Kościół katolicki
-
- Senior forum
-
- Senior forum
-
- Forumowy maniak
W jaki sposób ?Blackdragon pisze: Ale ta mafia dba o potrzeby swoich wyznawców.
W jaki sposób ?Blackdragon pisze: I co w tym złego, że ktoś stara się mi pomóc osiągnąć zbawienie?
Uważasz się za osobę podąrzającą za naukami Boga i Jezusa ?Blackdragon pisze: I nie mówcie że można być chrześcijaninem bez Kościoła bo to jest bzdura? Jezus sam może Kościoła nie wymyślił, ale dał do zrozumienia że ludzie sami nie są w stanie zbawić siebie
Jezus był przeciwny kościołom ( miał rację ).
Co dla ciebie oznacza zbawienie ?
No tak. Bóg w trzech osobach. Bóg zesłał samego siebie [ Jezusa ] aby odkupic grzechy poświęcił samego siebie samemu sobie. Jakoś tak to byłoBlackdragon pisze: Powtórze się jeszcze raz. Gdyby w Kościele nie było ani jednego dobrego kapłana, to Bóg (w trzech osobach) sam by zniszczył tą wspólnote.

Popatrz sobie na kościół przed Reformacją Luterańską. Duchowni byli najbardziej grzesznym społeczeństwem, a mimo to Bóg ich nie zniszczył. Dlaczego ?
Ostatnio zmieniony 2006-12-12, 22:04 przez Raziel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowy maniak
A antyterroryści mają nie rozbić jakiejś groźnej grupy bo znajda jakiegoś w miare dobrego pośród nich ?Blackdragon pisze:bo znalzał się chociaż jeden sprawiedliwy w tej kaście...
KK daleko do ideału. [Wedle zasad trójcy św.] Bóg który jest przeciwny kościołom pozoliłby na rozwijanie się i czynienie zła [ niech będzie, i dobra - nikłego no ale zawsze coś ] i to powołując się na jego samego ? Czyli jakby wszytko było robione w jego imieniu.
Ostatnio zmieniony 2006-12-12, 22:27 przez Raziel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Senior forum
założe się o każde pieniądze, że jakby dszło co do czego, to sik.. łbyś dalej niż widzisz ze strachuBloodLust pisze:ze za 5 minut bede bogiem to mogliby mnie na tarce do sera scierac zywcem

-
- Nowicjusz
...dlaczego mówiąc kościół...macie na myśli katolicyzm-kościół to ludzie wierzący i nic więcej!!!
[ Dodano: 13-12-2006, 14:00 ]
[ Dodano: 13-12-2006, 14:00 ]
mam nadzieję że Bóg inaczej rozumuję niż człowiek...Raziel pisze:A antyterroryści mają nie rozbić jakiejś groźnej grupy bo znajda jakiegoś w miare dobrego pośród nich ?
skąd Ci się wzieło że Bóg jest przeciwny kościołom...w biblii jest napisane że Jezus jest głową kościoła...i że to on zbuduje kościół!!!Raziel pisze:Bóg który jest przeciwny kościołom pozoliłby na rozwijanie się i czynienie zła
-
- Dyskusjoholik
Jest chyba różnica między "Kościół" a "kościół". Z resztą Kościołem nazywa się ludzi wierzących w dogmaty katolickie, co trudno oddzielić od instytucji kościoła....dlaczego mówiąc kościół...macie na myśli katolicyzm-kościół to ludzie wierzący i nic więcej!!!
W tych fragmentach Biblii jest właśnie coś namieszane. Z resztą, nie oceniaj Jezusa na podstawie księgi którą kościół właśnie napisał, gdyż ten zawsze sobie coś podopisywał. W Ewangeliach było o tym, ze Jezus jest głową wierzących w jego doktryne a nie firmy zrzeszającej kler. O samej instytucji mówił krytycznie. Pisałem już z resztą o tym, że nazywał obłudnikami ludzi modlących się w świątyniach - więc był przeciwny kościołom i zinstytucjonalizowanej religii.uduchowiony pisze:w biblii jest napisane że Jezus jest głową kościoła.
Ostatnio zmieniony 2006-12-13, 16:18 przez Nightwalker, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
...a ja Ci jeszcze raz powtarzam że to nie oto tam chodziNightwalker pisze:Pisałem już z resztą o tym, że nazywał obłudnikami ludzi modlących się w świątyniach - więc był przeciwny kościołom i zinstytucjonalizowanej religii.
to wogóle po co ten temat,przecież to jest jedyna książka na temat życia Jezusa...jeżeli to są bzdury to nie ma o czym mówić...Nightwalker pisze:W tych fragmentach Biblii jest właśnie coś namieszane. Z resztą, nie oceniaj Jezusa na podstawie księgi którą kościół właśnie napisał, gdyż ten zawsze sobie coś podopisywał
[ Dodano: 13-12-2006, 14:44 ]
Kto z osób tak głośno krytykujących KK,tak naprawdę nie jest katolikiem-mam przeczucie że większość przyjmuje księdza po kolendzie,ślub brała lub będzie brać w tym kościele...i.t.d.
jeżeli się nie zgadzacie z tym cyrkiem to wystąpcie z niego,by przerwać ten ciemnogród.

-
- Dyskusjoholik
więc o co? Sprecyzuj to, bo już się gubię.uduchowiony pisze:...a ja Ci jeszcze raz powtarzam że to nie oto tam chodzi
Nie jedyna. Są Ewangelie, kroniki, komentarze. To książka przede wszystkim w pewien sposób ocenzurowana. W Ewangeliach nie ma mowy o kościele. Jest mowa o eklezji czyli zgromadzeniu. Dopiero sami chrześcijanie zrobili z tego kościół i nazwę dla instytucji.]uduchowiony pisze:przecież to jest jedyna książka na temat życia Jezusa
ja nie jestem Rodzice byli - byłem chrzczony itd. Nie znaczy to jednak, że ich wola jest moją. Rodziców nawet przekonałem kilka razy o tym żeby oni - katolicy - księdza nie wpuszczali, Ślubu brać nie zamierzam, świąt nie obchodzę.uduchowiony pisze:Kto z osób tak głośno krytykujących KK,tak naprawdę nie jest katolikiem