Satanizm

Dział na wszelakiego typu tematy religijne, dotyczące wiary oraz zagrożeń związanych z działalnością sekt
Eva unit 01
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Post autor: Eva unit 01 »

Tylko, że satanizm stworzył kościół. Prawdopodobnie te "masowe opetania" miały miejsce tam, gdzie ludzie zaczynali samodzielnie myśleć, i to było nie na ręke kościołowi. To kościół wymyslił ten satanizm jako pretekst do pozbywania się niewygodnych ludzi, tak samo jak było z wiedźmami. Natomiast to od ludzi którzy wtedy wzorowali się na przekór kościołowi na jego własnych opisach robili czarne msze orgie itp, to oni są pierwowzorem dzisiejszychh pseudo - satanistów.

A co do filozofii, to nawet na wikipedii jest to tak nazywane.
I ja się z tym zgadzam, bo wg mnie coś wg czego kierujemy się w życiu jest naszą filozofią, którą ma każdy człowiek, nie musi uwzględniać w tym genezy wszechświata i wszechrzeczy.
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

A właśnie że Koffee ma rację. Dawne pogańskie kulty zawierały sporo elementów seksualnych i krwawe ofiary. Gdy rozpoczęto chrystianizację, starych bogów zmieniono w diabły, a tych co nie chcieli porzucić wiary przodków automatycznie uznawano za czcicieli szatana. Pragnienie zemsty na podstępnych księżach, bezwzględnych feudałach i obcym bogu, w naturalny sposób skłaniało by zwrócić się do "szatana".

Szatan to przemoc, krew, zemsta, hedonizm i seks. Ale po co ubierać to w jakąkolwiek filozofię albo kłaniać się rogatym figurkom ? La Vey to cienias :twisted:
Koffee
Senior forum
Senior forum

Post autor: Koffee »

Eva unit 01 pisze:A co do filozofii, to nawet na wikipedii jest to tak nazywane.
I ja się z tym zgadzam, bo wg mnie coś wg czego kierujemy się w życiu jest naszą filozofią, którą ma każdy człowiek, nie musi uwzględniać w tym genezy wszechświata i wszechrzeczy.
ale tworzysz nową definicje filozofii...
Spock pisze:La Vey to cienias
ale wiesz, podobno w filmie zagrał, i to samego rogatego dupka ^^
Eva unit 01
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Koffee pisze:ale tworzysz nową definicje filozofii...
To, co stworzył la vey podchodzi pod aksjologię, więc jest zaliczne do filozofii.
Koffee
Senior forum
Senior forum

Eva unit 01 pisze:To, co stworzył la vey podchodzi pod aksjologię, więc jest zaliczne do filozofii.
a marchewka jest owocem

nie zartuję :)
Awatar użytkownika
Spock
Administrator
Administrator

Post autor: Spock »

Jak zwał tak zwał. Coś tam sobie podumał, wypalił kilka skrętów i wymyślił co wymyślił. Najśmieszniejsze jest o że chociaż głosi wyzwolenie spod chrześcijaństwa, to w zamian wpadł w jeszcze głupsze zniewolenie. Dziwne że w ogóle znalazł naśladowców, ale cóż - głupich nie sieją.
Eva unit 01
Forumowy maniak
Forumowy maniak

No bo żeby w praktyce być la veyowskim satanistą wystarczy byc egoistą i egocentrykiem. Ciekaw jestem ile osób by się zdziwiło gdyby się dowiedzieli że nieswiadomie są satanistami ^^
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Post autor: Serephinea »

kazdy po troszku jest egoista :) to taki minus bycia czlowiekiem...
Eva unit 01
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Serephinea pisze:kazdy po troszku jest egoista
Nie każdy, są ludzie którzy oddają się całkowicie pomocy innym nie oczekując w zamian
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

ale to nie oznacza, ze nie mysla tez o sobie :)
Koffee
Senior forum
Senior forum

Serephinea pisze:to taki minus bycia czlowiekiem...
tez mi minus ;) ja tam lubie byc snobistyczną egoistyczną smarkulą z przerostem ego i ambicji ;)
Eva unit 01 pisze:Nie każdy, są ludzie którzy oddają się całkowicie pomocy innym nie oczekując w zamian
oni lubia pomagać, sprawia im to przyjmność, co jest korzyscia dla nich
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

darnok przyszedl i juz mi kasuje..;/ w kazdym razie satanizm mozna powiazac z kazda wada czlowieka jesli tak zaczniemy to rozpatrywac....a wiecie sami dobrze, ze robiac cos co kogos zboli dla ich wlasnego bezpieczenstwa nie jest takim czystym zlem, wiec tez nie satanistycznym....
Assassinio
Senior forum
Senior forum

