Zgadzam się...Tylko wkurzające jest to, że większość ich nie rozróżnia i potem chrzanią, że ci prawdziwi sataniści składają ofiary ble ble bleDorregaray pisze:"szatanizm" o ile mozna to tak nazwac to kreowany przez Spektakl wizerunek mhrocznych zlych i gothyckich "satanistow" <- pozerow. Udajacych, ze czcza szatana (nie wiedzac nawet ze w satanizmie jest on tylko symbolem, nie osoba) po to by byc mhrocznymi i gothyckimi...
Satanizm
Dokładnie...a najbardziej popularnym stwierdzeniem jest to, że składają w ofierze dzieci - a przecież dzieci są przez satanistów cenione za to, że mają niczym nie skażone podejście do życia, czysta intuicyjne, instynktowne, pozbawione uprzedzeń...Ludzie z wiekiem to tracą, a potem starają się do tego stanu powrócić.Dorregaray pisze:biorac pod uwage ze filozofia LaVeya (tego od satanizmu, dla niekumatych) zakazuje zabijania w innym celu niz pokarm lub samoobrona...
tak to juz jest operowane mitami co do niewygodnych dla norm spolecznych (Spektaklu) rzeczy/organizacji. Sataniscy mysla i sa poza Spektaklem to trzeba ich zgnoic, zrobic mit, ze sa zli...
Jeszcze co do tematu, to spotkalem się z podzialem satanizmu na:
-racjonalistyczny (Szatan-symbol, wolność, swoboda; LaVey)
-okultystyczny (Szatan, jako realnie istniejącej postaci, wykorzystanie teorii magyicznych, wierzeń pogańskich/egipskich, Temple of Set)
- lucyferianizm (najstarsza odmiana, Szatan, jako bóg/posłaniec prawdsziwego boga występujący przeciw biblijnemu uzurpatorowi, celebracja Lucyfera)
Z tego ostatniego nurtu ponoć wywodzi się demonolatria (oddawanie czci demonom).
pozdrowienia dla akati ktora ten podzial gdzies napisala ;-)
Jeszcze co do tematu, to spotkalem się z podzialem satanizmu na:
-racjonalistyczny (Szatan-symbol, wolność, swoboda; LaVey)
-okultystyczny (Szatan, jako realnie istniejącej postaci, wykorzystanie teorii magyicznych, wierzeń pogańskich/egipskich, Temple of Set)
- lucyferianizm (najstarsza odmiana, Szatan, jako bóg/posłaniec prawdsziwego boga występujący przeciw biblijnemu uzurpatorowi, celebracja Lucyfera)
Z tego ostatniego nurtu ponoć wywodzi się demonolatria (oddawanie czci demonom).
pozdrowienia dla akati ktora ten podzial gdzies napisala ;-)
-
- Administrator
Będę się upierał że "prawdziwszy" jest jednak ten odłam satanizmu któego wyznawcy palą kościoły, niszczą nagrobki i zabijają zwierzęta. To właśnie on jest historycznie najstarszy. W średnioweczu, kiedy to pojawiły się kulty zła, mało kto był na tyle wykształcony by wymyślec coś mądrzejszego niż krwawe i bluźniercze akty. To raczej LaVey jest jakimś nowomodnym amatorem. Ci najbardziej zatwardziali sataniści gardzą nim i mają za pozera.
-
- Nowa Krew
Błąd. Satanizm w pierwotnej formie był ideologią. Po prostu w centrum jest człowiek, a nie Bóg i to dla siebie, a nie dla Boga i bliźnich żyjemy. Nie było w tym nic związanego z demolowaniem nagrobków, czy mordami.Będę się upierał że "prawdziwszy" jest jednak ten odłam satanizmu któego wyznawcy palą kościoły, niszczą nagrobki i zabijają zwierzęta. To właśnie on jest historycznie najstarszy. W średnioweczu, kiedy to pojawiły się kulty zła, mało kto był na tyle wykształcony by wymyślec coś mądrzejszego niż krwawe i bluźniercze akty. To raczej LaVey jest jakimś nowomodnym amatorem. Ci najbardziej zatwardziali sataniści gardzą nim i mają za pozera.
Taka ideologia szybko spowodowała bunt Kościoła, który chciał za pomocą oszczerst i konfabulacji zniszczyć ten nurt. Kościół zaczął sugerować, że sataniści mordują na czarnych mszach, pijąc następnie krew młodych kociąt i służac szatanowi. Walka z satanizmem skończyła się tym, że większość ludzi, która buntowała się przeciwko Kościołowi wybierała satanizm. Nie znała ideologii satanizmu, tylko to, co mówił o nim Kościół. Stąd wziął się ten odłam. Początkowo satanizm był całkiem niegroźny, ot taka ideologia. Kościół sam stworzył poważnego wroga, rozsiewając czcze mity na ten temat.
-
- Administrator
Na pewno ?
