Słowo wyjaśnienia odnośnie działania-niedziałania strony w ostatnich dniach
Słowo wyjaśnienia odnośnie działania-niedziałania strony w ostatnich dniach
Jak Państwo zapewne zauważyliście, w ostatnich dniach strona Radia Paranormalium borykała się ze sporymi problemami z działaniem. Można powiedzieć, nasz serwis częściej nie działał niż działał, a owo niedziałanie dość skutecznie utrudniało mi ustalenie przyczyny takiego stanu rzeczy. Spędziwszy przy naszej stronie długie godziny, klnąc przy tym na czym Internet stoi, doszedłem w końcu do przyczyny - i cóż się okazało?
Otóż serwis Radia Paranormalium najprawdopodobniej padł ofiarą próby ataku DDoS. Skutek jego był dość ograniczony, gdyż całego serwera nie udało się położyć (serwisy również na nim stojące - w tym UFO-Relacje oraz archiwum Portalu Infra - działały bez problemów), zarazem jednak okazał się dość upierdliwy, bowiem powodowało to wyczerpanie limitu połączeń i zapytań do bazy MySQL, co w konsekwencji blokowało dostęp do strony.
Zgodnie z tym, co udało mi się ustalić, ruch botów pochodził z kilku krajów dalekiej Azji, zatem używając odpowiednich reguł zablokowałem większość ruchu z tych krajów.
Póki co, po tych zabiegach strona Radia Paranormalium działa praktycznie bez zakłóceń. Będę jednak monitorował sytuację.
Otóż serwis Radia Paranormalium najprawdopodobniej padł ofiarą próby ataku DDoS. Skutek jego był dość ograniczony, gdyż całego serwera nie udało się położyć (serwisy również na nim stojące - w tym UFO-Relacje oraz archiwum Portalu Infra - działały bez problemów), zarazem jednak okazał się dość upierdliwy, bowiem powodowało to wyczerpanie limitu połączeń i zapytań do bazy MySQL, co w konsekwencji blokowało dostęp do strony.
Zgodnie z tym, co udało mi się ustalić, ruch botów pochodził z kilku krajów dalekiej Azji, zatem używając odpowiednich reguł zablokowałem większość ruchu z tych krajów.
Póki co, po tych zabiegach strona Radia Paranormalium działa praktycznie bez zakłóceń. Będę jednak monitorował sytuację.
Re: Słowo wyjaśnienia odnośnie działania-niedziałania strony w ostatnich dniach
Niestety bociarnia z jednego z krajów nie daje za wygraną, przed chwilą znów nastąpiła blokada działania strony. Zablokowałem kilkadziesiąt kolejnych klas IP.
Załóż konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji
Aby wysłać odpowiedź, musisz być zarejestrowanym użytkownikiem
Załóż konto
Nie masz konta? Zarejestruj się, aby dołączyć do naszej społeczności
Członkowie forum mogą zakładać tematy i śledzić odpowiedzi
Jest to bezpłatne i zajmuje tylko minutę