Propozycja: "wrzuć film z dysku"

Propozycje nowych audycji, tematów, itd. oraz uwagi i propozycje dotyczące działania strony
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Re: Propozycja: "wrzuć film z dysku"

Post autor: Ivellios »

Spooky Fox, po pobraniu każdego filmu na dysk będę go kasował z serwera - coby miejsca na kolejne filmy wystarczyło ;)

Już pobrane:
- Loose Change
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Post autor: Arek »

to weźże zrób sobie formata na c:
U mnie jest więcej do zrobienia ,tylko brak czasu. Jak otwieram drzwi do archiwum i widzę jak tam wygląda to cichutko je zamykam z powrotem :lol: . Kiedyś mi nawali połączenie z netem i będę miał czas by wszystko porobić :P
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Yes, yes, yesss!!! <taniec Kazimierza> :D
Udało mi się zmusić odtwarzacz na Paranormalium do współpracy z napisami w formacie *.srt :D
Spokojnie mogę więc rozpocząć wrzucanie filmów zapodanych na FTP przez Spooky Fox'a. Narazie przekonwertowałem tylko "Loose Change Final Cut", innych filmów nie ruszałem, bo właśnie napisy nie chciały działać. Ale już działają.
Tutaj podgląd na "LCFC":
Obrazek

Arek, słowa "archiwum" lepiej przy mnie nie wypowiadaj. Praktykuję akurat w PKO w Katowicach, w poniedziałek facet pracujący w archiwum zostawił w nim całą stertę różnych umów, aneksów itd i... pojechał na urlop. Nazajutrz kierowniczka poleciła mi to wszystko poukładać (powsadzać do 70 segregatorów w odpowiedniej kolejności, przy czym każdy segregator waży dobre kilka kilogramów), bite dwa dni mi to zajęło (po 7 godzin dziennie) i do teraz mam zakwasy :/ Czuję, że w dalszym ciągu posiadam kręgosłup i że nic mi jeszcze nie odpadło :P
Awatar użytkownika
Arek
Senior forum
Senior forum

Post autor: Arek »

Ja jedynie będę miał zakwasy w prawej ręce od roboty z myszką, ale kiedyś na pewno wszystko poukładam (myślę pozytywnie) lol
Awatar użytkownika
Ivellios
Administrator
Administrator

Okazało się, że żeby serwis nie zdechł z braku transferu (lol), musiałem wprowadzić drobne ograniczenie. Filmy zapisane na serwerze Paranormalium będą dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.

Niezalogowany user zamiast filmu ujrzy formularz logowania, po zalogowaniu zostanie przekierowany do filmu.

Dlaczego tak? Ano dlatego, że zainteresowanie filmami dokumentalnymi w Para. przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Od momentu opublikowania Loose Change ed. 1 z lektorem oglądający zjedli jakieś 30 giga transferu. Odsłon nie liczyłem, ale patrząc na to, że plik z filmem waży 400 mega, to było ich dość sporo. :P
Dlatego, aby zmniejszyć zużycie transferu, dałem możliwość oglądania tylko dla zalogowanych userów.

Korzyści z tego odniesie i serwis, i użytkownik - user uzyska możliwość oglądania oraz wiele innych opcji, serwis zyska nowych użytkowników i możliwe, że część z nich zajrzy też na forum i weźmie udział w dyskusjach.

Wprowadziłem również blokadę hotlinkowania filmów z naszego serwera. W związku z istnieniem możliwości pobierania filmów na dysk, opracowałem skrypt sprawdzający, z jakiej strony klika użytkownik. Jeśli kliknie w link "pobierz film" pod odtwarzaczem - ok, może pobierać, jeśli jednak kliknie w link umieszczony na innej stronie - pokaże mu się odpowiedni komunikat.

-- 14 wrze 2009 --

Yeeeeeees!!! <kazio bans>

Po kilku dniach ciężkich bojów udało mi się wreszcie wrzucić Loose Change Final Cut :D
http://www.paranormalium.pl/loose-chang ... ,film.html
Nawet napisy działają :P

-- 18 wrze 2009 --

Ponieważ udało mi się w serwisie http://www.kryptozoologia.pl zmusić odtwarzacz do współpracy z plikami mp4, również na Paranormalium filmy zostaną przekonwertowane na ten format.

Format video mp4 przy mniejszej lub takiej samej objętości pliku zapewnia dużo wyższą jakość, niż format FLV.

-- 8 gru 2009 --

Prawdopodobnie wkrótce w bazie filmów dokumentalnych zagości dokument pt "Życie po życiu". Film ten co prawda siedzi już w serwisie, jednak jest "ciągnięty" z serwera Google Video - jak się można spodziewać, jakość pliku jest fatalna, dlatego też postanowiłem przygotować poprawioną wersję do wrzucenia na serwer Paranormalium.

"Życie po życiu" to filmowa ilustracja książki dra Raymonda Moody'ego. Co więcej, jest to film w wersji polskiej praktycznie nieuchwytny - jedyne wydanie ukazało się w 1994 roku na VHS. Ja właśnie posiadam kopię tej taśmy, zgrałem kiedyś dźwięk, ostatnio wmiksowałem polskiego lektora do wersji ściągniętej z netu - i jest, dokument po polsku i w stereo :P

Coming soon at Paranormalium.

Wróć do „Ogólna dyskusja o Radiu Paranormalium”