Kwiat paproci
-
- Forumowy maniak
Kwiat paproci
Wszyscy chyba slyszeli/czytali o magicznym kwiacie paproci, ktory rosl tylko przez jendna (najkrotsza) naoc w roku. ten, ktoremu się udalo (i znalazl ta magiczna manifestacje sil przyrody), mial juz do konca swych dni zyc w dostatku i szczesciu.
Ja na prawde, zdaje sobie sprawe, ze to tylko legenda! ale wiem tez, ze roslimy maja duzy potencjal energetyczny (choc niektorzy magowie chaosu go raczej lekcewaza ). zdaje sobie tez sprawe z tego, ze kazda roslinka ma indywidualna moc, ktora moze nas wspomoc w "tej i tej" potrzebie, ale z "tym i tym" zadaniem miala by juz problem...
Wiem, jak zwykle ciezko dojs, o co mi tak na prawde chodzi, aletego przejde do konkretow.
Jakie sa wasze doswiadczenia z energiami roslin? moze macie swoje ulubione roslinki? co wiecie na temat ich mocy? w czym moga nas wesprzec?
Ale temat ten chcialabym poswiecic tez i ziolom (przyprawa?), ktore tez maja swoje szczegolne wlasciwosci...
Mam od pewnego czasu niezmiernie wielka potrzebe zalozenia swojego "domowego ogrodka" i doszlam do wniosku, ze to, jakich roslineg uzyje, tez moze miec wplyw na moje zycie ezoteryczne. moze mielibyscie jakies sugestje?
Ja na prawde, zdaje sobie sprawe, ze to tylko legenda! ale wiem tez, ze roslimy maja duzy potencjal energetyczny (choc niektorzy magowie chaosu go raczej lekcewaza ). zdaje sobie tez sprawe z tego, ze kazda roslinka ma indywidualna moc, ktora moze nas wspomoc w "tej i tej" potrzebie, ale z "tym i tym" zadaniem miala by juz problem...
Wiem, jak zwykle ciezko dojs, o co mi tak na prawde chodzi, aletego przejde do konkretow.
Jakie sa wasze doswiadczenia z energiami roslin? moze macie swoje ulubione roslinki? co wiecie na temat ich mocy? w czym moga nas wesprzec?
Ale temat ten chcialabym poswiecic tez i ziolom (przyprawa?), ktore tez maja swoje szczegolne wlasciwosci...
Mam od pewnego czasu niezmiernie wielka potrzebe zalozenia swojego "domowego ogrodka" i doszlam do wniosku, ze to, jakich roslineg uzyje, tez moze miec wplyw na moje zycie ezoteryczne. moze mielibyscie jakies sugestje?
Muszę Ci powiedzieć Kura, że masz bardzo ciekawe podejście do życia... Ten zielarski ogródek to dobry pomysł. Dobrze jest używać w magii ziół, które samemu się znajdzie bądź jeszcze lepiej- wyhoduje. Jedno z ziół, które mogę polecić, to mięta. Jest to bardzo uniwersalna roślina i ma wiele zastosowań. Tak sobie myślę, że dobrze jest mieć również zioła/przyprawy na wyjątkowe ryty, jak np. gałka muszkatołowa... :D :D :D
-
- Forumowy maniak
Oj tak. mietk dobra na kasiore, namietnosc, no i zgage...Skóra 66 pisze:Jedno z ziół, które mogę polecić, to mięta.
ja mam ziolka w swoim kuferku. tak, zeby byly pod reka i zeby byly oddzielone od tych "kuchennych". wiem, ze zupelnie uniwersany jest rozmaryn. chciala bym zrobic sobie taki zupelnie moj "magiczny" ogrodek... tylko, ze za kilka miesiecy przeprowadzam się na strych i bedzie tam dosc ciemno, dla tego mam problemy z doborem roslinek... wiem, ze paprotki maja moc ochronna (i chyba jeszcze jakas inna...?), wiem, ze bluszcz tez by się nadal... ale musze jeszcze "poszperac" tu i tam.
-
- Forumowy maniak
-
- Forumowy maniak
-
- Forumowy maniak
Zapamietam...Zielony.28 pisze:seler - kożeń miłości o działaniu podobnym jak mandragora - wzmaga testosteron
Dziekuje CzarodziejuZielony.28 pisze:Kuro strzał w 10 z tym tematem...
No co?!?! tobie się przynajmniej nie dostanie! mam nie jest zelektronifikowana (nie kozysta z kompa)Skóra 66 pisze:Cytat:
o! juz wiem! jak by co, to zwale wine na kolege z forum
Oj Kura, Kura...
-
- Forumowy maniak
Napisze, napisze, jesli tylko bedzie sposobnosc skorzystac z deseru
a czy byl on juz stosowany...?
ale jesli juz zeszlo na takowez tory, to ja tez mam cos... ale to raczej dla pan. to znaczy dla pan majacych problem z panami i dla panow, ktorzy chca, ale...
Przepis ten jest na herbatke....
2 porcje rumianku
1 porcja czerwonej rozy
1-2 porcje czerwonej herbatki "vitax'u"
nie co czerwonego wina (polwytrawne)
oslodzic miodem
niestety nie stosowalam, bo moj mezczyzna nie trawi zadnych zolek... (ech...! i musialam polegac jak do tej pory na moim kurzym uroku na szczescie, jak do tej pory to wystarczalo )
a przepis ten dostalam do mojej znajomej Wiedzmy, ktorej bardzo dziekuje. moze uda mi się cos jeszcze od niej "wyciagnac"...
a czy byl on juz stosowany...?
ale jesli juz zeszlo na takowez tory, to ja tez mam cos... ale to raczej dla pan. to znaczy dla pan majacych problem z panami i dla panow, ktorzy chca, ale...
Przepis ten jest na herbatke....
2 porcje rumianku
1 porcja czerwonej rozy
1-2 porcje czerwonej herbatki "vitax'u"
nie co czerwonego wina (polwytrawne)
oslodzic miodem
niestety nie stosowalam, bo moj mezczyzna nie trawi zadnych zolek... (ech...! i musialam polegac jak do tej pory na moim kurzym uroku na szczescie, jak do tej pory to wystarczalo )
a przepis ten dostalam do mojej znajomej Wiedzmy, ktorej bardzo dziekuje. moze uda mi się cos jeszcze od niej "wyciagnac"...
-
- Forumowy maniak
-
- Forumowy maniak
Wiesz Villemo...Jak Ci zapewne wiadomo, w Karpaczu są Karkonosze, w tych, że górach jest szczy zwany Samotnia. Piękna kraina... :)no i pytanko... gdzie moge znaleść pokrzyk?
Jest tam taki duży staw, schronisko i skały. Kiedy będziesz z pod tego schroniska patrzyła na południe, dojrzysz skałę w kształcie wielkiej bramy. Na szczycie tejże skały rośnie pokrzyk(Wilcza jagoda). Skąd wiem? Bom sam znalazł...znaki mnie poprowadziły... 8)