Paulo Coelho
-
- Aktywny pisacz
Paulo Coelho
Po przeczytaniu Alchemika uwazam Paulo Coelho za tego, ktory wie. Jego ksiazka pelna jest podstawowej magii i prawdy. Co myslicie?
Mysle, ze temat zachacza o filozofie, wiec tu go umiescilam.
Mysle, ze temat zachacza o filozofie, wiec tu go umiescilam.
-
- Tropiciel tematów
-
- Aktywny pisacz
-
- Tropiciel tematów
-
- Aktywny pisacz
Zgadza się:) popieram. ja bardzo rzadko czytam cos z kompa, ale "na wszelki wypadek" gromadze kolekcje ebookow, tym bardizejj, ze nieraz nie stac mnie na nowa ksiazke, a poniewaz nie pochodze z miasta, w ktorym mieszkam, moge korzystac z bibliotek wylacznie uniwersyteckich, w ktorych latami trzeba czekac na niektore ksiazki:)
Ale w tym miesiacu planuje zakupic albo Zahira, albo Piata gore, zobacze jeszcze. Oprocz tego naukowe opracowanie alfabetow i jezykow magicznych
Ale w tym miesiacu planuje zakupic albo Zahira, albo Piata gore, zobacze jeszcze. Oprocz tego naukowe opracowanie alfabetow i jezykow magicznych
Mój temat na prezentację maturalną z polskiego brzmi: "Przedstaw wizerunek Boga w wybranych książkach Paulo Coelho." Miło, że taki temat na tym forum się poajwił Mnie Alchemik nie przypadł do gustu... Był jak dla mnie zbyt banalny... Książka ciekawie napisana, ale nie wyniosłem z niej nic nowego. Jednakże "Pielgrzym" szczególnie mi przypadł do gustu Bardzo głęboka książka, która tworzy niesamowity kontrast do "Alchemika". Może dlatego, że jest ona formą autobiografii, a nie fikcją z palca wyssaną W młodość miałem także przeczytać inną książkę Paulo Coelho pt."Weronika postanawia umrzeć" Sporo z niej wyniosłem... ach te lata dorastania "Wojownika Światła" nie czytałem... jakoś nie miałem okazji. "Demon i Panna Prym" to również dość interesująca ksiązka... Przedstawia w sposób dość kontrowersyjny odwieczny problem dualizmu religijnego. "Piąta Góra" z koleji to jak dla mnie nic specjalnego. Jestem ciekaw tej nowej ksiązki tegoż autora "Zahir". Jak ktoś będzie coś wiedział to niech da znać
P.S Jeżeli ktoś natknie się na jakieś linki z opracowaniem książek Paulo Coelho to byłbym bardzo wdzięczny gdyby jakoś mi je przekazał (np. w tym temacie ).
Pozdrawiam
P.S Jeżeli ktoś natknie się na jakieś linki z opracowaniem książek Paulo Coelho to byłbym bardzo wdzięczny gdyby jakoś mi je przekazał (np. w tym temacie ).
Pozdrawiam
-
- Tropiciel tematów
-
- Aktywny pisacz
-
- Tropiciel tematów
-
- Tropiciel tematów
-
- Tropiciel tematów
Czy przyjemne ... kwestja gustu i przyzwyczajenia
Grunt, że sprowadza szybko człowieka na ziemię :P
[ Dodano: 2005-12-17, 14:56 ]
Post pod postem, ale inna zupełnie treść
Skończyłem Pielgrzyma
Książka uniwersalna i zapewne jeszcze kilka razy ją przeczytam nim do mnie dojdzie w całości jej sens Ostatnie przemyślenia i wnioski dotyczące poszukiwania miecza sprawiły, że mam znowu wiele do przemyślenia i zrozumiałem móje zniechęcenie po osiągnięciu celu ...
Polecam każdemu Szczególnie czytelnikom praktykującym
[ Dodano: 2005-12-17, 14:57 ]
A juz myślełem, że będzie 1 więcej
Grunt, że sprowadza szybko człowieka na ziemię :P
[ Dodano: 2005-12-17, 14:56 ]
Post pod postem, ale inna zupełnie treść
Skończyłem Pielgrzyma
Książka uniwersalna i zapewne jeszcze kilka razy ją przeczytam nim do mnie dojdzie w całości jej sens Ostatnie przemyślenia i wnioski dotyczące poszukiwania miecza sprawiły, że mam znowu wiele do przemyślenia i zrozumiałem móje zniechęcenie po osiągnięciu celu ...
Polecam każdemu Szczególnie czytelnikom praktykującym
[ Dodano: 2005-12-17, 14:57 ]
A juz myślełem, że będzie 1 więcej
-
- Nowa Krew
-
- Aktywny pisacz
Aditya, ja też się zawsze nad tym zastanawiałam nie znosze tego autora, owszem, jego książki czyta się szybko łatwo i przyjemnie , ale denerwuje mnie to, ze te 'przesłania' które jak dla mnie i tak nie są specjalnie wygórowane, są podane tak dosłownie, jakby były kierowane do tępego odbiorcy (bez obrazy, wcale a wcale nie uważam ze ludzie którzy czytają jego książki są tepi !!!) Ja generalnie preferuję , nie tylko w literaturze, ale i w filmie, czy sztuce , dzieła, które wymagają ode mnie wysiłku umysłowego czy emocjonalnego, aby je przetrawić. Miałam kieds przyjemność rozmawiać ze znawcą literatury na temat Paulo Coelho i na temat fenomenu jego książek, bo warto zauważyć , że nie we wszystkich krajach odniósł on taki sukces jak w Polsce. Nie będę tu przytaczać całej rozmowy, tym bardziej, że moim celem broń boze nie jest zniechecanie kogokolwiek do czytania tej literatury , jednak doszliśmy do wniosku iż to , jak poszczególne nacje odbieraja książki tego pana, zależy od usposobienia poszczególnych ludności.
Już nie będę więcej przynudzać Miłej lektury życzę tym, którzy lubią te książki
Już nie będę więcej przynudzać Miłej lektury życzę tym, którzy lubią te książki
-
- Aktywny pisacz
to jest forum, wymieniamy się pogladami, to normalne, ze sa rozne:) ja kocham Coelho, bo on znajduje wszechswiat w ziarnku piasku. wszystkie rzeczy, ktore sa tak proste, on pokazuje jako proste. wokol wszystkich tych prawd urosly przez wieki grube plaszcze filozofii i analiz, a zupelnie niepotrzebnie. alchemik to moja biblia. ta ksiazka najprosciej mowi o tym, co jest najtrudniejsze, bo najprostsze.
-
- Tropiciel tematów