Oto inwokacja ku czci szatana ułozona przez biblijnego Szymona Maga
Niech będzie pochwalony trójkąt, znak Twój i wizerunek głowy kozła świętego
Przystępuę do ołtarza mego boga, który pomści słabych i pokrzywdzonych.
Panie, uchroń mnie przed podstępnym i gwałtownikiem.
Mówili przeciw mnie jęzkiem chytrym
Mowami nienawiści otoczyli mnie i zwalczali mnie niesłusznie
Ustanów nad nimi przekleństwo, a strach niechaj stoi po prawicy jego
Niech dni jego będzie niewiele, a biskupstwo jego niech obejmie inny
Niewolnikami niech będą ich synowie a córki nałożnicami czarnych
Obcy niech zabiorą owoc trudów jego
Gdy sądzon jest, niech wyjdzie potępion, a strach niechaj stoi po prawicy jego
Zaraza niech kąsa ciała ich, a nawet psy niech nie liżą ich ran
Przekleństwo, przekleństwo, przekleństwo na nich aż do siódmego pokolenia
Nie brzmi to zbyt sympatycznie...
Oto inwokacja ku czci szatana ułozona przez biblijnego Szymona Maga
Niech będzie pochwalony trójkąt, znak Twój i wizerunek głowy kozła świętego
Przystępuę do ołtarza mego boga, który pomści słabych i pokrzywdzonych.
Panie, uchroń mnie przed podstępnym i gwałtownikiem.
Mówili przeciw mnie jęzkiem chytrym
Mowami nienawiści otoczyli mnie i zwalczali mnie niesłusznie
Ustanów nad nimi przekleństwo, a strach niechaj stoi po prawicy jego
Niech dni jego będzie niewiele, a biskupstwo jego niech obejmie inny
Niewolnikami niech będą ich synowie a córki nałożnicami czarnych
Obcy niech zabiorą owoc trudów jego
Gdy sądzon jest, niech wyjdzie potępion, a strach niechaj stoi po prawicy jego
Zaraza niech kąsa ciała ich, a nawet psy niech nie liżą ich ran
Przekleństwo, przekleństwo, przekleństwo na nich aż do siódmego pokolenia
Nie brzmi to zbyt sympatycznie...
-
- Nowa Krew
Może wyjdę na laika po zadaniu tego pytania, ale po czym wnosisz, że to do Szatana? I po czym wnosisz, że tekst jest autentyczny. Osobiście uważam, że zdecydowanie bardziej prawdopodobne jest, że to jedna z kościelnych mrzonek, którymi straszono dawnych wiesniaków. Z którego wieku pochodzi tekst? Nie musi być dokładnie. Według mnie kompletnie nie brzmi on staro. Albo przekład pochodzi z przełomu XIX i XX wieku, albo tekst jest bardzo nieudolną mistyfikacją. Poza tym tak:
"trójkąt, znak Twój" - trójkąt, z okiem w środku jest znakiem Boga, nie Szatana
"wizerunek głowy kozła świętego" - nie przypominam sobie żadnych źródeł, według których wizerunkiem Szatana była głowa kozła, a tym bardziej świętego.
"Przystępuę do ołtarza mego boga, który pomści słabych i pokrzywdzonych." - Szatan, wcielenie zła ma mścić słabych i pokrzywdzonych. Coś się nie zgadza.
"Panie, uchroń mnie przed podstępnym i gwałtownikiem.
Mówili przeciw mnie jęzkiem chytrym." - podobnie jak wyżej.
Kompletnie nie brzmi to jak inwokacja do Szatana. Bardziej, jak modlitwa bardzo wkurzonego Katolika, który w emocjach zapomniał o miłosierdziu i przebaczeniu. To też tylko wówczas, jeżeli tekst uznamy za autentyczny, a uważam to za mało prawdopodobne.
"trójkąt, znak Twój" - trójkąt, z okiem w środku jest znakiem Boga, nie Szatana
"wizerunek głowy kozła świętego" - nie przypominam sobie żadnych źródeł, według których wizerunkiem Szatana była głowa kozła, a tym bardziej świętego.
"Przystępuę do ołtarza mego boga, który pomści słabych i pokrzywdzonych." - Szatan, wcielenie zła ma mścić słabych i pokrzywdzonych. Coś się nie zgadza.
"Panie, uchroń mnie przed podstępnym i gwałtownikiem.
Mówili przeciw mnie jęzkiem chytrym." - podobnie jak wyżej.
Kompletnie nie brzmi to jak inwokacja do Szatana. Bardziej, jak modlitwa bardzo wkurzonego Katolika, który w emocjach zapomniał o miłosierdziu i przebaczeniu. To też tylko wówczas, jeżeli tekst uznamy za autentyczny, a uważam to za mało prawdopodobne.
