P.S. Fizyka też jest piękna

Ja z fizyki to wolę popularnonaukowy bełkot i astronomię- z wzorów nigdy nie byłem dobryP.S. Fizyka też jest piękna![]()
To, że uważamy 13 za pechową nie wynika z jej oddziaływania, tylko ze znaczenia kulturowego jakie jej nadano. Gdybyś żył w innej części świata 13 uważałbyś za liczbę świętą, a bałbyś się 4 oznaczającej śmierć. Aroganckie i samolubne jest zwalanie winy za niepowodzenia i nieszczęścia na liczbę jeśli nie jesteś w stanie przyznać, że samemu coś schrzaniłeś.Chciałbym zwróci uwagę, że człowiek zaczął na nie zwracac uwagę dopiero po fakcie. Dopiero po tym, jak połączyli fakty, kiedy im się nie powodziło. I jakoś liczba 13 się najczęściej pojawiała. Może to ustawienia czegokolwiek, co akurat tylko 13 się ustawia tak a nie inaczej, powodując u człowieka jakieś depresjopodobne zachowania. Chowanie tego wszystkie tylko w ludzkim umyśle jest aroganckie i samolubne.
Z tym się zgadzam, jeśli sobie wkręcisz, że coś przynosi pecha, to wszędzie widzisz działanie drabiny, czarnego kota, piątków, potłuczonego lustra itp.To jest wszystko ludzki umysł a nie żaden pech. Utarło się że piątek trzynastego jest pechowy i każdy wstaje rano z łóżka z przeświadczeniem, że musi go spotkać coś złego. Jeśli w coś się wierzy to tak będzie. Ja osobiście nie wierzę ani w piątki, ani w koty ani w drabiny i inne tego typu przesądy i jakoś nigdy mnie nic złego nie spotkało w zawiązku z nimi. Wszystko moim zdaniem zależy od nastawienia człowieka.
Póki co uważam, że Danas, jak zwykle, chrzanisz nie po kolei. Wiesz kiedy to wszystko odszczekam? W czwartek, 13 sierpnia, PO godzinie 18.
O rany, chyba mam deja vu.....Eee...to już moja prywatna sprawa, ale powiem Ci, że albo wszystko odszczekam, albo każe Beacie to zrobic
Po prostu zobaczymy, czy rzeczywiście liczby mają jakieś znaczenie.
DanaS pisze:Nie wiem jak Wy ale ja to widzę w ten sposób, że jeżeli ktoś czyta taką charakterystykę, w której np. jest napisane, że jest przyjacielski czy wesoły to sam szuka w sobie tej cechy. Tak zaprogramowany jest człowiek.