Kościół katolicki
-
- Nowicjusz
-
- Forumowy maniak
Jak będą ludzie myśleli jak ty to niedługo powstanie odłam kościoła który będze mordował niszczył i będzie tam jeden dobry. I Bóg nie podniesie na nich reki i będzie początek apokalipsyuduchowiony pisze:mam nadzieję że Bóg inaczej rozumuję niż człowiek...

uduchowiony pisze:skąd Ci się wzieło że Bóg jest przeciwny kościołom...
Bóg, Jezus i Duch Święty jako jedna osoba, stąd mi się wzięło.
Czyli sam sobie przyznałeś że to co pisze w bibli to nieprawda.
Uduchowiony, chodzisz do kościoła ?
-
- Nowicjusz
-
- Forumowy maniak
-
- Nowicjusz
-
- Dyskusjoholik
Nawet jeżeli nie brać pod uwagę instytucji kościoła - papieża, kleru i innych, to i tak wychodzi ze jest to grupa zakłamanych fanatycznych ludzi.
Wystarczy przyjrzeć się choćby powstawaniu chrześcijaństwa. Chrześcijanie już na początku palili niezgodnie z ich wiarą książki, podłączali swoje stare wierzenia do aktualnego przekłamując je, nawacali już siłą... To właśnie ludzie są motorem do powstawania zmian w religii i samej instytucji kościoła. W ten sposób powstał kult świętych i dziesiątki matek boskich.
Dziś dalej chrześcijaństwo ewoluuje. Co jakiś czas słychać jak papież przyznaje rację ludowi, lub robi coś w jego stronę. Sama agresja ludzi też tu nie zmalała.
Dalej więc wychodzi, że kościół - zgromadzenie ludzi wierzących i identyfikujących się z tym, to coś złego.
Wystarczy przyjrzeć się choćby powstawaniu chrześcijaństwa. Chrześcijanie już na początku palili niezgodnie z ich wiarą książki, podłączali swoje stare wierzenia do aktualnego przekłamując je, nawacali już siłą... To właśnie ludzie są motorem do powstawania zmian w religii i samej instytucji kościoła. W ten sposób powstał kult świętych i dziesiątki matek boskich.
Dziś dalej chrześcijaństwo ewoluuje. Co jakiś czas słychać jak papież przyznaje rację ludowi, lub robi coś w jego stronę. Sama agresja ludzi też tu nie zmalała.
Dalej więc wychodzi, że kościół - zgromadzenie ludzi wierzących i identyfikujących się z tym, to coś złego.
-
- Nowicjusz
-
- Dyskusjoholik
Chrześcijanie to min. katolicy, a oni uznają kult świętych. Dlatego mówie tu o zakłamaniu.uduchowiony pisze:żaden chrześcijanin nie uznaje kultu świętych
Dziś każdy odłam chrześcijaństwa ma jakieś wady i w jakiś sposób przekreca nauki Jezusa.
I znowu to samo. Przecież skoro kościół (firma) stworzył Biblię, to nie można chrześcijan od niego odrywać. Chrześcijanie wypełniają zalecenia kościoła zasugerowane w Biblii i innych pismach. On tworząc Biblię stworzył chrześcijańskie dogmaty - zarówno dla katolików, jak i innych odłamów chrześcijaństwa.uduchowiony pisze:robi tylko to co jest napisane w biblii.
Ostatnio zmieniony 2006-12-13, 23:31 przez Nightwalker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
...jeżeli czytałeś biblie to wiesz,że Jezus też czytał to biblie-oczywiście stary testament,czyli już ona istniała przed tym co Ty nazywasz kościołem.A reszta czyli nowy testament to zbieranina świadectw apostołów i listów do zborów...biblia sama się stworzyła,a jacyś tam ludzie zebrali ją w całość-oczywiścienie ma wszystkiego w tej biblii,co mi się też nie podoba.Ale z tego co już jest można dowiedzieć się dużo.(ja osobiście mam trzy tłumaczenia biblii,orginał starogrecki,i inne ewangelie których w dostępnych bibliach nie ma)Nightwalker pisze: Przecież skoro kościół (firma) stworzył Biblię
Nie zgadzam się...,czy znasz jakiś zbór t.zw. żywych chrześcijan?...jeżeli nie,to nie znasz prawdziwego chrzścijaństwa,a wszelakiego rodzaju "kościoły" to masówka-jeżeli chcesz to podaj mi miasto gdzie mieszkasz,a ja sprawdzę czy jest tam jakiś zbór chrześcijański.Wtedy zobaczysz o co chodzi...,oni żyją tak jak pierwsi chrześcijanie...,żadnych nauk nie przekręcają,nie czczą świętych.................i.t.p.Nightwalker pisze:Chrześcijanie to min. katolicy, a oni uznają kult świętych. Dlatego mówie tu o zakłamaniu.
