LD - pytania i odpowiedzi
-
- Administrator
Lucid Dreams
Pokrótce wyjaśniam, o co biega.
Zasypiasz. Jesteś w jakimś miejscu, nie wiesz, że tak naprawdę śpisz. Wszystko wokół Ciebie wykonuje Twoje rozkazy, nawet wtedy, gdy ich nie wymawiasz na głos. Po prostu rządzisz wszystkim, co wokół Ciebie. W pewnym momencie zdajesz sobie sprawę z tego, że to sen, i budzisz się...
Mnie się to zdarza dość często.
A Ty, miewasz czasem takie przeżycia
Zasypiasz. Jesteś w jakimś miejscu, nie wiesz, że tak naprawdę śpisz. Wszystko wokół Ciebie wykonuje Twoje rozkazy, nawet wtedy, gdy ich nie wymawiasz na głos. Po prostu rządzisz wszystkim, co wokół Ciebie. W pewnym momencie zdajesz sobie sprawę z tego, że to sen, i budzisz się...
Mnie się to zdarza dość często.
A Ty, miewasz czasem takie przeżycia
Ostatnio zmieniony 2005-06-13, 09:23 przez Ivellios, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Tiaa.. To się niestety dość rzadko zdarza, ale czasami.. Kiedyś, jak miałem 10 lat i miałem dużo koszmarów, próbowałem świadomie przejmować kontrolę nad snem i nawet 2 razy mi się udało. Ale za każdym razem w umysł nagle wbijała mi się tabliczka "to rzeczywistość. nie możesz kontrolować rzeczywistośći" i się budziłem
-
- Administrator
[LD] Techniki wejścia w stan LD
Jak wchodzisz w sen kontrolowany
Ja, jeśli mam takie widzimisię ( ), w Lucid Dream wchodzę, przed snem myśląc o czymś baaardzo intensywnie... zasypiam i mam pełną kontrolę nad tym, co wokół mnie się "dzieje"
Ja, jeśli mam takie widzimisię ( ), w Lucid Dream wchodzę, przed snem myśląc o czymś baaardzo intensywnie... zasypiam i mam pełną kontrolę nad tym, co wokół mnie się "dzieje"
Ostatnio zmieniony 2005-06-13, 09:23 przez Ivellios, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Tropiciel tematów
-
- Tropiciel tematów
Tak, najszybciej jest uzyskac LD gdy przed zasnieciem intensywnie myslimy, marzymy o czyms, ale zdarza się- bynajmniej mi się zdarzalo, ze snilam nieswiadomie i dopiero w czasie trwania takiego snu wracala moja swiadomosc- jest to stan tuz przed wybudzeniem i naprawde mocno trzeba się skupic, zeby się nie wybudzic a dalej snic swiadomie...
-
- Aktywny pisacz
-
- Administrator
-
- Senior forum
-
- Nowa Krew
-
- Nowa Krew
U mnie też się coś takiego zdarza...Spotkało mnie coś takiego. Śniła mi się osoba, którą uwielbiam. Dotknęła mnie w rękę, a ja rano się budzą pamiętałam ciepło i delikatność tej dłoni. Takie przyjmne, ale niestety nie prawdziwe tylko zwykła wyobraĽnia, która niedługo mnie chyba przerośnie w tych snach;)
Ale jakoś nie mogę wejść ani w OOBE, ani w LD :-(
-
- Administrator
-
- Aktywny pisacz
-
- Administrator
-
- Administrator
WILD
WILD jest specyficznym rodzajem LD, który wywołujemy poprzez bezpośrednie przejście z jawy w sen, nie tracąc przy tym świadomości. Zazwyczaj robimy to w środku nocy, po zamierzonym przebudzeniu. Wskazane jest wtedy usiąść i przez conajmniej kilkanaście minut poczytać na jakikolwiek temat (najlepiej o LD:). Następnie, bez przerwy w świadomości (bez zasypiania, albo inaczej zachowujemy świadomość w trakcie zasypiania) zagłębiamy się w sen. Metoda ta charakteryzuje się dużą intensywnością, wysokim poziomem świadomości i łatwością wpływania na bieg snu. Jest to najintensywniejszy i najprzyjemniejszy rodzaj świadomego snu. Mimo że faza REM (ta w której mają miejsce sny) pojawia się ok. 45 min. po zaśnięciu jeśli przyglądniesz się grafowi, który zamieściliśmy wcześniej, każdy sen rozpoczyna się od bardzo krótkiej (wręcz kilkudziesięciosekundowej) fazy REM i mimo trudności jakich wymaga wejście w taki sen, to warte są one każdych włożonych w to kosztów. Choćbyś przeżył(a) tylko jeden taki sen już nigdy go nie zapomnisz!
Polecam ten artykuł:
http://members.lycos.co.uk/alkagdyniank ... e.php?id=6
Polecam ten artykuł:
http://members.lycos.co.uk/alkagdyniank ... e.php?id=6