Zmarli

Wszelkie tematy związane z życiem po śmierci, duchami, przeżyciami z pogranicza śmierci, itd. Co się dzieje z nami po śmierci? Przechodzimy w inną rzeczywistość? Wchodzimy do innego ciała? Czy może tylko umieramy i przestajemy istnieć?
Awatar użytkownika
Dagmara
Senior forum
Senior forum

Re: Zmarli

Post autor: Dagmara »

Nieistotna pisze:Sól - ma tak wiele znaczeń symbolicznych, że można wybrać co tylko się chce. Rozsypanie soli odbierane jest również jako zwiastun nieszczęścia, kłótni. Samo rozsypywanie (marnowanie soli) jest również nacechowane pejoratywnie) do wydobycia soli górnicy ryzykują i poświęcają życie.
Sól sama w sobie nie jest smaczna, słona woda nie gasi pragnienia, sól przyłożona do rany pali, połacie soli nad Morzem Martwym czynią krajobraz podobnym do księżycowego. Z tego powodu na Wschodzie oraz u Greków i Rzymian, kiedy chciano zniszczyć jakieś miasto na zawsze, po zdobyciu go i zburzeniu rzucano na ruiny sól.

Wiem, że pod progiem zakopywano łożysko. Rozsypywanie soli jest dla mnie nieco dziwne, była zawsze bardzo cenna.

Ale ja się nie znam na gusłach i zabobonach ;p

Ja też na zabobonach się nie znam, ponieważ zajmuje się ezoteryką, a nie jakimiś zabobonami, a jedno i drugie to dwie różne bajki.
Sól w celach ezoterycznych od dawna była wykorzystywana podczas oczyszczania, czy również ochrony przed negatywnymi energiami.
Tak samo minerały- kamienie szlachetne, które używasz w celach ezoterycznych, czy używasz przykładowo podczas masaży, czy pracy z czakrami, je również oczyszcza się po wszelkich zabiegach wodą z domieszką soli.
Niektórzy tarociści nawet swoje karty oczyszczają solą po danej wróżbie, medytacji itd.
Awatar użytkownika
Kasjusz
Nowa Krew
Nowa Krew

Post autor: Kasjusz »

Dziękuję Ci Nieistotna za ów podpowiedź, do zobaczenia/usłyszenia.
Awatar użytkownika
Słowianka
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Słowianka »

Nie śmiem z Tobą polemizować, wręcz przeciwnie, uczę się na podstawie tego co piszesz. Mam już mój ametyst i wahadełko, pisałam nawet o tym w nowym temacie. Tarot też nie jest mi obcy. To co pisałam o soli, to tylko tłumaczenie, dlaczego mi się tak wydawało.
Zacznę używać soli do celów innych niż kulinarne ^^
I sorry za zabobon. Tak jakoś niefortunnie mi się napisało.

BTW Wahadełko i praca z nim, przeszło moje najśmielsze oczekiwania... wow!
Awatar użytkownika
Dagmara
Senior forum
Senior forum

Post autor: Dagmara »

Wahadełko to naprawdę bardzo dobre narzędzie, ja już z nim pracuje z 11 lat bodajże, nie pamiętam dokładnie :P
I również z jego rezultatów zawsze zadowolona byłam, obecnie mam trzy, z kryształu górskiego do radiestezji, czyli wykrywania żył wodnych, rur, ścieków, negatywnych energii, a nawet bytów astralnych. Drugie z kwarcu dymnego, te wykorzystuje do wróżb praktycznie, oczyszczania aury, czakr, a trzecie (moje pierwsze) to taki kryształek zwykły w kształcie rąbu, ale tego już nie używam praktycznie w ogóle.
Twój temat nowy widziałam właśnie, no ale niestety ostatnio mam mało czasu i nawet nie mam kiedy się w nim obszerniej wypowiedzieć :|

Wróć do „Życie po śmierci”