Dziś każdy odłam chrześcijaństwa ma jakieś wady i w jakiś sposób przekreca nauki Jezusa.
-
- Senior forum
-
- Dyskusjoholik
No nie wiem czy czytał? ;p Poza tym sam nazwałeś to starym testamentem. ST zaiera się w Biblii ale nią nie jest.uduchowiony pisze:jeżeli czytałeś biblie to wiesz,że Jezus też czytał to biblie-oczywiście stary testament
Biblia została oficjalnie ustalona w 325 r. n.e. na soborze nicejskim.
Żaden tekst nie tworzy się sam. Jest napisany w oparciu o konkretną ideologię. Biblia jest zbiorem tekstów - ideologicznie sprzecznych - i celowo zebranych w jedną księge.uduchowiony pisze:biblia sama się stworzyła
Jeżeli spisane są tam kłamstwa, to niewiele można się dowiedzieć, zwłaszcza opierając się tylko na wybranych - wtedy kłamstwa bardziej zdają się prawdą.uduchowiony pisze:oczywiścienie ma wszystkiego w tej biblii,co mi się też nie podoba.Ale z tego co już jest można dowiedzieć się dużo
Skąd wiesz, że żuyją wg. prawdziwych nauk Jezusa, skoro te były napisane ok. 2000 lat temu i były nie raz przeinterpretowywane?uduchowiony pisze:czy znasz jakiś zbór t.zw. żywych chrześcijan?
A ty skąd wiesz, że to o którym myślisz - jest prawdziwe? Dziś każdy chrześcijanin uznaje się zaprawdziwego i widzi w innych chrześcijanach niepoprawnych chrześcijan. Niczym więc się nie wyróżniacie spośród wszelkich "masówek". Po prostu wierzycie tak jak oni w swoją słuszność.uduchowiony pisze:jeżeli nie,to nie znasz prawdziwego chrzścijaństwa(...)eżeli chcesz to podaj mi miasto gdzie mieszkasz,a ja sprawdzę czy jest tam jakiś zbór chrześcijański.
-
- Nowicjusz
BloodLust...masz racje mogło tak być..........................................................................................................
...............................................................................................................
...............................................................................................................
..............................................................dlatego to jest wiara,a nie wiedza...
..............................................................dlatego to jest wiara,a nie wiedza...
Ostatnio zmieniony 2006-12-14, 21:08 przez uduchowiony, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Dyskusjoholik
A skąd wiesz co człowiek dołożył? Skąd wiesz co jest prawdą a co kłamstwem?uduchowiony pisze:tylko zazwyczaj są to rzeczy które człowiek dołożył.
Z czasem jak napisał BloodLust kolejne sprawy okazują się nieprawdą a chrześcijanie przyznają, że to akurat był mit. Cała reszta to nadal dla nich niezaprzeczalny fakt, do czasu...
Wiara to wiara, indywidualna sprawa. Chrześcijanie i inne religie czy wierzenia wspólnie bawią się w ustalanie prawd (nie dochodzenie do nich). Dlatego zawsze przeciwny będę religiom.
-
- Senior forum
Wiara to wiara. Mnie np. nie interesują jakieś szczególne prawdy, interesuje mnie tylko droga życia. Chrześcijanie są jacy są, ale są ludźmi i mają prawo. Wierzą w to w co ja wierze. Tylko ja nie wsłuchuję się tak uważnie w to co mówi kościół. Tylko decyduje co jest ważne, a co nie. Nie jestem przeciwny religiom, powiedzmy, że są one mi obojętne, przynajniej inne niż katolicyzm. Ten ostatni jest dobry, wiem, że nie najlepszy, ale dobey pod wieloma względami.
-
- Nowicjusz
...wystarczy znać biblie i wiadomo co jest kłamstwem dołożonym przez człowieka...np.;chrzest niemowląt,pielgrzymki,czczenie świętych,kult maryjny,ekumenizm...jacy chrześcijanie przyznają że to był mit,jakiś przykład,ale nie z tych molochów dla masówki.Kiedy KK palił na stosie prawdziwi chrześcijanie też byli paleni,kiedy KPraosławny zsyłał na Sybir zsyłał też chrześcijan tych co wierzyli tylko Bogu...i.t.d.Nightwalker pisze:A skąd wiesz co człowiek dołożył? Skąd wiesz co jest prawdą a co kłamstwem?
Z czasem jak napisał BloodLust kolejne sprawy okazują się nieprawdą a chrześcijanie przyznają, że to akurat był mit.