niewielkie, może się okazać że to krzak jakiś), parametry: 10 gb miejsca na dysku, 200 gb transferu miesięcznie, php, baza danych i inne standardowe sprawy. Co mnie jednak pozytywnie zaskoczyło to szybkość odpowiedzi na maile - nie wiem czy to człowiek odpisuje, czy oprogramowanie analizujące pytania, niemniej jednak odpowiedź przychodzi po gdzieś dwóch minutach od wysłania pytania :P
Mają tez w panelu statystyki obciążenia serwera - rzecz bardzo ważna.
Cieszą się dość dobrą opinią na forach webmasterskich.

Wkrótce założę tam konto do testów, jeśli wszystko będzie ok, to niedługo rozpocznę przenosiny. Przeniosę tam wszystkie strony - Paranormalium, KryptoZoo, Life-After-Life oraz kilka mniejszych stron.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Konto już założyłem. Testuję ;)

Wkrótce wgram tam backup danych z obecnego serwera i sprawdzę, czy wszystko jest ok, jeśli tak - przeniosę tam cały serwis.

Z informacji najnowszych warto wspomnieć również o tym, iż na nowym serwerze będzie możliwość składowania plików udostępnionych w dziale DOWNLOAD - a więc znikną problemy z niedziałającym Paranormalium Offline, niedostępnymi audycjami itd.

Chciałby ktoś przetestować nowy serwer? Wgrałem tam na próbę pliki Paranormalium Offline, na PW mogę podać adres ;)
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Obecnie trwają testy sprawdzające, jakie obciążenie na nowym serwerze będzie generowało Paranormalium.
Jeśli będzie wszystko ok, to niedługo przeniosę wszystko na nowy serwer.
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Przeniosłem już wszystkie pliki, w weekend jeszcze tylko wgram na nowym serwerze kopię bazy danych i pozamieniam wpisy w DNS'ach. I możemy ruszać z nowym serwerem :P

Z bazą danych już trochę się pobawiłem, był problem z polskimi literami, ale już go rozwiązałem.

Obecnie wrzucam na serwer pliki z downloadu - a więc audycje MP3, Paranormalium Offline i parę innych rzeczy.

Parę informacji o nowym serwerze:
Firma: Prohost.pl
Producent serwera: DELL

Parametry wykupionego przeze mnie hostingu:

Pojemność Dysku: 10 GB
Transfer Miesięczny: 200 GB
Transfer Roczny: 2400 GB
Bazy MySQL i PostgreSQL: Ilość Nielimitowana
PHP4 PHP5 CGI PERL SSI: Tak

Wróć do „Ogólna dyskusja o Radiu Paranormalium”