-
- Senior forum
-
- Administrator
-
- Nowa Krew
-
- Senior forum
eh korva, posta mi zjadło.. no nic napisze jeszcze raz, ale krócej..
tak naprawde o sataniźmie nie wiemy niczego, słyszymy tylko to co nam mówią w kościele/tv/radiu a w praktyce moze okazać się to zupełnie co innego, dlatego ze mówić o nic zawsze będą źle dopuki kk będzie mialo jakąś władze, pozatym widzicie.. źle mówiło się też o wielu innych rzeczach które w praktyce wcale nie okazywały się takie jak to mówiono...
a tak pozatym to mam to gdzieś tak jak wszystkie inne głupoty typu bóg czy szatan....
tak naprawde o sataniźmie nie wiemy niczego, słyszymy tylko to co nam mówią w kościele/tv/radiu a w praktyce moze okazać się to zupełnie co innego, dlatego ze mówić o nic zawsze będą źle dopuki kk będzie mialo jakąś władze, pozatym widzicie.. źle mówiło się też o wielu innych rzeczach które w praktyce wcale nie okazywały się takie jak to mówiono...
a tak pozatym to mam to gdzieś tak jak wszystkie inne głupoty typu bóg czy szatan....
-
- Senior forum
-
- Dyskusjoholik
-
- Senior forum
ja tez nieCorvin pisze:Nie miałem na myśli pewnych kultów pogańskich, w

typowa definicjaCorvin pisze:pseudo-sataniści to te zabawne, zbierający się w kupy dzieciaki, ubrane na czarno i składające ofiary z kotów.
juz rozwijam... zanim jeszcze urodzil się la vey, tworca kosciola sztana itd, istnialo i nadal z reszta istnieje chrzescijanstwo, a wraz z nim insytucja policyjno-sądowa zwana inkwizycją, pozniej swietym oficjum, a obecnie kongregacja do spraw nauki i wiaryCorvin pisze:Może rozwiń to nieco.
inkwizycja jest kojarzona glownie z procesami czarownic, chociaz powstala, by walczyc z katarami, albigensami, itd.
jednak procesy czarownic i wilkolakow zdarzaly się rowniez - byly prowadzone przez inkwizycje, ale w znacznej wiekszosci przez pastorów protestanckich, to odlam chrzescijanstwa, jakby nie patrzec
jednym z podstawowych dogmatów chrzescijanstwa jest istnienie diabla, szatana, upadłego anioła, istoty realnej, podobnie jak bog i aniolowie, choc niekoniecznie cielesnej
natomiast w "jedynym i prawdziwym" satanizmie, stworzonym przez la veya, szatan jest tylko symbolem hedonizmu i materializmu
niezaleznie od tego, jak bardzo nie ktos nie lubi chrzescijanstwa i inkwizycji, podwaza wine skazanych, itp. nie mozna stwierdzic, ze skazani ci nie zawinili w zaden sposob - oczywiscie wolnosc wyboru religii jest dla nas oczywista, i nie jest zadnym przestepstwem, dawniej skazywano za to na smierc
zazwyczaj mowi się, ze o czary oskarzano madre staruszki, zbyt ladne dziewczyny, itd ale czesto oskarzano tez zakonnice i mnichow
osoby duchowne, z racji swojego zawodu co nieco o religii wiedziały - odosobnienie prowadzi do zaburzen psychicznych, podobnie jak glodowki i umartwianie się
zdarzaly się przypadki zbiorowych obledów w zakonach - mowiono wtedy o opetaniu, ale to nieistotne, bo oblakani zakonnicy i zakonnice w swoich wyobrazeniach naprawde czcili diabla, tym wiec to było
ich "satanizm" mozna porownac do prymitywnego zachowania twoich pseudosatanistow, zwlaszcza ze koty i koguty, szczegolnie czarne, jako symbol diabla wywodza się ze sredniowiecza
natomiast w XIX wieku rozpowszechnil się satanizm taki jak go dzis w wiekszosci pojmujemy, ze wzgledu na wzrost znaczenia i zaintersowania okultyzmem
wiec pseudo są ci, ktorzy byli pierwsi? dzieciaki o ktorych piszesz to z punktu widzenia katolicyzmu satanisci, ci pierwsi, bo swoim zachowaniem czcza szatana, a nie mozna rozpatrywac satanizmu i innego punktu widzenia, bo szatan jest elementem religii katolickiej, a satanizm jako religia moze byc jedynie religia sztuczna, antyreligia, powstala przez niechec do katolicyzmu
czasy się zmienily, niemniej czarne msze sa starsze od satanizmu la veya, ktorego z system filozoficzny nie uwazam, bo filozofia to z nazwy i zalozenia umilowanie madrosci i nauki, matematyki i glebokich rozwazan, ktorych w zalozeniach la veya brakuje, nie ma tam przeciez pytan o poczatek rzeczy, o nature istnienia, o istote prawdy czy wolnosci... jest istnienie i konsumpcja, nie ma zadnej duchowosci, wiec nie ma religii i filozofii
chyba namieszalam