sen stanowi 1/3 naszego życia.. są różne nawet i książki poświęcone tematyce snu, próbujące wytłumaczyć dane sny, i wyjaśniać ich znaczenie.. osobiście podchodzę do tego sceptycznie, twierdząc ze jest to po prostu nasza podświadoma wyobraźnia, wygrawerowana podczas spoczynku umysłu jakim jest sen, i nad którą nie mamy kontroli, bo w śnie zdarzyć się może wszystko.
Nawet gdzieś kiedyś czytałem o przeprowadzonych eksperymentach, które miały na celu udowodnienie rzekomego opuszczania ciał podczas snu..
eksperymenty wyszły negatywnie..
Swiat snów jest naszym drugim domem w doczesnym życiu?
-
FaKtoMaaN
- Dyskusjoholik

-
DanaS
- Senior forum

Re: Swiat snów jest naszym drugim domem w doczesnym życiu?
Popieram Cię Fakto. Sen jest tylko projekcją naszych przeżyć, marzeń i pragnień. Czasami jest ukojeniem a czasami jest przerażającym doświadczeniem. Jednak czasami sobie myślałam, jakby to wyglądało, gdyby snów nie było. Gdyby człowiek zasypiał i zapadał się w swego rodzaju czarną dziurę...Nie chciałabym tak śnić. Czasami, kiedy zdarzają się noce, że nic mi się nie śni (a przynajmniej rano nic nie pamiętam) czuję się bardziej zmęczona i sfrustrowana niż kiedy się kładłam. Może sny to naturalny sposób psychiki żebyśmy nie pofiksowali 
-
DanaS
- Senior forum

Co nie zmienia faktu, że sen ma właściwości regeneracyjne i lecznicze. Nie można więc całkiem wykluczyć czynnika "cielesnego". To, że my śnimy wcale nie znaczy ze nasz ogranizm odpoczywa w dosłownym tego słowa znaczeniu.
-
DanaS
- Senior forum

Ciało nie jest w bezruchu. Poruszasz się. Bezwiednie nawet przerwacasz się z boku na bok. Poza tym co jakiś czas (może nawet o tym nie wiesz) doświadczasz mimowolnego skurczu różnych grup mięśni, co jest skutkiem tego, że jeśli głęboko śpisz to czasami umysł będzie odbiera stan snu jako letarg, paraliż lub (nawet) śmierć i poza Twoją wolą pobudza ciało. Może czułeś czasami jak przez samym zaśnięciem drga Ci mimowolnie ręka lub noga. Więc jakbyś nie patrzył, ciało wcale nie jest w bezruchu (spóbuj to pojęcie wytłumaczyć lunatykowi na przykład).
-
DanaS
- Senior forum

Odłącza się bo tracisz kontakt z rzeczywistością. Nie można porównywać jawy ze snem. Sen jest konieczny żebyśmy się zregenerowali po dniu. Żeby oczy i mięśnie mogły odpocząć. Jednak Twoje teorie jak dla mnie sa trochę na wyrost.