Post autor: Assassinio »

geez, a kto ci powiedzial z drugiej strony, że np kosciol musi oznaczac dobro? tak samo, ludzie są egoistami pogódź się z tym, pomagają bo im to sprawia przyjemność, co jest korzyścią dla nich, kochają też mając głownie na względzie samego siebie, nawet o tym nie wiedząc, taka już jest nasza natura, a satanizm nie musi oznaczac czegos zlego.. bo niby czego? egoizm jest naturalny, nie koniecznie zły, bo dobrze to jak w ogóle o siebie nie dbasz? wątpliwe...

pozatym było o jednym a ty powiedzialas ze kazda wada czlowieka to satanizm... tego to już w ogóle nie rozumiem, skąd Ci się to wzieło?
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

Eva unit 01 pisze:No bo żeby w praktyce być la veyowskim satanistą wystarczy byc egoistą i egocentrykiem. Ciekaw jestem ile osób by się zdziwiło gdyby się dowiedzieli że nieswiadomie są satanistami
przez ten cytat ass :) i ja nie czuje jakiegos bolu zwiazanego z tym, ze ktos jest egoista, oczywiscie jesli jego egoizm mnie nie dotyka. poza tym dbanie o sebie, a egoizm to dwie rozne rzeczy...Egoizm polega na tym, ze jak chora matka chce kupic sobie leki, zeby wyzdrowiec, to ty zabierasz jej te pieniadze, ktore ma na nie i mowisz, ze kupisz sobie spodnie, bo ty je bardziej teraz potrzebujesz...
Assassinio
Senior forum
Senior forum

to jest juz przesada, egoizmem mozna tez okreslic po prostu robienie czegos dla siebie jak juz, niekoniecznie myslac o innych, ale kupujac jej leki tez myslisz o sobie, bo kochasz ja i lepiej bedziesz się czul jezeli nic jej nie bedzie, w pewnym sensie, też egoizm.
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

to juz nie jest egoizm :) egoizm to zlo plynace z checi brania wszystkiego dla siebie, a nie z tego, ze o kogos dbamy...
Assassinio
Senior forum
Senior forum

nie rozumiesz widze.... no to nie będe dalej tłumaczył.. marnowanie czasu.
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

nie nie rozumiem chyba o co ci chodzi...bo ja wiem czym jest egoizm..a czy wyznawca satanizmu jest egoista? cnie wiem..nie poznalam zadnego :d jest tu jakis satanista????
Eva unit 01
Forumowy maniak
Forumowy maniak

Ja byłem nieświadomie satanistą, próbowałem życ tylko dla siebie. Ale w moim wypadku źle się to skonczyło, bo moje naturalne usposobienie i kręgosłup moralny w starciu z taką filozofią życia doprowadziło do depresji.

Egoista nigdy nie pomoże nikomu z własnej woli jeżeli nie czerpie z tego korzyści.
Serephinea pisze:przez ten cytat ass :) i ja nie czuje jakiegos bolu zwiazanego z tym, ze ktos jest egoista, oczywiscie jesli jego egoizm mnie nie dotyka.
Chyba mnie nie zrozumiałaś...
Awatar użytkownika
Serephinea
Dyskusjoholik
Dyskusjoholik

mozliwe...powiedzmy, ze podchwycilam temat ;) ja dzisiaj pracuje na tak duzych obrotach, ze to po prostu szok...

moj kregoslup morlany ucierpial bardzo, ale buduje go od nowa ;P

Wróć do „Wiara, religie i sekty”